Får du for meget salt? Tag testen 

En ostemad til morgenmad, en rundtenom med hamburgerryg til frokost og så en pizza med hjem efter arbejde. De tre måltider kan sagtens udgøre udmærkede dele af en varieret kost – men de er også eksempler på måltider, der kan være smækfyldt med salt og dermed en trussel mod helbredet. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere for meget salt, og derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med Hjerteforeningen udviklet en test, der skal give danskerne et bedre indblik i deres saltvaner. 

Ost og færdigretter

De fleste danskere ved, at der generelt spises for meget salt, ligesom de fleste af os er klar over, at et overforbrug af salt kan give forhøjet blodtryk og forøget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Til gengæld tror de færreste, at de selv får for meget, fordi det kan være svært at gennemskue hvilke typer mad, der indeholder meget salt.

"Størstedelen af det salt vi får, kommer direkte fra den mad, vi køber - især fra brød og kødpålæg, men vi får også en del fra fx ost og færdigretter. Faktisk får vi langt mere salt fra den mad vi køber, end når vi giver maden et drys fra saltbøssen. Men der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen." siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt, og bærer en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Men hvis danskerne skærer deres gennemsnitlige indtag af salt ned med tre gram, så kan de betyde at 400.000 færre danskere i fremtiden vil have problemer med forhøjet blodtryk.

"Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til," forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

 

Få et indblik i dit eget saltindtag - <link https: www.salttest.dk>Prøv Fødevarestyrelsens test her.


Forbrugernyt
Seniorbofællesskaber er populære 

Flere danskere overvejer at flytte, når de når alderdommen, og mange har fået øjnene op for seniorbofællesskaber som en attraktiv boligform. Det viser nye tal fra VIVEs Ældredatabase.

Læs mere
Forbrugernyt
Farmakonomer på apotek spotter medicinfejl 

Farmakonomer bidrager i stor stil med at finde medicinfejl, når de taler med borgerne på landets 469 apoteker. Det viser en ny stor undersøgelse af 17.692 ekspeditioner på apotek. Undersøgelsen viser blandt andet, at farmakonomer opdagede et eller andet problem i forbindelse med medicin hos 16 pct.…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver tredje alvorligt tilskadekomne er en cyklist 

Antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister til det højeste i over 10 år. Nu lancerer Rådet for Sikker Trafik sammen med 66 kommuner en kampagne, der skal få flere cyklister og bilister til at være ekstra opmærksomme i kryds, hvor de fleste alvorlige cykelulykker sker.

Læs mere
Forbrugernyt
Hver dansker spiser i snit økologi for 2.750 kroner 

De danske forbrugere shopper økologi som aldrig før. Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske varer i danske supermarkeder og online er steget med 14 procent, hvilket betyder, at 12 procent af de varer, der sælges i den danske detailhandel er økologiske. Danmark er dermed fortsat…

Læs mere
Forbrugernyt
Økologer vil have flere vilde bier på vingerne 

Bestanden af vilde bier i den danske natur, er truet. Ifølge Økologisk Landsforening handler det blandt andet om, at bierne mangler føde. Derfor har 250 øko-landmænd i løbet af foråret sået blomsterfrø på et areal, der svarer til 35 fodboldbaner. Dertil kommer 70.000 frøposer til forbrugerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan halverer du dit indtag af pesticider 

Ved blot at købe æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler i en økologisk udgave kan man næsten halvere sit indtag af pesticider. Det viser helt nye beregninger fra DTU. Med en lille indsats kan man således gøre en stor forskel, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester,…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinderne er mest klar til at kæmpe for klimaet 

Det er ikke alene kvinderettigheder og ligestilling, der har en stor plads i kvindernes hjerter på Kvindernes Internationale Kampdag. En nylig undersøgelse lavet af Epinion for interesseorganisationen Synergi viser, at kvinderne går foran for at udvikle Danmark som grønt foregangsland. Og de er…

Læs mere
Forbrugernyt
Her åbner de første 15 nye BR-butikker 

BR er klar med navne på de første 15 steder, hvor der i de kommende måneder vil åbne en ny legetøjsbutik med fokus på oplevelser. I alt regner BR med at åbne cirka 25 butikker i hele landet i løbet af foråret

Læs mere
Forbrugernyt
Klæd dig på i den gode sags tjeneste 

Røde Kors inviterer indenfor til stort lagersalg proppet med splinternyt, flot mærketøj, som flere store, ankerkendte tøjmærker har doneret i den gode sags tjeneste. Få fingrene i en ny garderobe og støt samtidig den gode sag!

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrug.dk: Ny portal skal løfte danskernes digitale sikkerhed 

Digital afpresning, virus, hacking, økonomisk kriminalitet, cyberspionage – de digitale trusler er mange og stigende. Derfor lancerer innovationsministeren og erhvervsministeren sammen med en lang række aktører en ny informationsportal, som skal være med til at øge danskernes viden om, hvordan de…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^