Kategori: Kogebøger

Philadelphia dronningen hitter igen!

Philadelphia dronningen hitter igen! 

Med ”Sund på den fede måde” jonglerer madskribent Lone Kjær med de råvarer, der netop i disse år er in; perlespelt, perlebyg, tahin, rygeost og de ”glemte rødder” ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Sund på den fede måde
Forfatter: Madskribent Lone Kjær



Først fik hun stor succes med kogebogen "Slank på den fede måde". Nu er det blevet tid til efterfølgeren ”Sund på den fede måde”, og mon ikke den også nok skal gå rent ind?! Personligt er jeg meget begejstret for denne kraftfulde bog med masser af nytænkning og gode idéer lige til at tage med ud i køkkenet. Hvor er det dejligt med en jordnær, fantasifuld og enkel tilgang, der vækker ubetinget glæde hos alle, der smager resultatet af frembringelserne.

Lone Kjær elsker Philadelphia Light! - altså den famøse naturel smøreost, der blev så kendt efter massiv markedsføring på TV, så her i huset er hun døbt Philadelphia dronningen. Den verdenskendte smøreost går igen og igen i flere af opskrifterne, men pyt - hvad gør lidt flødeost fra Kraft – når alle andre kan spise det, kan vi vel også?! I dag findes den da heldigvis også i en økologisk version, men om det er Light, sådan som Lone Kjær anbefaler os at bruge, ved jeg ikke. Her i huset har vi altid brugt den fede økologiske flødeost på glas, som vi eeeelsker – eller når kaloriepolitiet har været her: Snuppet det runde økologiske bæger med letost, der desværre har mindre heldige egenskaber madlavningsmæssigt, men en okay smag.

Philadelphia blev produceret for allerførste gang i 1880 i New York. Smøreosten fik sit navn efter byen Philadelphia, som havde et renommé for at stå for produktionen af mejerivarer af høj kvalitet. Jo, der er andre end danskerne, der kan det der med mælk og ost. I ”Sund på den fede måde” bliver Philadelphia Light brugt til mange formål. En god opskrift er fx hjemmelavet makrelmousse med røget makrel, der vendes med den populære ost. Hvor nemt og ligetil! Vi faldt pladask for en anderledes Bruchetta med Philadelphia og hvidløgsstegte svampe. Igen let og enkelt! Super var også en meget original rejesalat, hvor Lone Kjær modigt og originalt blander rejer med æbler, vindruer og Philadelphia. Det smager forbløffende dejligt.

Philadelphia optræder også i en fremragende ærtepesto, der minder om en ærtehummus, et par supper, et par lune pastaretter og som flødeostglasur, som vi kender den, samt et par andre lækkerier .

I det hele taget er Lone Kjær meget moderne, samtidig med maden er enkel og meget almindelig. Her er tale om mad, alle kan finde ud af at lave, og velsmagende mad, der vil blive nydt samtidig med, der også er tænkt på sundheden!

Tidens råvare trends
”Sund på den fede måde” er fuld af spændende opskrifter, hvor Lone Kjær jonglerer med de råvarer, der netop i disse år er in. Perlespelt, perlebyg, tahin, rygeost og de ”glemte rødder” alias rødbeder, bliver taget under kærlig behandling. Min familie og jeg har forelsket os i en gudeskøn råkost med tahindressing. Her mixer Lone Kjær råkost af gulerødder, rødbeder, rødkål og kidneybønner med en spændende tahindressing. Lækkert!

Det gode ved Lone Kjærs køkken er, at der sjældent er grund til at gå i de dyreste supermarkeder endsige specialbutikker. Her kan alle reelt være med. Det er her vi finder styrken i ”Sund på den fede måde”! Uden en bunke besvær og oceaner af tid lykkes det igen og igen Lone Kjær at diske op med de skønneste retter. Det er godt gået!

