Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Svampe-risotto og mager kotelet med salvie
Opskrifter & råvarer
Svampe-risotto og mager kotelet med salvie 

Svampe-risotto og mager kotelet med salvie, lynstegte courgetter og grøn salat ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fettuccine med jordskokkecreme  

Susanne Engelstoft Rasmussens skønne kogebog 'Pasta med passion' er fyldt med opskrifter på de dejligste pastaretter. Fra bogen bringer vi her opskriften på Fettuccine med jordskokkecreme, ristede svampe og sprødt drys. Det sprøde drys i form af ristet rasp, chips eller (for ikke-vegetarer)…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Guide til de bedste madblogs 

For første gang har FDB kåret Danmarks bedste madblog. Prisen går – måske lidt overraskende – til en weblog af en ung veganer.

Læs mere
Milda
Opskrifter & råvarer
Milda 

Få opskrifterne til en skøn sommermenu med Milda ...

Læs mere
Pære - sød, sprød og saftig
Opskrifter & råvarer
Pære - sød, sprød og saftig 

Pærer er skønne - også i sensommersalaten og marmeladen ...

Læs mere
Grønne jordbær - ny madtendens
Opskrifter & råvarer
Grønne jordbær - ny madtendens 

Denne sommer har nationalfrugten fået nye klæder ...

Læs mere
Ovnbagt torsk i laksesvøb med asparges
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt torsk i laksesvøb med asparges 

Ovnbagt torsk i laksesvøb med asparges og aspargesskum ....

Læs mere
Lemon & herb kylling
Opskrifter & råvarer
Lemon & herb kylling  

- med blandet grøn salat og quinoa

Læs mere
Paprika kylling
Opskrifter & råvarer
Paprika kylling  

Sund, nem og hurtig mad til hverdag og gæster

Læs mere
Tun i krydderurter
Opskrifter & råvarer
Tun i krydderurter 

En rigtig forårsopskrift med tun, artiskok, peberfrugt - og skønne friske krydderurter ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^