Får du for meget salt? Tag testen 

En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt, og derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Hjerteforeningen udviklet en test, der skal give danskerne et bedre indblik i deres saltvaner. 

Ost og færdigretter

De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.

"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.

"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

 

Få et indblik i dit eget saltindtag - <link https: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.


Forbrugernyt
Levende julegaver varer længere end til påske 

Der følger et ansvar med i pakken, når du klemmer et beboet hamsterbur eller en kattekilling ind under juletræet. For når du giver et dyr, giver du også modtageren ansvaret for at passe og pleje det.

Læs mere
Tænd lys med måde
Forbrugernyt
Tænd stearinlys med måde 

I den mørke tid hygger det med levende lys. Men partikler fra lysene påvirker indeklimaet og i værste fald helbredet.

Læs mere
Forbrugernyt
Populært legetøj fyldt med farlig kemi 

Skumfigurer – såkaldte squishies - der er rare at trykke på og røre ved, kan udgøre en sundhedsrisiko for børn. Det viser Miljøstyrelsens undersøgelse af 12 typer af squishies, der blev analyseret for afgasning af kemiske stoffer. Samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje…

Læs mere
Forbrugernyt
Psykologens fem råd: Sådan undgår du stress i trafikken  

Mange bilister oplever dagligt stress og frustration i trafikken, ligesom jagten på en ledig p-plads ofte er anledning til sved på panden. Ifølge en ny undersøgelse, stresses især kvinder i trafikken ofte fordi de i forvejen har travlt og er under tidspres. Ifølge psykolog og stressekspert Mette…

Læs mere
Forbrugernyt
Nu uddeles de første smileys til hundekenneler og -pensioner 

Nu bliver det nemt at vurdere, om en hund har det godt hos hundekennelen, eller når den bliver passet i en pension. Fra i dag begynder Fødevarestyrelsen at give glade, mellemfornøjede eller sure smileys, når de kontrollerer hundekenneler, hundehandlere, hundepensioner og -internater. Det skal sikre,…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Plastposen er bedst for miljøet 

Glem stofposen og den 'nedbrydelige' bioplast. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet. Det viser en ny, omfattende undersøgelse, som DTU Miljø har udført for Miljøstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Danskerne foretrækker hvid rengøring  

93 procent af danskerne foretrækker hvid fremfor sort rengøring, viser ny undersøgelse fra Userneeds af befolkningens holdning til rengøring, men 40 procent angiver, at de kun vil betale for hvid rengøring, hvis prisen i sidste ende er den samme.

Læs mere
Forbrugernyt
Det gode testamente 

En landsdækkende kampagne gør op med et tabu og opfordrer danskerne til at testamentere. Uden testamente bestemmer arveloven, og den matcher ikke altid det moderne familieliv, lyder budskabet.

Læs mere
Klip vægen og undgå sod
Forbrugernyt
Klip vægen og undgå sod - 9 gode råd om levende lys 

Vi går mørkere tider i møde, og det betyder flere levende lys. Især for danskerne, som er det folkefærd i verden, der brænder flest levende lys; næsten 6 kilo årligt pr. dansker, ifølge Teknologisk Institut. Denne afbrænding påvirker indeklimaet i hjemmet, hvor levende lys er blevet udpeget som en…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver fjerde bruger stadig håndholdt telefon på cyklen  

Hver anden dansker ser dagligt andre trafikanter bruge håndholdt telefon, og hver fjerde cyklist bruger selv håndholdt telefon, når de er på cyklen. Men hver tredje vil have telefonen gjort totalt forbudt i trafikken. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^