Kategori: Kogebøger

Grøn mad til en sårbar planet

Grøn mad til en sårbar planet  

Kirsten Skaarups Det kærlige køkken er en kærlighedserklæring til vores jord i form af en smuk, poetisk og super anvendelig kogebog ...

Titel: Det kærlige køkken: grøn mad til en sårbar planet
Forfatter: Kirsten Skaarup
Forlag: Høst
Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg




Kirsten Skaarup er det vegetariske køkkens grand old lady med mere end 25 års erfaring som kogebogsskribent. I alle årene har Skaarup beskæftiget sig med emner som vegetarisk mad, rejst rundt som globetrotter og arbejdet dybt seriøst med bogudgivelser i professionel sammenhæng som ejer af forlaget Olivia.
Nu er Kirsten Skaarup atter på banen igen. Denne gang med intet mindre end en kærlighedserklæring til vores jord i form af en smuk, poetisk og super anvendelig kogebog. Vegetarisk selvfølgelig.

Spar på energien - spis vegetarisk!
Det kærlige køkken er produktet af al den viden, Kirsten Skaarup har høstet på sin vej, hendes passion for det grønne og klare holdning til miljøpolitikken. Omdrejningspunktet er vigtigheden af et bæredygtigt klima. Det kan vi bidrage til ved at spise så få animalske produkter som muligt, at vælge danske økologiske råvarer efter årstiden og at spare på energien.
Resultatet er fremragende! Her får vi for første gang i mange år en vegetarbog, der både er flot at bladre i, disker op med sprælsk og velsmagende god grøn mad og samtidig tør tage bladet fra munden og appellere til at tage ansvar for vores klode ved at spise grønt. Godt gået Skaarup!
Det kærlige køkken, som udkom i 2008 er den første miljøkogebog, vi ser. Et godt og vigtigt initiativ. Skaarup kan med sin mangeårige know how i at stå i det grønne køkken samtidig garantere, at maden smager, så ingen kan nøjes med en enkelt kødløs dag om ugen, men vil have lyst til hurtigst muligt at prøve endnu en af de smagfulde og delikate opskrifter i hendes kogebog.

Opskrifter med saft og kraft
Med hele 350 sunde opskrifter i alle tænkelige genrer har vi med en grundbog at gøre. Skaarup byder på alt fra morgenmad, madpakke, snack, frikadeller, retter med tofu og risotto til sushi, wokretter, tilbehør, desserter og andet godt.
Kogebogsdelen rummer nye spændende opskrifter men også en hel del, vi, der kender Skaarup fra tidligere, allerede har i nogle af hendes tidligere kogebøger. Sidstnævnte kan ærgre mig, der er en sand vegetarfreak, en kende. Jeg vil så gerne have flest muligt grønne opskrifter fra Skaarups kyndige hånd og hoved!
Opskrifterne er lette at følge og godt gennemarbejdede. Der er mad fra alle verdenshjørner, som kvindeeventyreren har besøgt på sine utallige rejser. Skaarups indgående kendskab til de forskellige madkulturer bidrager til opskrifter, hvor ægthed og autentisitet går hånd i hånd. Vi møder også dejlig grøn mad, der lægger sig tæt op af det traditionelle danske køkken. Igen er det velsmagende og godt. Der er skruet ned for fløden og fedtet, når man ser på, hvordan Skaarup lavede mad i sine første kogebøger. Men mange hardcore vegetarer vil som jeg selv ærgre sig over, at der evig og altid skal æg i frikadellerne og postejerne. Det er nemlig så enormt svært at finde æg fra høns, der har levet et ordentligt liv. Økologiske hønseæg fra supermarkedet har ikke nødvendigvis haft det godt. Beklageligvis.
Tilbage i Skaarups skønne univers, hvor englene synger af fryd over de dejlige dufte og brugen af så mange forskellige slags vegetabilske produkter, er der mange gode oplevelser. Skaarup byder indenfor i Spisekammeret og forklarer ganske grundigt om alle de dejlige ingredienser, der måske ikke er så kendte endda, men som sætter farve og kulør på de grønne retter.

Gør en forskel
Lad det være sagt for god ordens skyld: ost, mælk, frugt og grønt fra fjerne himmelstrøg optræder skam også i klimakokkens kogebog! Her er ingen fanatisme og tristhed. Kirsten Skaarup opfordrer til, at vi begrænser vores forbrug af CO2 belastende fødevarer og vælger økologisk, når vi kan. Hun viser os venligt vejen.

Det kærlige køkken er ikke blot en fantastisk brugsbog, men også en super inspirerende livsstilsbog, der giver input til en mere grøn måde at leve på i hverdagen. Det kan ikke undgås, at læseren kommer til at reflektere over sin egen måde at handle og agere på: Kan det mon ikke gøres på en måde, der er lidt mere grøn? Til glæde for en selv og den klode, vi alle deler. Lad os håbe det. Det kærlige køkken hjælper os godt på vej.

De bedste hilsner og grønne tanker
Nønne Lønne Votborg


Links:
• Det kærlige køkken: Grøn mad til en sårbar planet har sin egen
hjemmeside >>
• Læs bla. hvorfor spanske tomater er at fortrække, mens kartofler skal være danske på Miljø & Sundheds hjemmeside >>

Bestil online

Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Mad I Fad - af Anne Van Der Merwed

At tilberede mad i fad, er ikke kun nemt og praktisk, men giver også en særlig intens oplevelse af, hvordan ingredienserne fungerer sammen.

Med Anne Van Der Merwedes bog ’Mad I Fad’ får man øjnene op for de mange muligheder og variationer, der er, når man tilbereder måltider i fad.

Læs mere
Valdemarsro – Aftensmad

Med mere end 50.000 solgte eksemplarer, er ’Valdemarsro – Aftensmad’, tidens absolutte bestseller indenfor kogebøger.

Læs mere
Valdemarsro - Grøn Aftensmad

Så er der grønne opskrifter fra tidens ubestridte populære leverandør af opskrifter. Med ’Valdemarsro – Grøn aftensmad’ deler Ann-Christine Hellerup Brandt sine dejligste opskrifter til det grønne køkken.

Læs mere
Glutenfri: 'Madpakker - Uden Gluten' af Karina Baagø

Døjer du med hyppige mavesmerter, diarré og ufrivilligt vægtab, så kan det dreje sig om en reaktion på glutenholdige madvarer.

Ved at undgå gluten i en periode, kan du udelukke om du har glutenintolerance, men at spise glutenfrit kan godt være lidt af en udfordring. Heldigvis er der rigtig god…

Læs mere
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^