Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Lamme hot pot
Opskrifter & råvarer
Lamme hot pot 

Smagsfuldt og magert lammekød i rødvin, krydret med kanel, spidskommen, saftige svesker og abrikoser. Her får du endnu en af Tina Scheftelowitz skønne opskrifter ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
And a l’orange 

Uhmm, det dufter og smager af jul.. Ugens opskrift fra Kostkompagniet er and a l’orange med spidskål med sydesalt og smør ...

Læs mere
Koriandermarineret svinemørbrad
Opskrifter & råvarer
Koriandermarineret svinemørbrad 

- med ingefæræbler og bønner med peberfrugt

Læs mere
Hakkebøf med bløde løg
Opskrifter & råvarer
Hakkebøf med bløde løg 

- syltet agurk og kartoffelsalat. 4909 kJ/ 1168 kcal

Læs mere
Mørbradbøffer og courgettepandekager
Opskrifter & råvarer
Mørbradbøffer og courgettepandekager 

Mørbradbøffer med løg og porrer og courgettepandekager.

4850 kJ/1173 kcal. opskrift fra Kostkompagniet ...

Læs mere
Gulerodssuppe
Opskrifter & råvarer
Gulerodssuppe 

Gulerodssuppe med kyllingepastasalat4926 kJ/ 1173 kcal. ...

Læs mere
Kylling i karry
Opskrifter & råvarer
Kylling i karry 

... og bladbede med tomatrelish4872 kJ/ 1160 kcal. ...

Læs mere
Helstegt skrubbe
Opskrifter & råvarer
Helstegt skrubbe 

... med fennikel-kaperssaute og vildris.4705 kJ/ 1120 kcal.

Tilberedning: Ca. 40 min.

Læs mere
Krydrede hakkebøffer
Opskrifter & råvarer
Krydrede hakkebøffer 

... lun spinat med gedeost og kartofler med agurkevinaigrette.4812 kJ/ 1146 kcal

Tilberedning 35 min.

Læs mere
Oksekødsfarserede tomater
Opskrifter & råvarer
Oksekødsfarserede tomater 

Oksekødsfarserede tomater med krydrede courgetter på salatbund - 4875 kJ/ 1160 kcal.

opskrift fra Kostkompagniet

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^