Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Forår
Flyforsinkelse og kompensation 

Det er forår, og mange danskere bruger de ekstra fridage på en miniferie i udlandet. Faktisk tager hver femte af os årligt på storbyferie. For enkelte kan turen dog ende i flyforsinkelser og -aflysninger eller hotelværelser uden udsigt, og så kan det være rart, at kende sine rettigheder i forhold…

Læs mere
Forår
Risotto med ramsløg 

Der findes ikke noget så lækkert som hjemmelavet risotto, og ramsløg giver den en fantastisk smag. Her får du en let og skøn opskrift.

Læs mere
Forår
Pesto med ramsløg 

En skøn pesto med en krydret og delikat smag af ramsløg. Perfekt til fx pastasalat eller på et godt stykke brød.

Læs mere
Forår
Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Læs mere
Forår
Haven - Familiens fristed 

Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er…

Læs mere
Danske frilandsjordbær
Forår
Danske frilandsjordbær  

Nu er de her - endelig! Så er årets første frilands jordbær klar: Syrlige, søde og fulde af smag! Nyd dem lige som de er - direkte fra bakken eller måske med lidt mælk eller fløde.

Læs mere
Forår
Brændenældesuppe 

Brændenældens unge topskud har en fin og grøn smag, som minder lidt om spinat. Her får du opskriften på en dejlig forårssuppe med løg og friske nælder.

Læs mere
Forår
Sunde muffins 

Skal du en tur ud og nyde det smukke forår, så får du her opskriften på de lækreste, sunde muffins - lige til at have med i madkurven.

Læs mere
Forår
Græsplæne så smuk som en slotshaves 

Hvis du drømmer om en pæne med græs, som på den bedste golfbane eller den smukkeste slotshave, så læs med her. En indsats i foråret er nemlig afgørende for hvor ensartet, sund og slidstærk græsplænen er.

Læs mere
Forår
Husk det nu! 

Den dejlige forårssol er hård ved huden. Udsættes huden for meget sol, ældes den med linjer, rynker og pletter, og kan få en læderet, gullig og tør overflade.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^