Bidt af de bedste ”hapsere” længe!
Afsnittet ”Appetitlige hapsere og Småretter” er en fin idé, eftersom det mange gange kan være rart med lidt nemt, der ikke fylder alt for meget. Lone Kjær brillerer med det ene lækkeri efter det andet! Ærtehapsere, kammuslinger, samosa og minipizza gik rent ind hos os. Vi havde ikke prøvet en opskrift til ende, før den næste måtte smages. Hvor var det lækkert. Også i afsnittet ”Fastfood” blev vi positivt overraskede over de geniale påfund.

Trylleri med Philadelphia
De fleste har deres særkende og signatur. Hos Lone Kjær er det Philadelphia Light som går igen og igen. Hun runder den ene suppe efter den anden af med dette magiske dyp, og vupti er suppen cremet og blød. Dét er med til, at ungerne vil opleve mange af retterne som fløjlsbløde og delikate, så det er ubetinget en god idé. Philadelphia er på mange måder et meget reelt produkt og nemt at arbejde med. Det kan bruges både i sovs, suppe, gryderet og alle de dejlige dips, dressinger og cremer, I laver. Jo, jeg er med på idéen og synes så afgjort, Lone Kjær skulle turde sætte flere ord på sin store passion for Philadelphia!

En fed fuldtræffer!
Det er en fornøjelse at få fingrene i en kogebog, der er så god, at den vitterlig kommer med ud i køkkenet og ikke ender som andet end lidt hyggeligt læsestof. Brugsværdien kunne være endnu højere. hvis Lone Kjær havde arbejdet med tips til opskrifterne og givet idéer til variation alt efter, hvad den enkelte har i køleskabet og på krydderihylden. Jeg savner inspiration til, hvordan rester bruges, og hvordan familien kan sætte sit eget præg på retterne, ligesom det ville være en god idé med information om, hvorvidt retten kan fryses, hvor lang tid det tager at lave den enkelte ret, og hvilket tilbehør, der vil passe til. De kommentarer, der introducerer opskrifterne, er fine men beskedne. ”Sund på den fede måde” er imidlertid et pletskud fra Lone Kjær!

• Fra bogen får du her opskriften påKartoffelsalat med varmrøget laks >>

• Link: Bestil online

Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Vild - Naturen ind i køkkenet, Thomas Laursen

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide.

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om…

Læs mere
Holms Mad, af Claus Julius Holm

Med 'Holms mad' kommer den folkekære kok, Claus Holm, med sin måske mest personlige kogebog til dato. Her får fans ikke kun opskrifterne på al den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt, bogen åbner også en dør ind til Holms eget køkkenbibliotek med opskrifter på…

Læs mere
Sund junkfood, af Katrine Tuborgh

Til dig der er glad for junkfood, men gerne vil gøre en indsats i køkkenet for at få den sundeste af slagsen, har kogebogsforfatter og madfotograf Katrine Tuborgh skrevet en inspirerende og indbydende bog.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i…

Læs mere
Plantemad af Mia Gardum

Har du lyst til mere grønt i din mad? Overvejer du måske at blive vegetar eller veganer? Måske bare nogle af ugens dage? Så er opskriftsamlingen 'Plantemad', der er skrevet af den passionerede blogger, grøntsagsentusiast og skribent, Mia Gardum, lige noget for dig!

Læs mere
Blomsterbergs Bedste, af Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg er kagedronningen over dem alle. Konditoren, som har fået hele Danmark til at bage. Hun står bag intet mindre end seks kage- og dessertbøger og nyder samtidig stor popularitet på tv, hvor hun lige nu er aktuel som den hårde, men også retfærdige, søde og sjove dommer, når folk…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Den andalusiske drøm

I 'Den andalusiske drøm' kommer du med på en fantastisk rejse til Andalusien, hvor kogebogsforfatter og madskribent Tina Scheftelowitz udlever sine drømme med god mad og livsnyderi. Og der er mange dejlige historier, at fortælle, for Tina er nemlig flyttet med sin mand Lasse Theifoldt til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^