Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Gammeldags oksesteg
Opskrifter & råvarer
Gammeldags oksesteg 

Gammeldags oksesteg med hasselbach pastinak med hvidløgssmør og solbærsyltetøj ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Koldhævet hvedebrød 

Fra Claus Meyers bagebog 'Meyers Bageri' bringer vi her opskriften på koldhævet hvedebrød. Et rigtig dejligt hverdagshvedebrød med skøn smag, lækker krumme og god holdbarhed. Koldhævningen gør hele forskellen i forhold til et brød af samme ingredienser hævet med mere gær.

Læs mere
Oksegryde med gulerødder
Opskrifter & råvarer
Oksegryde med gulerødder 

Fra Tessa Kiros "Opskrifter for livet", bringer vi her opskriften på en dejlig efterås opskrift..

Læs mere
Grillet brød med sprød salat og ost
Opskrifter & råvarer
Grillet brød med sprød salat og ost 

Skønne baguetter til snack eller forret ...

Læs mere
Torsk med urtecrust
Opskrifter & råvarer
Torsk med urtecrust 

Torsk stegt med sprød urtecrust på råsyltede grøntsager og urtemayonnaise ...

Læs mere
Citronmarineret sej
Opskrifter & råvarer
Citronmarineret sej 

Forårsfisk med tomatsalat, stegte peberfrugter og toast med tomatmarmelade ...

Læs mere
Nye smoothies opskrifter
Opskrifter & råvarer
Nye smoothies opskrifter 

Her bringer vi opskrifterne på de nye innocent smoothies, så du kan lave dem derhjemme ...

Læs mere
Kartoffelsalat med varmrøget laks
Opskrifter & råvarer
Kartoffelsalat med varmrøget laks  

Fra bogen Sund på den fede måde, bringer vi her en af madskribent Lone Kjærs yndlingsopskrifter ...

Læs mere
Sprødristet skrubbefilet
Opskrifter & råvarer
Sprødristet skrubbefilet 

... med kartoffel-frikadelle med spinat/rucola.

Endnu en dejlig opskrift fra Kostkompagniet.

Læs mere
Camilla plum om mandolinjern
Opskrifter & råvarer
Camilla plum om mandolinjern 

Et mandolinjern er et super anvendeligt køkkenredskab. Jernet er populært både fordi det er effektivt, men også fordi det det giver et flot og ensartet resultat ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^