Kategori: Kogebøger

Mad og gæster

Mad og gæster  

Inviter venner og familie på skøn gæstemad med Gordon Ramsays nye kogebog ! ...

Titel: Mad og gæster
Forfatter: Gordon Ramsay
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Anmeldt: Skribent Nønne Lønne Votborg




Den temperamentsfulde og karismatiske kok Gordon Ramsay er kendt fra en lang række tv-shows, bl.a. “Hells Kitchen” og “Gordon Ramsays køkkenmareridt”. Knap så mange ved sikkert, at Ramsay har en restaurant i Chelsea, der har fået tre Michelinstjerner. Derudover har perfektionisten flere restauranter i både England og USA.

Forfatter til en stribe gode kogebøger
Gordon Ramsay er også en erfaren kogebogsforfatter. Han står bag en lang række populære udgivelser, hvoraf en række af kogebøgerne er udkommet på dansk. “Gør det nemt”, “Himmelsk nemt”, “Middag med familie og venner”, "Fastfood med god samvittighed" samt "Spis Sundt" er udkommet i lille Danmark.

Kogebogen til hyggeligt samvær med god mad
"Mad og gæster" er en lækker gæstekogebog med omkring 100 opskrifter. Alle opskrifter er relativt nemme at tilberede, og det meste kan laves i forvejen, så det er muligt at hygge sig med gæsterne. Eller også kan man lokke gæsterne med ud at deltage i de forskellige gøremål. En oplagt idé i en tid, hvor samtalekøkkener er blevet hvermandseje, og vi er mange, der spørger os selv, om de mon bliver brugt til andet end at stå til pynt. For det hele handler jo om at lave god mad, der smager, og hygge sig omkring gryderne. Noget der i øvrigt også fint kan harmonere med et slidt køkken. Skænk et glas vin op og nyd duften fra den dejlige og helt igennem velsmagende mad, som Ramsay altid er garant for!

Uprætentiøs mad der smager!
Ramsay er varm fortaler for det uprætentiøse og jævne køkken med masser af smag og kraft. Det er jordbundne retter lavet af absolut gode råvarer og uden så voldsomme mængder fedt, som kokke ellers gerne anvender. Sundhed har i lang tid været et nøgleord hos Ramsay, og det er befriende at se en kok, der kan lave god, gedigen mad af årstidens råvarer, som smager. Fløde, smør og oste bliver brugt tit og ofte, men i et reduceret omfang. Her er ingen svulstige fede pier og tunge saucer. Ramsay har selvfølgelig skåret ind til benet, så det væsentligste ved hver ret nu fremstår klart og præcist. Voila!

Stiller krav til dig
Jeg spotter imidlertid flere, små problemer hist og her. I bogen optræder en lang række ord og begreber, som en del læsere vil være ukendte med. Især, når vi har med en kendt tv-kok at gøre, vil bogen blive købt af mange - også de, der måske ikke læser så mange kogebøger. Når man ikke kender den finere kogekunst og de franske begreber, vil det indimellem være forvirrende læsning, eftersom Gordon Ramsay jævnt tit bruger termer som velouté, granita og marquise.

Engelsk mad når det er allerbedst
Som en konsekvens af, at opskrifterne imidlertid ér alt andet end forfinet gastronomi, har Ramsay valgt at søge tilbage til de typiske engelske retter. "Mad og gæster" er på sin vis en hyldest til det engelske køkken, når det er bedst. Problemerne opstår, når læseren som jeg sidder med en begrænset viden om det engelske køkken og studser over den indforståethed, der er. Det er selvfølgelig ikke Gordon Ramsays skyld, men en detalje, der burde være taget hånd om ved den danske bearbejdning. Her kunne man med fordel have lavet et Leksikon bagerst med fakta om ord, og begreber som ikke alle kender og et råvareleksikon havde også været oplagt at inkludere heri.

Kritik til kritikeren over alle
Mit kritikpunkt vedrørende råvarerne knytter sig til det faktum, at Ramsay gør så stor brug af ingredienser, der vil være mange læsere, der ikke umiddelbart kender - eller ikke har mulighed for at købe i deres lille by. Som eksempel gør bogen så rigeligt brug af alverdens gode oste: dolcelatte, stilton, mascarpone og gruyère. Jeg kender en del, der ikke vil vide, hvilke typer oste der er tale om, ikke har mulighed for at gå til en ostehandler og ej heller ved, hvad ostene hver især kan erstattes med.

Lad mig nævne et andet eksempel på, at manglende oplysninger om råvarerne kan være uhyre problematisk. I en af sine opskrifter bruger Ramsay cider. Der er - endnu - en del mennesker, der ikke er bekendt med, at cider ikke er det søde stads, børn og barnlige sjæle fornøjede drikker om sommeren. Denne sommers trend med liflig alkoholisk cider til voksne har ikke gjort det meget bedre. Det er stadigvæk milevidt fra engelsk cider, som Gordon Ramsay selvfølgelig har gjort brug af. Vi kan jo ikke alle være eksperter i madlavning. Alle har vi hver vores forcer.

Langt fra Helvedes køkken!
Gordon Ramsay stiller i sine tv-programmer ekstremt høje krav til andre. Derfor må det være fair, at jeg er ude med riven og giver kritik dér, hvor det er passende.
Så skal jeg nok holde min mund med, at jeg synes, det er irriterende, at Ramsay smider om sig med røget grisebasse her og der og alle vegne - manden er jo bidt af en bacon!

Det er mad der smager dejligt. Næsten så englene synger. Og så er vi tættere på himmelen end på Helvedes Køkken!

"Mad og gæster" er velsmagende mad til rart samvær og masser af hygge rundt om bordet. Ramsay har endnu en gang serveret en velskåret, mør og veltillavet kogebog. Mums!





Bestil online

Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Vild - Naturen ind i køkkenet, Thomas Laursen

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide.

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om…

Læs mere
Holms Mad, af Claus Julius Holm

Med 'Holms mad' kommer den folkekære kok, Claus Holm, med sin måske mest personlige kogebog til dato. Her får fans ikke kun opskrifterne på al den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt, bogen åbner også en dør ind til Holms eget køkkenbibliotek med opskrifter på…

Læs mere
Sund junkfood, af Katrine Tuborgh

Til dig der er glad for junkfood, men gerne vil gøre en indsats i køkkenet for at få den sundeste af slagsen, har kogebogsforfatter og madfotograf Katrine Tuborgh skrevet en inspirerende og indbydende bog.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i…

Læs mere
Plantemad af Mia Gardum

Har du lyst til mere grønt i din mad? Overvejer du måske at blive vegetar eller veganer? Måske bare nogle af ugens dage? Så er opskriftsamlingen 'Plantemad', der er skrevet af den passionerede blogger, grøntsagsentusiast og skribent, Mia Gardum, lige noget for dig!

Læs mere
Blomsterbergs Bedste, af Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg er kagedronningen over dem alle. Konditoren, som har fået hele Danmark til at bage. Hun står bag intet mindre end seks kage- og dessertbøger og nyder samtidig stor popularitet på tv, hvor hun lige nu er aktuel som den hårde, men også retfærdige, søde og sjove dommer, når folk…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Den andalusiske drøm

I 'Den andalusiske drøm' kommer du med på en fantastisk rejse til Andalusien, hvor kogebogsforfatter og madskribent Tina Scheftelowitz udlever sine drømme med god mad og livsnyderi. Og der er mange dejlige historier, at fortælle, for Tina er nemlig flyttet med sin mand Lasse Theifoldt til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^