Kategori: Kogebøger

God mad - let at lave

God mad - let at lave 

Kogebogsklassiker kløjes i holdningerne !

Anmeldeldt af Nønne Lønne Votborg


Titel: God mad - let at lave
Forfattere: Marianne Kastberg, Kirsten Høgh Fogt og Lotte Haveman
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Redaktør: Hanne Flensborg Thomsen


Brugsbog
Der er de kogebøger, vi bladrer i og tænker på at bruge, men aldrig gør det. Og så er der dem, vi vender tilbage til igen og igen. Sidstnævnte kategori hører ”God mad let at lave” til i. Med snart 40 år på bagen er bogen, der udgives i samarbejde med Danmarks Lærerforening, blevet en grundbogsklassiker i de danske køkkener. Med sin gode pædagogiske formidling, og det velvalgte udvalg af opskrifter, har befolkningen taget bogen til sig. For at bruge den flittigt vel at mærke!

Tidens madtendenser
Nu er ”God mad let at lave” klar i endnu en ny revideret version, der matcher tidens ønsker og krav. Sådan nogenlunde da.
8. udgave er vi efterhånden kommet til. Og med det følger også en række nye ingredienser som quinoa, perlebyg og sorte fuldkornsris, der dog ikke gør meget væsen af sig i bogen. Det er stadig væk det klassiske køkken, der fylder mest. Kogebogen vil især være at fremhæve, som stedet hvor læseren kan hente almindelige madopskrifter. Her er lidt af det hele! Skønt bogen er noget op på 1000 opskrifter, er der på ingen måde overvældende mange i hver kategori. Bogen er forsat enkel, overskuelig og tiltalende. Ligesom maden. På alle måder en fin og tiltalende kogebog for såvel nybegyndere som mere erfarne, der søger en grundbog med kendte opskrifter især og en lille smule mere kolorit. For mange vil det farvestrålende bestå af gammelkendte klassikere, bogen hjælper med at lave helt fra bunden og de mest kendte retter, vi møder på rejser i udlandet. Med andre ord: vores favoritter!

Kostråd og ernæring i øjenhøjde
”God mad let at lave” tager hånd om husholdning i bredere forstand. Bogens force er – udover de fristende opskrifter - dens pædagogiske præsentation af ernæringsviden i afsnittene ”Mad og ernæring” og ”Hvad bruger kroppen maden til”.
Under hver opskrift er der desuden næringsberegning, som viser energifordeling af protein, kulhydrat og fedt. Samtidig er der gode råd til agere i et køkken, have gæster og råvarekendskab, læseren vil søge tilbage til igen og igen.

Madspild og etik
Der hvor bogen fejler, er i forhold til dens opdragende rolle. Som grundbog, udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening, forventer jeg at bogen tør og vil fortælle sin læsere, hvad der er god fornuft og ræson, hele vejen rundt i forhold til indkøb, sundhed og miljø med mere. Bogen er på det punkt underlig flakkende og utydelig i sin holdning. Eksempelvis skuffes jeg over, at bogen endnu ikke har fået taget hånd om emnet madspild på fyldestgørende vis. Kun i afsnittet ”Bæredygtig husholdning” berøres det med få ord og enkle råd. I dag er der heldigvis en øget fokus på madspild i samfundet. Jeg forventer derfor, at en kogebog af denne kaliber hjælper sin læser med idéer til, hvordan rester af de enkelte retter med fordel anvendes dagen derpå eller angivelse af hvorvidt retten kan fryses. Ligeledes vil flere retter kunne laves med afsæt i rester, hvilket bogen ikke får beskrevet.

