Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Forår
CPH:DOX aflyser - men genopstår digitalt 

I lyset af den aktuelle COVID19-krise og som reaktion på statsministeren seneste pressekonference har dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX besluttet at aflyse alle arrangementer i og uden for København.

Læs mere
Forår
Lagersalg - Brand Lagersalg i Ikast 

Grundet nuværende COVID-19 status, er afviklingen af lagersalget i Ikast udsat.

Læs mere
Forår
Forspiring: Disse sommerblomster har gavn af forspiring 

Selv om det ikke altid er nødvendigt, så kan det ofte betale sig at tyvstarte sommerens blomster spirer indendørs. Ved at forspire giver du planterne optimale betingelser for en lang og frodig blomstring, ligesom du ofte også vil kunne nyde resultatet tidligere på sæsonen.

Her bringer vi 8 nemme…

Læs mere
Forår
Aprilsnar: Hoppede du også på den? 

Den første april lægger alverdens nyhedsmedier sig i selen for at opfinde og fodre deres læsere med fjollede, og gerne chokerende, løgnehistorier. Og hvert år er vi nogle, der hopper på den og føler os helt overbeviste, indtil en venlig sjæl minder os om, at det faktisk er 1. april. Også i år har 1.…

Læs mere
Forår
Loppemarked ved Blokhus 

En læser anbefaler et besøg ved Vendsyssels største loppemarked, nemlig det i Hune ved Blokhus.

Marked finder sted hver søndag fra kl. 10.00 til kl. 14.00 frem til udgangen af august. Der er ca. 100 stader med alt fra hjemmestrikket babytøj, hjemmeslynget lynghonning til gamle Holmegårdglas og…

Læs mere
Forår
Pollensæsonen skydes i gang med en splinterny pollen-app 

Pollensæsonen starter i år til normal tid midt i februar, hvor forårstræerne el og hassel blomstrer. Selvom mildt vintervejr i december og starten af januar varslede, at pollensæsonen kunne sætte ind tidligere end normalt, fik overgangen til vinterlige grader for en kort periode bremset træernes…

Læs mere
Forår
Anemonetid - Opskrifter til årets første picnic 

Så nu er det om at holde øje med skovbunden, for snart vil de små forårsbebudere pible op overalt. Selvom det kan føles som om, at vi har ventet længe, så er sæsonen for anemoner normalt april og maj. I 2008 tittede de små forårsbebudere dog op af skovbunden allerede 20. februar.

Læs mere
Forår
Så skal der shines op! Vægmaling 2018 

Når sommersolen skinner ubarmhjertigt ind ad vinduerne, er der ting man pludselig lægger mærke til. For eksempel at de malede vægge, efter en lang, mørk vinter, er blevet matte i farven og mistet deres glans.
Selvom de færreste af os jubler ved tanken om at skulle trække i malertøjet på en…

Læs mere
Forår
Blå og lilla blomster 

Der findes staudebede så pragtfulde, at man helt taber vejret. Ikke mindst bede i blå og lilla nuancer er betagende smukke. Men det er som om de blå nuancer fremstår tydeligere, når de opleves sammen med lilla. Ved at kombinere de to nuancer i bedet, fremstår bedet langt mere stemningsfuldt, frodigt…

Læs mere
Forår
Hornfisk med strandtzatziki og strandkarse 

Det er sæson for hornfisk, så har du fiskeentusiaster i familien, så er det oplagt at pakke fiskegrej og -stang og tage på hornfisketur. Hornfisk er en dejlig spisefisk, ikke mindst når den den serveres med hjemmerørt remoulade eller en cremet tzatziki fuld af vilde strandurter. Fra Thomas Laursens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^