Får du for meget salt? Tag testen 

En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt, og derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Hjerteforeningen udviklet en test, der skal give danskerne et bedre indblik i deres saltvaner. 

Ost og færdigretter

De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.

"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.

"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

 

Få et indblik i dit eget saltindtag - <link https: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.


Forbrugernyt
Kemi i fidget spinnere 

Fidget spinnere er på kort tid blevet forårets og sommerens store dille. DR Kontant og Forbrugerrådet TÆNK har i aftes sat fokus på skadelig kemi i det populære legetøj. Det har resulteret i flere indberetninger til Miljøstyrelsen om ulovlige mængder af blandt andet bly i fidget spinnere. Bly er et…

Læs mere
Forbrugernyt
DAB til DAB+: Sådan genindstiller du din DAB-radio 

Hvis man er en af de mere end 900.000 danskere, som dagligt lytter til DAB-radio, er der god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober skifter det digitale radioformat DAB til det nye DAB+. I den forbindelse indledes en landsdækkende…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny markedsføringslov skal beskytte bedre mod spam, skjult reklame og priser uden moms 

I april vedtog Folketinget en ny markedsføringslov, der blandt andet skal skabe klarhed omkring forbrugers rettigheder og virksomheders forpligtelser, når markedsføringen sker på internettet og de sociale medier, som fx Facebook, Twitter og via bloggere. Den nye lov trådte i kraft 1. juli 2017, og i…

Læs mere
Forbrugernyt
Spis og støt 

Spis med og støt, når populære og anmelderroste restauranter som Kokkedal Slot, Mêlée, Köd, Sticks’n’Sushi, Restaurant Bind, Nordatlanten og Restaurant ET inviterer indenfor til en lækker tre-retters menu, som samtidig støtter Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning og forebyggelse.

Læs mere
Forbrugernyt
Nyhed: Smart ny feature giver bedre arbejdsstilling ved opvasken 

Med det nye innovative ComfortLift system introducerer Electrolux en ny ergonomiske løsning, som giver en bedre arbejdsstilling i køkkenet omkring opvasken og mindsker belastning af ryg og skuldre. Med den nye feature er opvaskemaskinen udstyret med en unik løftemekanisme, som sørger for at løfte…

Læs mere
Forbrugernyt
Vi vil have bæredygtige fisk på bordet 

Rødspætter, rejer og sild fylder meget på de danske frokostborde. Et flertal af danske forbrugere ønsker at købe mere bæredygtigt fisk og skaldyr, men er ikke klar over, at de faktisk kan gøre noget for verdens fiskebestande, ved ganske enkelt at vælge MSC mærket fisk, når de køber ind.

Læs mere
Forbrugernyt
Ny øko-rekord 

Aldrig har økologiske varer fyldt så meget i danskernes indkøbskurve som nu. Salget af øko-varer steg fra syv til otte mia. kroner, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed er salget steget med 14 procent, hvilket bringer den økologiske andel af det samlede fødevaresalg i…

Læs mere
Forbrugernyt
Økologer vil sende grise på badeferie 

Nu skal grisene have mulighed for at komme ud at bade. Forslaget fra Økologisk Landsforening baseres på flere forsøg, hvor videooptagelser dokumenterer trivsel hos svømmende grise. Se videoen her.

Læs mere
Forbrugernyt
Smid Tøjet Danmark 2017 

Fra 1. maj til 21. maj er det igen tid til at tømme klædeskabet og donere det brugte tøj til 'Smid Tøjet Danmark'. Det koster kun en forårsoprydning i garderoben at være med. Indtægterne fra Røde Kors' salg af genbrugstøj går til at hjælpe mennesker i nød og på flugt fra krig eller fra…

Læs mere
Forbrugernyt
Ingen bæredygtig tun i Danmark - Test din tun 

Danske supermarkeder klarer sig forbløffende dårligt, når det kommer til tun. Der findes ganske enkelt ikke en eneste dåse tun på hylderne i de danske fødevarebutikker, som forbrugerne kan købe med hel ren samvittighed og vished om, at de har smidt en bæredygtig vare i kurven, skriver internationale…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^