Bæredygtighed og miljømærkning
I afsnittet omkring fisk beskrives problematikkerne med dels bæredygtig og miljømærkede fiskeri ikke. Det anser jeg som en stor fejl i forbindelse med en opdatering. At bogen beskriver, hvordan der kan købes både danske og udenlandske fisk uden at opfordre til, at der vælges fisk fanget i farvande nær Danmark må vække undren. I afsnittet under ”Grøntsager” lyder opfordringen derimod: ”Prøv at tage udgangspunkt i sæsonens friske grøntsager under indkøbsturen, og lad grøntsagerne styre retten - ”. En mere konsistent holdning kunne ønskes - og allerhelst endnu mere klar og tydelig!

Manglende mod til at markere en madpolitik
At ”God mad let at lave” har fået succes er ikke svært at forstå med reference til bogens hel igennem dejlige opskrifter, og dens flair for formidling af disse enkelt og forståeligt. Grundlæggende finder jeg desværre, at bogen ikke er i tidens ånd hvad angår en klar holdning til råvarer og hvor de ideelt set kommer fra. I dag har de fleste forbrugere heldigvis et ønske om, at blive guidet i junglen af informationer. At bogen på sit sidste opslag præsenterer en række udvalgte mærker hjælper ikke meget. ”God mad let at lave” og dens mange trofaste læsere har fortjent endnu mere etik og bæredygtighed, som en del af deres husholdningsidé. Smag og sundhed går som ofte hånd i hånd med de to ting. Heldigvis.

Links:
• Hva´for en fisk – WWF´s fiskeguide
• Om bæredygtige fisk, okoliv.dk
• Stopspilafmad.dk

© Nønne Lønne Votborg 2011 for KvindeGuiden.dk.
Bestil online

Fokus på korn
Fokus på korn

Ny opskriftsamling fra Samvirke sætter fokus på korn. Opskrifterne, der er udviklet af Mia Irene Kristensen, er nemme at gå til og har samtidig fået små, lækre kulinariske tvists, som giver helt nye smagsoplevelser.

Læs mere
Smagen af moderne Mexico
Smagen af moderne Mexico

Sprøde tacos, varme quesadillas, stærke salsaer. Mexicansk mad er store smagsoplevelser, og ikke svært at tilberede. Ny bog om mexikansk mad hitter !

Læs mere
Lêlês grønne køkken

Til dig der elsker grønt og sundt, kan Anh Lê´s 'LêLês grønne køkken' være den helt store inspirationskilde til masser af velsmagende retter fra det vietnamesiske køkken.

Læs mere
Fremtidens brød
Fremtidens brød

Alt om de gamle kornsorter spelt, emmer og enkorn ...

Læs mere
Bagelyst, af Annemette Voss
Bagelyst, af Annemette Voss

Bagelyst er, udover opskrifter på 60 skønne kager, fuld af kagedronningens bedste bagetips og -tricks ..

Læs mere
Sunde Søde Sager
Sunde Søde Sager

Med Ditte Ingemanns lækre bog "Sunde Søde Sager" får du mere end 70 opskrifter på kager, tærter, is og desserter - alle uden sukker og hvedemel ...

Læs mere
Karolines tapas, picnic & brunch

Her er bogen til dig, der gerne vil diske op med lækkerier, tapas eller brunch, når familie og venner kigger forbi. Det er en bog fuld af både praktiske tips og nemme opskrifter på smagfulde småretter og appetizers, lækkerier til picnickurven og brunchen.

Læs mere
Grillbar, af Louisa Lorang
Grillbar, af Louisa Lorang

Der findes ikke den lækkerbisken, der ikke er grillbar. Bliv inspireret og udvid dit grill-repertoire med Louisa Lorangs nye grillbog ...

Læs mere
Bag glutenfrit
Bag glutenfrit

Karin Moberg og Oscar Måleviks "Bag glutenfrit" er en seriøs bagebog, som også giver lyst til at bage glutenfrit. Med sanselige og smukke billeder af Stefan Wettainen.

Læs mere
Biblen for alle hjemmebagere
Biblen for alle hjemmebagere

Mere end 500 opskrifter på al slags bagværk, samt tips om bageteknik og råvare ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^