Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Gratis influenzavaccination 

Hvert år dør op mod 1000 danskere som følge af influenzakomplikationer, derfor opfordrer Statens Serum Institut til at gravide, svært overvægtige og ældre tager imod tilbuddet om gratis influenzavaccination fra 1. oktober.

Læs mere
Sundhed
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen  

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Læs mere
Sundhed
Tarm i topform giver lugtfri prutter 

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse,…

Læs mere
Sundhed
Luftforurening skyld i over 2.000 danske hjertedødsfald hvert år 

Ny rapport understreger, at der er en klar sammenhæng mellem luftforurening og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Hjerteforeningen rejser kritik af, at der i Danmark dør cirka 2.140 mennesker hvert år af iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde forårsaget af luftforurening. Handling er påkrævet, lyder…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Sund og slank efter de 55 

Ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hele 46% af danske kvinder i alderen 55 - 75 år nu er overvægtige i en sådan grad, at det er forbundet med en høj risiko for udvikling af type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Ifølge undersøgelsen har 3 ud af 4 et udtrykt ønske om at spise sundere,…

Læs mere
Sundhed
Mange mangler viden om alvorlig hudsygdom 

Kan sommersol og saltvand kurere psoriasis? Og kan psoriasis medføre diabetes, depression og hjertekarsygdomme? En ny undersøgelse fra Netdoktor viser, at nogle myter er aflivet, men at mange danskere stadig mangler vigtig viden om den udbredte hudsygdom.

Læs mere
Sundhed
Nyt om kolesterolniveauets rolle i immunforsvaret 

Mens man normalt taler om sammenhængen mellem kolesterol og risikoen for hjertesygdomme, så viser ny forskning, at én bestemt type kolesterol muligvis påvirker vores helbred i endnu bredere forstand, og kan spille en vigtig rolle i immunforsvaret. Kort forklaret har mængden af HDL-kolesterol – det…

Læs mere
Sundhed
Det store tabu 

Fødsel, kærlighed og selv dødsfald bliver diskuteret vidt og bredt, men døden i sig selv blevet et større og større tabu. Vores uvidenheden omkring døden gør os bange for den, skriver Kathryn Mannix, der, som læge og pioner inden for palliativ behandling, mener at det er tid til at tale om, hvordan…

Læs mere
Sundhed
Bruger du lægevagten med omtanke? 

En ørevoksprop kan være træls. Den kan give susen for ørene og få alt til at lyde, som om man ligger i et akvarie. Børneorm kan også være en irriterende lidelse. Det klør helt enormt meget. Men fælles for både ørevoksproppen og børneormen er, at de ikke er så akutte, at man bør ringe til lægevagten…

Læs mere
Sundhed
Mange har knogleskørhed uden at vide det 

Omkring en halv million danskere lider af knogleskørhed, og flere og flere får brud på knoglerne. Men mange af de ramte ved ikke, de har sygdommen, vurderer Sundhedsstyrelsen. Nu skal en ny oplysningskampagne råbe de mange op, der er i risikogruppen. For heldigvis kan man selv gøre meget for at…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^