Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Autister bliver også pensionister 

Der er ikke noget sikkert tal på, præcist hvor mange ældre der har autisme. Men en ting, man ved med sikkerhed er, at autismen ikke forsvinder. Derfor er det også realistisk at tro, at der er et meget stort behov for viden om, hvordan det påvirker mennesker med autisme at blive ældre.

Læs mere
Sundhed
Hvorfor oplever Danmark en stigning i antallet af børn med autisme? 

De seneste 25 år har der været en voldsom vækst i antallet af børn med en autismediagnose. I dag vurderes det, at en ud af 100 danskere er autister. Man regner altså med, at der i Danmark findes omkring 50.000 autister. Fire gange så mange drenge som piger er autister.

Læs mere
Sundhed
Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma 

Børn har markant mindre risiko for at udvikle astma, hvis deres mødre har indtaget fiskeolie under graviditeten. Det viser et nyt studie fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Forskerne har fulgt en…

Læs mere
Sundhed
Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld 

For nogle af os er det virkelig op ad bakke, når det kommer til at få den daglige motion. Lange arbejdsdage, et presset program på hjemmefronten og vinterens mørke og kulde gør det vanskeligt at finde motivationen til at komme afsted og få indhentet de anbefalede daglige 10.000 skridt. Og nu peger…

Læs mere
Vi tester!
Fitbit Flex 2 

Med den spritnye Flex 2 fra Fitbit har du ikke blot en smal, strømlignet aktivitetstracker, der udførligt registrerer dine fitnessdata og sørger for, at du holder dig motiveret, nu kan du tilmed vælge at have trackeren siddende i et elegant designet armbånd.

Læs mere
Sundhed
Kostomlægning ved hjælp af kinesiologi 

Mens mange nye videnskabelige studier bekræfter, at en individuelt sammensat kost, tilpasset det enkelte menneske, er essentiel for vores helbred og trivsel, så er spørgsmålet, hvordan man omsætter denne viden i praksis. Engang i fremtiden vil det formentlig blive muligt, at vi hver især kan få…

Læs mere
Sundhed
Nikkelallergikere skal beskyttes bedre 

Omkring 10 procent af danske kvinder lider af allergi over for nikkel, som i langt de fleste tilfælde er udløst ved brug af smykker. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har lavet i samarbejde med Videncenter for Allergi.

Læs mere
Sundhed
Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft 

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af…

Læs mere
Sundhed
Fortsætter rygning trods KOL diagnose 

Rygestop er det første og mest effektive skridt i behandlingen af KOL-patienter. Alligevel er der mange, som har svært ved at lægge tobakken fra sig, på trods af at de er diagnosticeret med sygdommen, viser et nyt studie fra SUND på Københavns Universitet. Det er særligt patienter, som ikke er svært…

Læs mere
Sundhed
Candida svamp kan bekæmpes med diæt 

Alle kender det lille kick man får, når slik og søde sager får blodsukkeret til at stige. For Tanja Ting, som ofte følte sig træt og uoplagt, var det blevet en dårlig vane at snuppe noget sødt, når energiniveauet og humøret trængte til et hurtigt løft. Til hendes store frustration fulgte der dog som…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^