Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Titel: Middag med muligheder
Forfatter: Gordon Ramsay
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Middagsmosaik med Mr. Ramsay
Under titlen ”Middag med mulighed”, og ved hjælp af et tredelt design af sin nye kogebog, har Gordon Ramsay mikset en middagsmosaik med mad fra mange lande verden over. Lad det være sagt med det samme: Jeg er ikke udelt begejstret for resultatet. Gordon Ramsay byder på 52 forslag til tre retters middage, men hensigten med kogebogen er også at læseren selv skal bladre rundt og sammensætte på kryds og tværs. Tilsyneladende uden nogen form for sammenhæng og rød tråd.
Fin hensigt
Som udgangspunkt er det alle tiders at give læseren bedre muligheder for at lege med sammensætningen af gæstemiddagen. At lave mad er i allerhøjeste grad en kreativitetsproces, og som sådan er det også et spørgsmål om at være fantasifuld, når der skal laves en middag til næste gæstebud. Derfor hilser jeg da også ideen om, at læseren anspores til at mikse og matche i højere grad, vha. bogens tredeling af siderne og spiralryggen, velkommen. Min kritik går på, at Gordon Ramsay intet sted fortæller, hvordan man sammensætter en menu. Det sker hverken i et særskilt afsnit med tip til planlægning af gæstemiddag eller undervejs, hvor det ville være naturligt at oplyse hvad de forskellige retter passer til. Selv i almindelige kogebøger ser vi ofte en note om, hvilke ting der med fordel kan serveres sammen og hvad man skal være opmærksom på. Gordon Ramsay fejler fælt, ved ikke at formidle de gængse tip til menuplanlægning i en bog som denne!
156 opskrifter og en bog fuld af umuligheder!
På billedsiden oplever jeg kvaliteten som svingende og mindre god. Måske fordi maden i sig selv er trist, mørk og farveløs? Jeg savner klart flere grøntsager i maden. Qua det faktum at bogen er splittet op i tre dele på tværs, bliver billederne forholdsvis små og til tider uskarpe. Også opskriftsdelen er formidlet mindre vellykket pga. formatet. Teksten er presset uhensigtsmæssig meget sammen, og bliver derfor vanskelig at læse. Ikke mindst hvis bogen kommer i brug i et køkken. Stikordsregisteret lader desværre også meget tilbage. Jeg kan eksempelvis ikke slå op på velkendte diæter som vegetar (vegetarisk), diabetes, (sukkersyge) eller fedtfattigt. Dog findes én enkel vegetarisk sommermiddag, der dukker op hvis jeg kigger i oversigt over middage foran i bogen. Gordon Ramsay har især ladet sig inspirere af årets gang og de forskellige lande han har besøgt. Jeg savner bla. nemme middage og billige middage.
Sjusk fra stjernekokken
Gordon Ramsay er kendt som en af Storbritanniens allerbedste kokke. I årenes løb er det blevet til mange og ofte særdeles gode kogebøger af Ramsay. Denne hører desværre ikke til blandt kandidaterne til Michelinstjernerne. Faktisk er jeg lige ved at tro, den er skrevet af en fra Hell´s Kitchen. Begejstringen udebliver!
Bestil online