Kategori: Kogebøger

Provence: Kogebog med landskaber

Provence: Kogebog med landskaber 

Er du glad for det franske køkken, så vil du elske Jacques Bergs Provence: kogebog med landskaber ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Votborg

Titel: Provence: kogebog med landskaber
Forfatter: Jacques Berg


Den tidligere DR-korrespondent i Frankrig Jacques Berg har med ”Provence: kogebog med landskaber” udgivet sin allerførste kogebog. Tidligere har journalisten og forfatteren skrevet en lang række bøger om Frankrig, hvor andre emner er blevet belyst. Særligt politik, kultur og historie er blevet grundigt behandlet både i fagbøger og skønlitteratur.

Filosofi og provencalsk kogekunst
Nu er tiden kommet til den skønne franske kogekunst, hvor Jacques Bergs tilgang er at vise fra maden hen til landskaberne, jf. det citat af Jean Giono der indledes med: Gennem maden lærer man sproget at kende, gennem sproget forstår man maden.

Som læsere får vi en sanselig rejse igennem det smukke Provencalske land og det kulinariske landskab, der hører dertil. Kapitel efter kapitel ser vi visuelt, hvordan maden matcher Provence, så der i mine øjne opstår en fin og flot symbiose. Det er som et puslespil, hvor brikkerne gradvist falder på plads i takt med, at jeg læser den forstandige tekst om folket og madkulturen i Provence. Jacques Berg øser ud af sin store viden om sproget, historien og kulturen. Alt sammen er vigtige brikker, der tilsammen fuldender billedet og giver mig nøglen til at forstå den større sammenhæng. Eller i det mindste nok til, at jeg kan nikke og føle, at nu er også jeg en af de mange, der kan lave god fransk mad. For nu har jeg forståelsen for de rødder, maden fra Provence har, og kan lave den med ægte kærlighed og respekt.

Billeder med mening i
Undertitlen er "kogebog med landskaber", men jeg ser det som langt mere: landskaberne er dér, hvor mennesker bor og arbejder, og hvor deres historie skal findes. Og så er det ude i landskaberne, det hele starter. Det er her, alting starter med at spire, og herfra, der høstes til slut. Landskabet er en essentiel fødekilde. Bogens billeder giver mig den klare oplevelse.

Gedigen fransk mad til alle tider
Bogen består af 10 kapitler: Mad og landskab, Krydderurter, Sovs og dyppelse, Supper, Salater og forretter, Fiskeretter, Forårsretter, Sommerretter, Efterårs- og Vinterretter, Lidt sødt - og lidt om ost. Endelig følger til slut et madindeks, der følger indholdsfortegnelsens opdeling.

Her er alle de klassiske retter, vi får som turister på de små lokale steder, og retter, de lokale selv nyder til hverdag og til hyggeligt samvær med familie eller gode bekendte. Et lille minus ved bogen er selvfølgelig, at kun ganske, ganske få opskrifter er illustreret. Det kompenserer forfatteren dog i rigt mål ved med sin velformulerede pen.

Dejlig mad og skønne historier
I mine øjne er Jacques Bergs klare force den årelange tilknytning til Frankrig og dybe kendskab til netop kulturen og menneskerne. Derfor havde jeg gerne set endnu mere tekst om kulturen og også gerne mere om sproget. Der findes i forvejen utallige kogebøger om fransk mad. De fleste er udmærkede. For at adskille sig på dette marked ville det klart være et plus at skrue op for blusset under anekdoter, causerier og tips om Provence. Alt sammen noget rejselystne danskere vil tage til sig med kyshånd. Men ”Provence: kogebog med landskaber” er allerede en fortrinlig bog for alle os, der elsker gedigen fransk mad med masser af karakter og en god historie, når vi læser kogebøger som godnathistorie. Glæd dig til du får bogen i hånden!


Bestil online

Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Mad I Fad - af Anne Van Der Merwed

At tilberede mad i fad, er ikke kun nemt og praktisk, men giver også en særlig intens oplevelse af, hvordan ingredienserne fungerer sammen.

Med Anne Van Der Merwedes bog ’Mad I Fad’ får man øjnene op for de mange muligheder og variationer, der er, når man tilbereder måltider i fad.

Læs mere
Valdemarsro – Aftensmad

Med mere end 50.000 solgte eksemplarer, er ’Valdemarsro – Aftensmad’, tidens absolutte bestseller indenfor kogebøger.

Læs mere
Valdemarsro - Grøn Aftensmad

Så er der grønne opskrifter fra tidens ubestridte populære leverandør af opskrifter. Med ’Valdemarsro – Grøn aftensmad’ deler Ann-Christine Hellerup Brandt sine dejligste opskrifter til det grønne køkken.

Læs mere
Glutenfri: 'Madpakker - Uden Gluten' af Karina Baagø

Døjer du med hyppige mavesmerter, diarré og ufrivilligt vægtab, så kan det dreje sig om en reaktion på glutenholdige madvarer.

Ved at undgå gluten i en periode, kan du udelukke om du har glutenintolerance, men at spise glutenfrit kan godt være lidt af en udfordring. Heldigvis er der rigtig god…

Læs mere
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^