Kategori: Kogebøger

Grøn mad til en sårbar planet

Grøn mad til en sårbar planet  

Kirsten Skaarups Det kærlige køkken er en kærlighedserklæring til vores jord i form af en smuk, poetisk og super anvendelig kogebog ...

Titel: Det kærlige køkken: grøn mad til en sårbar planet
Forfatter: Kirsten Skaarup
Forlag: Høst
Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg




Kirsten Skaarup er det vegetariske køkkens grand old lady med mere end 25 års erfaring som kogebogsskribent. I alle årene har Skaarup beskæftiget sig med emner som vegetarisk mad, rejst rundt som globetrotter og arbejdet dybt seriøst med bogudgivelser i professionel sammenhæng som ejer af forlaget Olivia.
Nu er Kirsten Skaarup atter på banen igen. Denne gang med intet mindre end en kærlighedserklæring til vores jord i form af en smuk, poetisk og super anvendelig kogebog. Vegetarisk selvfølgelig.

Spar på energien - spis vegetarisk!
Det kærlige køkken er produktet af al den viden, Kirsten Skaarup har høstet på sin vej, hendes passion for det grønne og klare holdning til miljøpolitikken. Omdrejningspunktet er vigtigheden af et bæredygtigt klima. Det kan vi bidrage til ved at spise så få animalske produkter som muligt, at vælge danske økologiske råvarer efter årstiden og at spare på energien.
Resultatet er fremragende! Her får vi for første gang i mange år en vegetarbog, der både er flot at bladre i, disker op med sprælsk og velsmagende god grøn mad og samtidig tør tage bladet fra munden og appellere til at tage ansvar for vores klode ved at spise grønt. Godt gået Skaarup!
Det kærlige køkken, som udkom i 2008 er den første miljøkogebog, vi ser. Et godt og vigtigt initiativ. Skaarup kan med sin mangeårige know how i at stå i det grønne køkken samtidig garantere, at maden smager, så ingen kan nøjes med en enkelt kødløs dag om ugen, men vil have lyst til hurtigst muligt at prøve endnu en af de smagfulde og delikate opskrifter i hendes kogebog.

Opskrifter med saft og kraft
Med hele 350 sunde opskrifter i alle tænkelige genrer har vi med en grundbog at gøre. Skaarup byder på alt fra morgenmad, madpakke, snack, frikadeller, retter med tofu og risotto til sushi, wokretter, tilbehør, desserter og andet godt.
Kogebogsdelen rummer nye spændende opskrifter men også en hel del, vi, der kender Skaarup fra tidligere, allerede har i nogle af hendes tidligere kogebøger. Sidstnævnte kan ærgre mig, der er en sand vegetarfreak, en kende. Jeg vil så gerne have flest muligt grønne opskrifter fra Skaarups kyndige hånd og hoved!
Opskrifterne er lette at følge og godt gennemarbejdede. Der er mad fra alle verdenshjørner, som kvindeeventyreren har besøgt på sine utallige rejser. Skaarups indgående kendskab til de forskellige madkulturer bidrager til opskrifter, hvor ægthed og autentisitet går hånd i hånd. Vi møder også dejlig grøn mad, der lægger sig tæt op af det traditionelle danske køkken. Igen er det velsmagende og godt. Der er skruet ned for fløden og fedtet, når man ser på, hvordan Skaarup lavede mad i sine første kogebøger. Men mange hardcore vegetarer vil som jeg selv ærgre sig over, at der evig og altid skal æg i frikadellerne og postejerne. Det er nemlig så enormt svært at finde æg fra høns, der har levet et ordentligt liv. Økologiske hønseæg fra supermarkedet har ikke nødvendigvis haft det godt. Beklageligvis.
Tilbage i Skaarups skønne univers, hvor englene synger af fryd over de dejlige dufte og brugen af så mange forskellige slags vegetabilske produkter, er der mange gode oplevelser. Skaarup byder indenfor i Spisekammeret og forklarer ganske grundigt om alle de dejlige ingredienser, der måske ikke er så kendte endda, men som sætter farve og kulør på de grønne retter.

Gør en forskel
Lad det være sagt for god ordens skyld: ost, mælk, frugt og grønt fra fjerne himmelstrøg optræder skam også i klimakokkens kogebog! Her er ingen fanatisme og tristhed. Kirsten Skaarup opfordrer til, at vi begrænser vores forbrug af CO2 belastende fødevarer og vælger økologisk, når vi kan. Hun viser os venligt vejen.

Det kærlige køkken er ikke blot en fantastisk brugsbog, men også en super inspirerende livsstilsbog, der giver input til en mere grøn måde at leve på i hverdagen. Det kan ikke undgås, at læseren kommer til at reflektere over sin egen måde at handle og agere på: Kan det mon ikke gøres på en måde, der er lidt mere grøn? Til glæde for en selv og den klode, vi alle deler. Lad os håbe det. Det kærlige køkken hjælper os godt på vej.

De bedste hilsner og grønne tanker
Nønne Lønne Votborg


Links:
• Det kærlige køkken: Grøn mad til en sårbar planet har sin egen
hjemmeside >>
• Læs bla. hvorfor spanske tomater er at fortrække, mens kartofler skal være danske på Miljø & Sundheds hjemmeside >>

Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^