Kategori: Kogebøger

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad 

Vita Damsøs bog handler om vegetarmad og om hvorfor det er godt for både dig selv, klimaet, miljøet, dyrene og alle dine medmennesker ...

Titel: Fair food: inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad
Forfatter: Vita Damsø
Forlag: Damsøforlaget




Fair food er en usædvanlig vegetarisk kogebog skrevet af en debutant på bogmarkedet: ernæringsterapeut Vita Damsø, der også har en uddannelse som laborant med i sin bagage og mangeårig erfaring med undervisning i vegetarisk madlavning.

Fair food - den gode grønne vej
Vita Damsø introducerer sin egen måde at leve sundt og rigtigt på: Fair food.

1. Fair food skal være vegetarisk og solidarisk
2. Fair food skal være økologisk og biodynamisk
3. Fair food fremmer sundhed og velvære
4. Fair food afspejler universets helhed
5. Fair food stimulerer alle smagssanser.

Alle 5 aspekter forklares grundigt og belyses ud fra flere forskellige vinkler. Alt sammen er spændende læsning, uanset om man er garvet vegetar eller politisk bevidst forbruger, som gerne køber, tilbereder og lever af vegetariske, økologiske og solidariske fødevarer og gerne vil have flere vægtige argumenter for at leve ud fra de principper, Vita Damsø præsenterer. Det er tydeligt, at forfatteren er meget dedikeret og brænder for at formidle Fair food, men har dyb respekt for forskelligheder hos alle mennesker. Det kan ikke andet end at inspirere.

Dejlig mad fra hele verden
Efterfølgende præsenterer Vita Damsø Fair food i praksis. Jeg var personligt spændt på, hvordan maden ville være, når Vita Damsø er så uhyre idealistisk og har så mange principper. Eksempelvis hedder det sig, at der skal spises så meget rå mad som muligt hver dag, at man skal spise grøntsager og frugt med så mange forskellige farver som muligt hver dag og spise plantedele fra både rødder, blade, frugter og frø hver dag - inklusiv fuldkornsprodukter samt spise mad med alle smage hver dag. Absolut en del udfordringer til dem af os, der ikke tænker så meget over den slags. For nogle vil det være fuldstændigt logisk, at Vita Damsø i sin ideal kost/levevis vælger at komprimere alverdens gode principper som vi kender fra Bircher-Benner, Rudolf Steiner (spis alle plantedele) og det ayurvediske system (spis alle smage hver dag), mens andre mennesker lader sig inspirere af andre kostprincipper.

For mig er det interessante imidlertid, at overvægten af de ideer, Vita Damsø støtter sig til, har ganske mange år på bagen og ikke kan betegnes som tilfældige modeluner. Det siger mig, at der må være en vis tyngde bag de principper og noget rigtigt deri.

Som en duft af liv og glæde er det ganefryd og stor fornøjelse i mund såvel som maven, der er resultatet efter mødet med Vita Damsøs kogekunst. Opskrifterne er selvsagt spækket med sunde ingredienser, og ernæringsindholdet er helt i top. Det er mad, der giver energi og glæde!

Vita Damsø tager os med på en kulinarisk rundrejse til en række lande, og dér møder vi den ene lækre ret efter den anden! Det er nemt og ligetil at gå i kast med den mad, Vita Damsø byder på. Alle kan være med, og det er begrænset hvor mange ting, man skal have fat i fra helsekostbutikken.

Opskriftsdelen er opdelt efter sommermad, efterårsmad, vintermad og forårsmad. Det absolut mest bemærkelsesværdige er, at de madplaner, Vita Damsø har udarbejdet til hver årstid, for hver en uge i fin oversigtsform viser, hvor enkelt det er at bygge en madplan op med morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad, der er 100 % Fair food! I tillæg viser madplanerne, hvordan man udnytter resterne, så der både spares tid og penge - og god mad smides selvfølgelig heller ikke ud til ingen verdens nytte!

Farvefotografierne, der vises sammen med de forskellige tilberedte retter, er af en ujævn kvalitet og uden en flot opsætning med fancy porcelæn. Billedsiden er det eneste, der kunne være gjort en del bedre, men må samtidigt siges at vise, hvordan det vel nok er realistisk, at maden vil tage sig ud i mange hjem. Og lad det være sagt med det samme, hvad jeg personlig mener: Det er bedre at købe økologiske eller biodynamiske produkter end dyre tekstiler til bordet og mundblæste glas, der koster det samme som ti af de almindelige.

At Vita Damsø har gjort et stort arbejde, tvivler man aldrig på som læser, dertil er hendes engagement for stort. Bagest i bogen findes en udførlig liste over kilder til bøger og hjemmesider. Her vil den aktive forbruger med interesse for bæredygtighed og sundhed finde megen inspiration til videre læsning.

Vi er mange, der er enige med Vita Damsø i, at det er vigtigt at passe på vores natur og skabe en mere retfærdig fordeling af mad i verden. At spise sundt og vælge vegetarisk er et naturligt valg - og Fair food er nøglen til mange gode oplevelser. Tusind tak for det!

Bestil online

Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Mad I Fad - af Anne Van Der Merwed

At tilberede mad i fad, er ikke kun nemt og praktisk, men giver også en særlig intens oplevelse af, hvordan ingredienserne fungerer sammen.

Med Anne Van Der Merwedes bog ’Mad I Fad’ får man øjnene op for de mange muligheder og variationer, der er, når man tilbereder måltider i fad.

Læs mere
Valdemarsro – Aftensmad

Med mere end 50.000 solgte eksemplarer, er ’Valdemarsro – Aftensmad’, tidens absolutte bestseller indenfor kogebøger.

Læs mere
Valdemarsro - Grøn Aftensmad

Så er der grønne opskrifter fra tidens ubestridte populære leverandør af opskrifter. Med ’Valdemarsro – Grøn aftensmad’ deler Ann-Christine Hellerup Brandt sine dejligste opskrifter til det grønne køkken.

Læs mere
Glutenfri: 'Madpakker - Uden Gluten' af Karina Baagø

Døjer du med hyppige mavesmerter, diarré og ufrivilligt vægtab, så kan det dreje sig om en reaktion på glutenholdige madvarer.

Ved at undgå gluten i en periode, kan du udelukke om du har glutenintolerance, men at spise glutenfrit kan godt være lidt af en udfordring. Heldigvis er der rigtig god…

Læs mere
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^