Blomkålsgratin anno 2010

Blomkålsgratin anno 2010 

Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til bedstemors køkken. Christian Bitz har lavet en ny og lidt sundere udgave anno 2010.

"Blomkålsgratin sender tankerne tilbage til dengang, min farmor lavede verden bedste. Denne udgave er bare lidt sundere og ledsages af salat med mormorinspireret dressing. Det er ren retro!" skriver Christian Bitz i sin nye skønne kogebog "Bitz din sundhed - fra råd til retter".

Ingredienser:
• 30 g smør
• 2-3 spsk. hvedemel
• ca ½ l mælk
• 2 tsk. dijonsennep
• groft salt og peber fra kværn
• Lidt revet muskatnød
• 1 blomkål
• 200 g god skinke
• 30 g revet ost
• 4 skiver daggammelt brød (eller 50 g rasp
• 1 tsk. tørret timian
• 10 g revet parmesan
• 1 hovedsalat (andre typer salat kan også anvendes)
• 1 dl. kærnemælk
• 3 spsk. ymer
• ½ usprøjtet citron
• 1 spsk. flormelis
• 100 g ribs

Klassisk Bechamelsauce
• Smelt smørret ved lav varme, tilsæt melet, og pisk, til det slipper gryden.
• Tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning, og kog op
• Krydr med dijonsennep, salt, peber og revet muskatnød

Gratin
• Skær blomkålen i små buketter.
• Skær skinken i strimler, og kom denne og blomkålen i et ildfast fad.
• Drys revet ost over og derefter bechamelsaucen over
• Skær skorpen af brødet, og kom det i en foodprocessor sammen med timian og revet parmesan.
• Kør brødet til en fin masse, og kom det på toppen af blomkålen i det ildfaste fad.
• Bag ved 180 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er sprød og gylden.

Salat
• Pisk kærnemælken med ymer, fintrevet citronskal og –saft, flormelis samt salt og peber
• Ved det hele sammen med salaten lige før servering

Rest af blomkål til råkosten
Blomkål er supergodt til råkost, så hvis der er rester, så del blomkålen i små buketter, og lad dem marinere i en time med citronsaft og salt. Vend derefter blomkålen med dyb og brug det til råkosten.
• 2 dl. drænet yoghurt
• 1 tsk. flormelis
• 1 tsk. dijonsennep
• 1 tsk. citronsaft
• salt & peber

Læs Nønne Votborgs anmeldelse af Christian Bitz´

Vintersuppe
Opskrifter & råvarer
Vintersuppe 

Zuppa di Verdure e Fagioli til 4 pers.Vintersuppe med bønner og store grønsagsstykker. Hentet fra den nye kogebog "Aldrig har italiensk mad været mere sexet" ...

Læs mere
Vildtgryde
Opskrifter & råvarer
Vildtgryde 

- med grov mos af butternut squash og kartofler

Læs mere
Stegt gråand
Opskrifter & råvarer
Stegt gråand  

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

Læs mere
Krondyrmørbrad
Opskrifter & råvarer
Krondyrmørbrad 

- med kantareller á la creme, lynstegte vintergrønsager og rødbedesalat

Læs mere
Herlige lune briocher
Opskrifter & råvarer
Herlige lune briocher 

Friskbagte franske briocher er en himmelsk mundfuld. De sprøde og luftige boller er herlige til søndagsmorgenbordet, men kan også snildt serveres i stedet for muffins eller kage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kyllingetærte med rød karry og kokos 

At lave en delikat tærtedej er ingen sag, hvis man følger Gitte Værum Kristensens vejledning. Her bringer vi opskriften på kyllingetærte med rød karry og kokos.

Læs mere
Shepherd’s pie
Opskrifter & råvarer
Shepherd’s pie 

Den perfekte ret til at varme krop og sjæl i efteråret. De ekstra krydderier og chilien skal nok få sat fut under dig i løbet af nul komma fem, lover Ravinder Bhogal ...

Læs mere
Avocadosalat med tun-sashimi
Opskrifter & råvarer
Avocadosalat med tun-sashimi 

Ravinder Bhogals opskrift på en let og lækker - og super nem salat ...

Læs mere
Skaldyr, safran-risotto og spinat
Opskrifter & råvarer
Skaldyr, safran-risotto og spinat  

Lækker kæreste-middag på 20 minutter

med skaldyr, safran-risotto og spinat

Læs mere
Asparges-risotto med ristet laks, rosmarin
Opskrifter & råvarer
Asparges-risotto med ristet laks, rosmarin 

Nem asparges-risotto med ristet laks, rosmarin

og sprøde grønsager med frisk timian ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^