Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans opskrift på, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen her i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Forår
Forårets økodag 2022 

Kom på græs igen, og vær med til at lukke øko-køerne ud i foråret! Du er inviteret med til Økodag for første gang i tre år d. 10. april 2022 kl. 12. I år skal du booke din (gratis) billet på økodag.dk til den gård, du ønsker at besøge.

Læs mere
Forår
Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022 

Foråret er fuld af helligdage, der ligger som perler på en snor fra Palmesøndag i april til Pinsen i juni. For de fleste betyder fridage i forbindelse med helligdagene, at der bliver tid til at koble af, mens den oprindelige anledning til helligdagene er gået i glemmebogen sammen med…

Læs mere
Forår
Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer…

Læs mere
Forår
DIY: Duftposer med lavendelblomst 

Sy små stofposer og fyld dem med lavendel, læg dem i linnedskuffen og nyd den fine lavendelduft fra sengetøjet. Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem.

Læs mere
Forår
Nordisk og fransk landstil 

Den franske-nordiske landstil har en helt særlig charme. En stil, der på smukkeste vis kombinerer interiør i romantisk landstil, flet og genbrugstræ med frodige plantekrukker, lanterner og bløde tekstiler i dæmpede farver.

Udtrykket er elegant og idyllisk, romantisk og stemningsfuldt, og kan…

Læs mere
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges 

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være…

Læs mere
Forår
Salat med vilde urter 

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles  

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^