Kategori: Kogebøger

God mad - let at lave

God mad - let at lave 

Kogebogsklassiker kløjes i holdningerne !

Anmeldeldt af Nønne Lønne Votborg


Titel: God mad - let at lave
Forfattere: Marianne Kastberg, Kirsten Høgh Fogt og Lotte Haveman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Redaktør: Hanne Flensborg Thomsen


Brugsbog
Der er de kogebøger, vi bladrer i og tænker på at bruge, men aldrig gør det. Og så er der dem, vi vender tilbage til igen og igen. Sidstnævnte kategori hører ”God mad let at lave” til i. Med snart 40 år på bagen er bogen, der udgives i samarbejde med Danmarks Lærerforening, blevet en grundbogsklassiker i de danske køkkener. Med sin gode pædagogiske formidling, og det velvalgte udvalg af opskrifter, har befolkningen taget bogen til sig. For at bruge den flittigt vel at mærke!

Tidens madtendenser
Nu er ”God mad let at lave” klar i endnu en ny revideret version, der matcher tidens ønsker og krav. Sådan nogenlunde da.
8. udgave er vi efterhånden kommet til. Og med det følger også en række nye ingredienser som quinoa, perlebyg og sorte fuldkornsris, der dog ikke gør meget væsen af sig i bogen. Det er stadig væk det klassiske køkken, der fylder mest. Kogebogen vil især være at fremhæve, som stedet hvor læseren kan hente almindelige madopskrifter. Her er lidt af det hele! Skønt bogen er noget op på 1000 opskrifter, er der på ingen måde overvældende mange i hver kategori. Bogen er forsat enkel, overskuelig og tiltalende. Ligesom maden. På alle måder en fin og tiltalende kogebog for såvel nybegyndere som mere erfarne, der søger en grundbog med kendte opskrifter især og en lille smule mere kolorit. For mange vil det farvestrålende bestå af gammelkendte klassikere, bogen hjælper med at lave helt fra bunden og de mest kendte retter, vi møder på rejser i udlandet. Med andre ord: vores favoritter!

Kostråd og ernæring i øjenhøjde
”God mad let at lave” tager hånd om husholdning i bredere forstand. Bogens force er – udover de fristende opskrifter - dens pædagogiske præsentation af ernæringsviden i afsnittene ”Mad og ernæring” og ”Hvad bruger kroppen maden til”.
Under hver opskrift er der desuden næringsberegning, som viser energifordeling af protein, kulhydrat og fedt. Samtidig er der gode råd til agere i et køkken, have gæster og råvarekendskab, læseren vil søge tilbage til igen og igen.

Madspild og etik
Der hvor bogen fejler, er i forhold til dens opdragende rolle. Som grundbog, udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening, forventer jeg at bogen tør og vil fortælle sin læsere, hvad der er god fornuft og ræson, hele vejen rundt i forhold til indkøb, sundhed og miljø med mere. Bogen er på det punkt underlig flakkende og utydelig i sin holdning. Eksempelvis skuffes jeg over, at bogen endnu ikke har fået taget hånd om emnet madspild på fyldestgørende vis. Kun i afsnittet ”Bæredygtig husholdning” berøres det med få ord og enkle råd. I dag er der heldigvis en øget fokus på madspild i samfundet. Jeg forventer derfor, at en kogebog af denne kaliber hjælper sin læser med idéer til, hvordan rester af de enkelte retter med fordel anvendes dagen derpå eller angivelse af hvorvidt retten kan fryses. Ligeledes vil flere retter kunne laves med afsæt i rester, hvilket bogen ikke får beskrevet.

Bæredygtighed og miljømærkning
I afsnittet omkring fisk beskrives problematikkerne med dels bæredygtig og miljømærkede fiskeri ikke. Det anser jeg som en stor fejl i forbindelse med en opdatering. At bogen beskriver, hvordan der kan købes både danske og udenlandske fisk uden at opfordre til, at der vælges fisk fanget i farvande nær Danmark må vække undren. I afsnittet under ”Grøntsager” lyder opfordringen derimod: ”Prøv at tage udgangspunkt i sæsonens friske grøntsager under indkøbsturen, og lad grøntsagerne styre retten - ”. En mere konsistent holdning kunne ønskes - og allerhelst endnu mere klar og tydelig!

