Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Derfor er det godt at spise havregryn hver dag 

Undersøgelser har vist at voksne, der spiser meget fuldkorn har lavere risiko for at få kræft, sukkersyge og hjertekarsygdom. En stor, international undersøgelse viser, at jo mere fuldkorn børn spiser, jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal og jo bedre er deres insulinfølsomhed.

Læs mere
Sundhed
Antallet af danske piger der bliver HPV-vaccineret er styrtdykket 

Danmark er blandt de lande i Vesteuropa, der har den højeste forekomst af livmoderhalskræft, og i Norden indtager vi en kedelig førsteplads. I gennemsnit rammes en ny kvinde af livmoderhalskræft hver dag. Samtidig er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret, styrtdykket i de seneste år.…

Læs mere
Sundhed
Tendens til slemme tømmermænd øger risikoen for udvikling af alkoholmisbrug 

Kvalme, hovedpine, ekstrem tørst og koncentrationsbesvær er symptomer på slemme tømmermænd.Og har man tendens til at få disse grove tømmermænd efter at have drukket alkohol, er ens risiko dobbelt så stor for senere hen at udvikle et alvorligt alkoholmisbrug sammenlignet med personer, der ikke får…

Læs mere
Sundhed
Slip af med ondt i nakken 

Stillesiddende arbejde foran en skærm kan resultere i smerter i nakke og skuldre. Men sådan behøver det ikke at være. Nyt studie viser, at man med få ændringer kan mindske eller helt undgå smerterne. Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, har netop offentliggjort et…

Læs mere
Sundhed
Forsker: Skær ned på sukker, hvis du har problemer med hjerterytmen 

Hvis du har problemer med hjerterytmen, bør du ikke indtage store mængder sukker på én gang. Meget sukker på én gang kan give farligt lavt blodsukker og påvirke hjerterytmen. Sådan lyder rådet fra forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, efter resultaterne af et…

Læs mere
Sundhed
Mænd overvurderer helbredet sammenlignet med kvinder 

Danske mænd synes selv, de er ved godt helbred, viser ny undersøgelse. Men der er stor forskel på mandens egen sundhedsopfattelse, og hvordan det i virkeligheden forholder sig – en forskel som kan få alvorlige konsekvenser og spænde ben for et bedre helbred, siger ekspert i mænds sundhed. Han…

Læs mere
Sundhed
Demensugen sætter rekord 

Aldrig er der blevet sat et så massivt fokus på demens i danske medier, som ved dette års Demensuge, skriver Alzheimerforeningen. 554 minutters TV, 50 webartikler og tusindvis af kommentarer og ’likes’ på de sociale medier. Det er hvad der i løbet af Demensugen er blevet bragt om demens på TV2s…

Læs mere
Sundhed
Venligt personale høster roser fra patienter 

Patienter og pårørende på Region Hovedstadens hospitaler bliver mødt af et venligt og informativt personale. Det viser den store årlige undersøgelse af patienttilfredshed , hvor personalets imødekommenhed igen i år scorer højt. Dog oplever Herlev og Gentofte Hospitaler oplever et generelt dyk i…

Læs mere
Sundhed
Demens rammer hele familien 

Demens er en af de hyppigste dødsårsager herhjemme og en sygdom, som allerede i dag berører masser af danskere. 85.000 har sygdommen, og mange flere er derfor pårørende til demensramte. Antallet af demenstilfælde ser ud til at vokse kraftigt i de kommende år, fordi levealderen vokser, og fordi…

Læs mere
Sundhed
Nattetisseri kan skade søvn, helbred og velbefindende 

Mere end halvdelen af alle danskere over 50 år er generet af, at de hver nat skal forlade den varme dyne og stå op for at tisse. Mange anser det for at være et aldersfænomen, som man bare må leve med, men sådan behøver det ikke være. Derfor sætter Netdoktor fokus på problemet i en ny…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^