Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Slap af – ta’ cyklen til arbejde 

Cykling er motion, transport og afkobling i ét. Det forebygger stress, giver overskud til dagens opgaver og er, ifølge danske videnskabelige studier, ligeså effektivt træning, som den du får i et træningscenter. Og ved at tilmelde dig kampagnen 'Vi cykler på arbejde 2018', som afvikles i maj, kan du…

Læs mere
Sundhed
Allergi over for husstøvmider 

Støv kan være en gene for mennesker med følsomme luftveje, men kløende øjne og løbende næse i vinterhalvåret kan også skyldes allergi over for husstøvmider. Ved at lufte ud og varme op samt sørge for at der er en relativ lav fugtighed i rummet, kan man mindske udbredelsen af husstøvmider og reducere…

Læs mere
Sundhed
Små mængder alkohol er med til at rense hjernen 

Et begrænset alkoholindtag kan være med til at nedbringe betændelsestilstande i hjernen og hjælper med at fjerne affaldsstoffer - herunder dem, der er forbundet med Alzheimers sygdom. Det viser et nyt studie, der er udført på mus, og som netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Scientific…

Læs mere
Sundhed
Når alkohol er en del af livsstilen 

Selvom danskernes alkoholforbrug er faldende, er december stadig en måned, der for mange står i alkoholens tegn. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at rigtigt mange af os vågner op med en lyst til at drikke mindre i januar. Men det kan måske være lettere sagt end gjort. For mange mennesker er…

Læs mere
Sundhed
Afhængig af skærm? 

Med film, tv og spil på mobil og tablet, er underholdning og adspredelse altid lige inde for rækkevidde. Det er nemt og bekvemt, og kan være en hurtig og effektiv stressløser i en hektisk hverdag. Allerede efter få sekunder foran skærmen, kan de fleste af os mærke, hvordan spændinger mindskes,…

Læs mere
Sundhed
Farmaceut: Danskerne mangler viden om antibiotika 

At vågne op ør, varm og med de første tegn på en infektion er en situation, alle frygter. Du ved allerede nu, at du kan se frem til flere dage i sengen med et forbrug af halspastiller og kleenex, der siger spar to - og den periode vil de fleste gerne forkorte mest muligt. Så når lægen kan ordinere…

Læs mere
Sundhed
Årets pollensæson slog danmarksrekord  

Hvis du har følt dig særlig generet af pollenallergi i år, så har Astma-Allergi Danmark en god forklaring. Ifølge deres opgørelser, så bød denne sæsons pollental på en danmarksrekord.
"Sæsonen lagde hårdt ud med en ny danmarksrekord for el med et dagens pollental på 550 pollen, fanget i fælden…

Læs mere
Sundhed
Tandlægeforeningen advarer: Energidrikke er syrebad for dine tænder 

Salget af energidrikke eksploderer, men de kan give alvorlige syreskader på tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Se om din energidrik er på listen

Læs mere
Sundhed
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt blive lidt i tvivl, hvorvidt de symptomer man har, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Sundhed
Er du også glad for din madpakke? 

Selvom kantineordninger har indtaget de danske arbejdspladser og uddannelser i stor stil, så er den medbragte madpakke heldigvis ikke stemt ude. Faktisk viser nye tal, at 46% af danskerne spiser madpakke. Madpakken er således en vigtig del af det daglige kostindtag og bør derfor være både varieret…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^