Kategori: Kogebøger

Provence: Kogebog med landskaber

Provence: Kogebog med landskaber 

Er du glad for det franske køkken, så vil du elske Jacques Bergs Provence: kogebog med landskaber ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Votborg

Titel: Provence: kogebog med landskaber
Forfatter: Jacques Berg


Den tidligere DR-korrespondent i Frankrig Jacques Berg har med ”Provence: kogebog med landskaber” udgivet sin allerførste kogebog. Tidligere har journalisten og forfatteren skrevet en lang række bøger om Frankrig, hvor andre emner er blevet belyst. Særligt politik, kultur og historie er blevet grundigt behandlet både i fagbøger og skønlitteratur.

Filosofi og provencalsk kogekunst
Nu er tiden kommet til den skønne franske kogekunst, hvor Jacques Bergs tilgang er at vise fra maden hen til landskaberne, jf. det citat af Jean Giono der indledes med: Gennem maden lærer man sproget at kende, gennem sproget forstår man maden.

Som læsere får vi en sanselig rejse igennem det smukke Provencalske land og det kulinariske landskab, der hører dertil. Kapitel efter kapitel ser vi visuelt, hvordan maden matcher Provence, så der i mine øjne opstår en fin og flot symbiose. Det er som et puslespil, hvor brikkerne gradvist falder på plads i takt med, at jeg læser den forstandige tekst om folket og madkulturen i Provence. Jacques Berg øser ud af sin store viden om sproget, historien og kulturen. Alt sammen er vigtige brikker, der tilsammen fuldender billedet og giver mig nøglen til at forstå den større sammenhæng. Eller i det mindste nok til, at jeg kan nikke og føle, at nu er også jeg en af de mange, der kan lave god fransk mad. For nu har jeg forståelsen for de rødder, maden fra Provence har, og kan lave den med ægte kærlighed og respekt.

Billeder med mening i
Undertitlen er "kogebog med landskaber", men jeg ser det som langt mere: landskaberne er dér, hvor mennesker bor og arbejder, og hvor deres historie skal findes. Og så er det ude i landskaberne, det hele starter. Det er her, alting starter med at spire, og herfra, der høstes til slut. Landskabet er en essentiel fødekilde. Bogens billeder giver mig den klare oplevelse.

Gedigen fransk mad til alle tider
Bogen består af 10 kapitler: Mad og landskab, Krydderurter, Sovs og dyppelse, Supper, Salater og forretter, Fiskeretter, Forårsretter, Sommerretter, Efterårs- og Vinterretter, Lidt sødt - og lidt om ost. Endelig følger til slut et madindeks, der følger indholdsfortegnelsens opdeling.

Her er alle de klassiske retter, vi får som turister på de små lokale steder, og retter, de lokale selv nyder til hverdag og til hyggeligt samvær med familie eller gode bekendte. Et lille minus ved bogen er selvfølgelig, at kun ganske, ganske få opskrifter er illustreret. Det kompenserer forfatteren dog i rigt mål ved med sin velformulerede pen.

Dejlig mad og skønne historier
I mine øjne er Jacques Bergs klare force den årelange tilknytning til Frankrig og dybe kendskab til netop kulturen og menneskerne. Derfor havde jeg gerne set endnu mere tekst om kulturen og også gerne mere om sproget. Der findes i forvejen utallige kogebøger om fransk mad. De fleste er udmærkede. For at adskille sig på dette marked ville det klart være et plus at skrue op for blusset under anekdoter, causerier og tips om Provence. Alt sammen noget rejselystne danskere vil tage til sig med kyshånd. Men ”Provence: kogebog med landskaber” er allerede en fortrinlig bog for alle os, der elsker gedigen fransk mad med masser af karakter og en god historie, når vi læser kogebøger som godnathistorie. Glæd dig til du får bogen i hånden!


Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^