Kategori: Kogebøger

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad

Inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad 

Vita Damsøs bog handler om vegetarmad og om hvorfor det er godt for både dig selv, klimaet, miljøet, dyrene og alle dine medmennesker ...

Titel: Fair food: inspiration til vegetarisk, økologisk og solidarisk mad
Forfatter: Vita Damsø
Forlag: Damsøforlaget




Fair food er en usædvanlig vegetarisk kogebog skrevet af en debutant på bogmarkedet: ernæringsterapeut Vita Damsø, der også har en uddannelse som laborant med i sin bagage og mangeårig erfaring med undervisning i vegetarisk madlavning.

Fair food - den gode grønne vej
Vita Damsø introducerer sin egen måde at leve sundt og rigtigt på: Fair food.

1. Fair food skal være vegetarisk og solidarisk
2. Fair food skal være økologisk og biodynamisk
3. Fair food fremmer sundhed og velvære
4. Fair food afspejler universets helhed
5. Fair food stimulerer alle smagssanser.

Alle 5 aspekter forklares grundigt og belyses ud fra flere forskellige vinkler. Alt sammen er spændende læsning, uanset om man er garvet vegetar eller politisk bevidst forbruger, som gerne køber, tilbereder og lever af vegetariske, økologiske og solidariske fødevarer og gerne vil have flere vægtige argumenter for at leve ud fra de principper, Vita Damsø præsenterer. Det er tydeligt, at forfatteren er meget dedikeret og brænder for at formidle Fair food, men har dyb respekt for forskelligheder hos alle mennesker. Det kan ikke andet end at inspirere.

Dejlig mad fra hele verden
Efterfølgende præsenterer Vita Damsø Fair food i praksis. Jeg var personligt spændt på, hvordan maden ville være, når Vita Damsø er så uhyre idealistisk og har så mange principper. Eksempelvis hedder det sig, at der skal spises så meget rå mad som muligt hver dag, at man skal spise grøntsager og frugt med så mange forskellige farver som muligt hver dag og spise plantedele fra både rødder, blade, frugter og frø hver dag - inklusiv fuldkornsprodukter samt spise mad med alle smage hver dag. Absolut en del udfordringer til dem af os, der ikke tænker så meget over den slags. For nogle vil det være fuldstændigt logisk, at Vita Damsø i sin ideal kost/levevis vælger at komprimere alverdens gode principper som vi kender fra Bircher-Benner, Rudolf Steiner (spis alle plantedele) og det ayurvediske system (spis alle smage hver dag), mens andre mennesker lader sig inspirere af andre kostprincipper.

For mig er det interessante imidlertid, at overvægten af de ideer, Vita Damsø støtter sig til, har ganske mange år på bagen og ikke kan betegnes som tilfældige modeluner. Det siger mig, at der må være en vis tyngde bag de principper og noget rigtigt deri.

Som en duft af liv og glæde er det ganefryd og stor fornøjelse i mund såvel som maven, der er resultatet efter mødet med Vita Damsøs kogekunst. Opskrifterne er selvsagt spækket med sunde ingredienser, og ernæringsindholdet er helt i top. Det er mad, der giver energi og glæde!

Vita Damsø tager os med på en kulinarisk rundrejse til en række lande, og dér møder vi den ene lækre ret efter den anden! Det er nemt og ligetil at gå i kast med den mad, Vita Damsø byder på. Alle kan være med, og det er begrænset hvor mange ting, man skal have fat i fra helsekostbutikken.

Opskriftsdelen er opdelt efter sommermad, efterårsmad, vintermad og forårsmad. Det absolut mest bemærkelsesværdige er, at de madplaner, Vita Damsø har udarbejdet til hver årstid, for hver en uge i fin oversigtsform viser, hvor enkelt det er at bygge en madplan op med morgenmad, frokost, mellemmåltider og aftensmad, der er 100 % Fair food! I tillæg viser madplanerne, hvordan man udnytter resterne, så der både spares tid og penge - og god mad smides selvfølgelig heller ikke ud til ingen verdens nytte!

Farvefotografierne, der vises sammen med de forskellige tilberedte retter, er af en ujævn kvalitet og uden en flot opsætning med fancy porcelæn. Billedsiden er det eneste, der kunne være gjort en del bedre, men må samtidigt siges at vise, hvordan det vel nok er realistisk, at maden vil tage sig ud i mange hjem. Og lad det være sagt med det samme, hvad jeg personlig mener: Det er bedre at købe økologiske eller biodynamiske produkter end dyre tekstiler til bordet og mundblæste glas, der koster det samme som ti af de almindelige.

At Vita Damsø har gjort et stort arbejde, tvivler man aldrig på som læser, dertil er hendes engagement for stort. Bagest i bogen findes en udførlig liste over kilder til bøger og hjemmesider. Her vil den aktive forbruger med interesse for bæredygtighed og sundhed finde megen inspiration til videre læsning.

Vi er mange, der er enige med Vita Damsø i, at det er vigtigt at passe på vores natur og skabe en mere retfærdig fordeling af mad i verden. At spise sundt og vælge vegetarisk er et naturligt valg - og Fair food er nøglen til mange gode oplevelser. Tusind tak for det!

Bestil online

Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der…

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller…

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Friske spirer – en guide til spiring

Forestil dig at fremdyrke en bred vifte af skønne sprøde og sunde spirer hjemme i dit eget køkken. Nemt og enkelt. Helt uden jord på fingrene. Oven i købet langt billigere end de kedelige spirer fra supermarkedet. Lyder det fristende?! Så kast dig ud i spirerdyrkning.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin…

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen…

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^