Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Glædens kernebrød
Opskrifter & råvarer
Glædens kernebrød 

Et vidunderligt sundt kernebrød, bagt helt uden sukker, gluten og mælk ...

Læs mere
Fyldig suppe med ising
Opskrifter & råvarer
Fyldig suppe med ising  

Virkelig skøn og fyldig fiskesuppe ...

Læs mere
Rødspætter med kokosmælk og ingefær
Opskrifter & råvarer
Rødspætter med kokosmælk og ingefær 

Rødspætter i krydret kokosmælk, ingefær og chili - med lynstegt salat ...

Læs mere
Fair trade uge 2011
Opskrifter & råvarer
Fair trade uge 2011 

I uge 9 afvikles den officielle fairtrade uge i Danmark. Her fejres den populære mærkningsordning, som aktivt støtter verdens fattigste bønder med en fair handel og pris. Det sker via spændende arrangementer og events som afholdes i hele landet ...

Læs mere
Facts om fisk
Opskrifter & råvarer
Facts om fisk 

Her er Fødevarestyrelsens nye anbefalinger til dig der elsker fisk ...

Læs mere
Majskager med avocadosalsa
Opskrifter & råvarer
Majskager med avocadosalsa 

Frist lykken som vegetarianer og tilføj noget grønt, let og smagfuldt til middagsoplevelserne denne uge ...

Læs mere
Få det bedste ud af bøffen
Opskrifter & råvarer
Få det bedste ud af bøffen 

Blot syv procent af danskerne forstår at servere en bøf, der både er velstegt, og hvor de bedste smagsegenskaber i kødet er fremhævet. Se her hvordan du tilbereder den perfekte bøf ...

Læs mere
And i svampe
Opskrifter & råvarer
And i svampe  

Ugens opskrift Kostkompagniet er and i svampe med waldorfsalat og brunede kartofler ...

Læs mere
Rughavrebrød med figner
Opskrifter & råvarer
Rughavrebrød med figner 

Et godt brød at starte dagen på eller til mellemmåltidet, men også spændende til efterårs- eller julefrokosten ...

Læs mere
Fiskepie og ristet baguette med pesto
Opskrifter & råvarer
Fiskepie og ristet baguette med pesto 

Skøn fiskeret med porrer og bønner ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^