Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths…

Læs mere
Forår
For coronatrætte danskere er naturen et fristed 

Der er frisk luft, forår i luften, og plads til at holde afstand. Efterspørgslen på udflugter og oplevelser i vores fælles natur er stigende, skriver Naturstyrelsen, der, landet over, har oplevet langt flere mennesker på stierne i naturområderne og mange henvendelser fra borgere.

Læs mere
Forår
Guide til bagagerumsmarkeder 

Der afvikles bagagerumsmarkeder i Jylland gennem hele foråret, sommeren og efteråret. Tjek datoer for afviklingen bagagerumsmarkeder i Randers, Aalborg, Ebeltoft, Holstebro, Esbjerg, Søndervig, Aarhus og

Vorbasse 2023.

Læs mere
Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Forår
Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til adspredelse og oplevelser 

Er der gået kedsomhed i hjemmekarantænen, så har vi samlet en stribe idéer til både jer, der savner inspiration til adspredelse i eget selskab, og til jer, der deler karantæne med børn.

Men inden vi når så langt, så lad os lige blive enige om at give os selv et break fra dagens overskrifter og…

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til oplevelser og adspredelse med børn 

Uden mulighed for at mødes med legekameraterne, kan karantænetiden blive lang og kedelig. De lidt større børn kan skype sammen, spille computerspil og se tegnefilm, men indimellem kan der måske også blive tid til at hygge med med de voksne. En tur i forårsskoven og andre små aktiviteter med børnene…

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Praktiske opgaver og hyggelig adspredelse i eget selskab 

Mens nogen er lige så travlt beskæftiget med arbejdsopgaver i hjemmekarantænen som de var på jobbet, så har andre lige nu fået meget tid på hånden, og med udsigten til at den første bølge af virussen måske først klinger af i maj, er det oplagt at bruge hverdagen fornuftigt. Nu er der endelig…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^