Manglende mod til at markere en madpolitik
At ”God mad let at lave” har fået succes er ikke svært at forstå med reference til bogens hel igennem dejlige opskrifter, og dens flair for formidling af disse enkelt og forståeligt. Grundlæggende finder jeg desværre, at bogen ikke er i tidens ånd hvad angår en klar holdning til råvarer og hvor de ideelt set kommer fra. I dag har de fleste forbrugere heldigvis et ønske om, at blive guidet i junglen af informationer. At bogen på sit sidste opslag præsenterer en række udvalgte mærker hjælper ikke meget. ”God mad let at lave” og dens mange trofaste læsere har fortjent endnu mere etik og bæredygtighed, som en del af deres husholdningsidé. Smag og sundhed går som ofte hånd i hånd med de to ting. Heldigvis.

Links:
• Hva´for en fisk – WWF´s fiskeguide
• Om bæredygtige fisk, okoliv.dk
• Stopspilafmad.dk

© Nønne Lønne Votborg 2011 for KvindeGuiden.dk.
Bestil online

Det peruanske køkken

Det peruanske køkken er festligt, smagfuldt, elegant og farverigt. Med bogen "Ceviche - det peruanske køkken" præsenteres 100 lækre og simple opskrifter, som med garanti får mundvandet til at løbe hjemme i de danske køkkener.

Læs mere
Uimodståeligt asiatisk

Der er noget helt unikt over Asiens smagseksplosioner, hvor den rette balance af sødt, salt, surt og stærkt finder sammen i sitrende, skønne kombinationer. Den populære kok, Bill Granger, har elsket det asiatiske køkken, siden han var barn, og samler med bogen 'Uimodståeligt asiatisk' alle de…

Læs mere
Lakrids i maden
Lakrids i maden

I 'Lakrids i maden' har Johan Bulöw samlet intet mindre end 72 opskrifter, så du i eget køkken kan eksperimentere med både det søde og det salte lakrids.

Læs mere
Camilla & krydderierne

’Abracadabra – 1001 ret fra Camillas krydrede køkken’ er en fortryllende rejse gennem krydderiernes univers og verdens mange madkulturer, fortalt af Camilla Plum. Og der er meget at fortælle. 350 tætskrevne sider fyldt med krydderiernes historie, fakta om smag og egenskaber samt masser af tips til…

Læs mere
Dragsholm Slot
Dragsholm Slot

Bogen 'Dragsholm Slot' fortæller filosofien bag slottets restauranter og anmelderroste gourmetmad – fra fjord til jord til bord – og øser ud af vidunderlige opskrifter ...

Læs mere
Mørbradgryde
Mørbradgryde

En rigtig skøn efterårsret: Mørbradgryde med svampe og linser. Opskriften er fra Pia Andreassens nye, roste kogebog "Protein".

Læs mere
Heibergs søde tand
Heibergs søde tand

Morten Heiberg giver dig sine allerbedste desserter til både hverdag og fest, så du har et kæmpe udvalg af de mest delikate lækkerier både når det gælder desserttype og sværhedsgrad.

Læs mere
Liv og glade dage
Liv og glade dage

Der er hygge og masser af inspiration til liv og glade dage i Nicoline Olsen nye skønne bog Liv og glade dage - Opskrifter og kreative ideer til børnefamilier ...

Læs mere
Få gratis kogebog med kartoffelopskrifter

Økologiske kartoffelavlere har udgivet en fin øko-kogebog med kartoffelopskrifter af Anne Hjernøe og fakta om alle de gode fordelene, der er ved økologiske kartofler. Download gratis bogen her !

Læs mere
Kram i madkassen

Går du også op i at lave gode madpakker, og har du brug for frisk inspiration til at få nogle nye, nemme, sunde og velsmagende indslag i kassen? Så er denne bog lige noget for dig!

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^