Kategori: Kogebøger

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad 

Vita Damsøs bog handler om vegetarmad og om hvorfor det er godt for både dig selv, klimaet, miljøet, dyrene og alle dine medmennesker ...

Titel: Fair food: inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad
Forfatter: Vita Damsø
Forlag: Damsøforlaget




Fair food er en usædvanlig vegetarisk kogebog skrevet af en debutant på bogmarkedet: ernæringsterapeut Vita Damsø, der også har en uddannelse som laborant med i sin bagage og mangeårig erfaring med undervisning i vegetarisk madlavning.

Fair food - den gode grønne vej
Vita Damsø introducerer sin egen måde at leve sundt og rigtigt på: Fair food.

1. Fair food skal være vegetarisk og solidarisk
2. Fair food skal være økologisk og biodynamisk
3. Fair food fremmer sundhed og velvære
4. Fair food afspejler universets helhed
5. Fair food stimulerer alle smagssanser.

Alle 5 aspekter forklares grundigt og belyses ud fra flere forskellige vinkler. Alt sammen er spændende læsning, uanset om man er garvet vegetar eller politisk bevidst forbruger, som gerne køber, tilbereder og lever af vegetariske, økologiske og solidariske fødevarer og gerne vil have flere vægtige argumenter for at leve ud fra de principper, Vita Damsø præsenterer. Det er tydeligt, at forfatteren er meget dedikeret og brænder for at formidle Fair food, men har dyb respekt for forskelligheder hos alle mennesker. Det kan ikke andet end at inspirere.

Dejlig mad fra hele verden
Efterfølgende præsenterer Vita Damsø Fair food i praksis. Jeg var personligt spændt på, hvordan maden ville være, når Vita Damsø er så uhyre idealistisk og har så mange principper. Eksempelvis hedder det sig, at der skal spises så meget rå mad som muligt hver dag, at man skal spise grøntsager og frugt med så mange forskellige farver som muligt hver dag og spise plantedele fra både rødder, blade, frugter og frø hver dag - inklusiv fuldkornsprodukter samt spise mad med alle smage hver dag. Absolut en del udfordringer til dem af os, der ikke tænker så meget over den slags. For nogle vil det være fuldstændigt logisk, at Vita Damsø i sin ideal kost/levevis vælger at komprimere alverdens gode principper som vi kender fra Bircher-Benner, Rudolf Steiner (spis alle plantedele) og det ayurvediske system (spis alle smage hver dag), mens andre mennesker lader sig inspirere af andre kostprincipper.

For mig er det interessante imidlertid, at overvægten af de ideer, Vita Damsø støtter sig til, har ganske mange år på bagen og ikke kan betegnes som tilfældige modeluner. Det siger mig, at der må være en vis tyngde bag de principper og noget rigtigt deri.

Som en duft af liv og glæde er det ganefryd og stor fornøjelse i mund såvel som maven, der er resultatet efter mødet med Vita Damsøs kogekunst. Opskrifterne er selvsagt spækket med sunde ingredienser, og ernæringsindholdet er helt i top. Det er mad, der giver energi og glæde!

Vita Damsø tager os med på en kulinarisk rundrejse til en række lande, og dér møder vi den ene lækre ret efter den anden! Det er nemt og ligetil at gå i kast med den mad, Vita Damsø byder på. Alle kan være med, og det er begrænset hvor mange ting, man skal have fat i fra helsekostbutikken.

Opskriftsdelen er opdelt efter sommermad, efterårsmad, vintermad og forårsmad. Det absolut mest bemærkelsesværdige er, at de madplaner, Vita Damsø har udarbejdet til hver årstid, for hver en uge i fin oversigtsform viser, hvor enkelt det er at bygge en madplan op med morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad, der er 100 % Fair food! I tillæg viser madplanerne, hvordan man udnytter resterne, så der både spares tid og penge - og god mad smides selvfølgelig heller ikke ud til ingen verdens nytte!

Farvefotografierne, der vises sammen med de forskellige tilberedte retter, er af en ujævn kvalitet og uden en flot opsætning med fancy porcelæn. Billedsiden er det eneste, der kunne være gjort en del bedre, men må samtidigt siges at vise, hvordan det vel nok er realistisk, at maden vil tage sig ud i mange hjem. Og lad det være sagt med det samme, hvad jeg personlig mener: Det er bedre at købe økologiske eller biodynamiske produkter end dyre tekstiler til bordet og mundblæste glas, der koster det samme som ti af de almindelige.

At Vita Damsø har gjort et stort arbejde, tvivler man aldrig på som læser, dertil er hendes engagement for stort. Bagest i bogen findes en udførlig liste over kilder til bøger og hjemmesider. Her vil den aktive forbruger med interesse for bæredygtighed og sundhed finde megen inspiration til videre læsning.

Vi er mange, der er enige med Vita Damsø i, at det er vigtigt at passe på vores natur og skabe en mere retfærdig fordeling af mad i verden. At spise sundt og vælge vegetarisk er et naturligt valg - og Fair food er nøglen til mange gode oplevelser. Tusind tak for det!

Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^