Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Mandelkage
Opskrifter & råvarer
Mandelkage 

Fra skuespilhusets smukke og velrenommerede restaurant Ofelia, bringer vi her opskriften på en skøn Mandelkage ...

Læs mere
Simreret
Opskrifter & råvarer
Simreret 

November kan være en mørk og trist måned, men på plussiden tæller, at familien kan samles om hyggelige sysler indendørs, mens vinden rusker udenfor. Derfor er det sene efterår den perfekte årstid til langsommelig simremad ...

Læs mere
Stegt fisk og tomatiseret kartoffelmos
Opskrifter & råvarer
Stegt fisk og tomatiseret kartoffelmos 

Stegt fisk med tomatiseret kartoffelmos og lun rødbede med smør og salt ...

Læs mere
Varm hyben toddy
Opskrifter & råvarer
Varm hyben toddy 

Lav stærk hybente, afkøl og frys drikken i sjove isterningeforme. Brug dem til at sætte lidt mere fut i vandoplevelsen ...

Læs mere
Marineret grillet fisk
Opskrifter & råvarer
Marineret grillet fisk 

Det er nemt at smide en bøf på grillen, men det er faktisk ligeså nemt at smide en fisk på grillen. Her får du en dejlig opskrift - indsendt af Jette Jægergaard ...

Læs mere
Pasta med rejer og muslinger
Opskrifter & råvarer
Pasta med rejer og muslinger 

Uanset om du benytter friske eller frosne skaldyr - eller skaldyr fra dåse for den sags skyld, så bør du prøve denne herlige pasta/skaldyrs ret, udviklet af Kostkompagniet ...

Læs mere
Sommermenu a la restaurant ofelia
Opskrifter & råvarer
Sommermenu a la restaurant ofelia  

Få opskrifterne og server sommermenuen fra Skuespilhusets velrenommerede Restaurant Ofelia ...

Læs mere
Tun, nye kartofler og asparges med salsa verde
Opskrifter & råvarer
Tun, nye kartofler og asparges med salsa verde 

En vidunderlig ret med 2 af årstidens bedste råvarer, - nye kartofler og asparges ...

Læs mere
Orientalsk oksegryde
Opskrifter & råvarer
Orientalsk oksegryde 

Med rosiner og æbler og savoykålssalat. Udarbejdet af Kostkompagniet ...

Læs mere
Torsk med sennepssauce
Opskrifter & råvarer
Torsk med sennepssauce 

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Men nu får sennepen et comeback ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^