Kategori: Kogebøger

Athos kuren

Athos kuren 

- munkene, maden og det gode helbred

En smuk, ualmindelig velskreven og komplet bog om den græske halvø Athos, munkenes leve- og spisevaner samt pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad ...

Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg
Titel: Athos Kuren
- munkene, maden og det gode helbred
Forfatter: Stig Ekkert


Nyd de græske munkes mirakelmad
Måske lyder ”mirakelmad” overdrevent og usandsynligt, men efter endt læsning af ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er det ikke desto mindre den klare opfattelse, jeg sidder tilbage med. Lægen Stig Ekkert har i sin unikke bog skrevet om halvøen Athos, munkenes leve- og spisevaner samt nedfældet en lang række pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad.

Den hellige halvø
Baggrunden for, at Stig Ekkert rejste til halvøen Athos, var en undersøgelse om sammenhængen mellem færre kræfttilfælde og den kost, munkene fik. Athos betegnes som den oldkristne kirkes hellige sted og regnes som en pendant til den romersk katolske kirkes hovedstad Vatikanet. Området er på størrelse med Langeland. Der er 20 klostre og omkring 2000 fastboende munke, der hvert år får besøg af 50.000 pilgrimme (mandlige gæster). Munkene har skabt store økologiske mønsterhaver, der forsyner alle med hovedparten af den daglige kost.
Stig Ekkert skriver fantastisk levende og fyldestgørende om munkenes liv og levned. Læseren bliver inviteret med på nærmeste hold, når Stig Ekkert sidder ved de lange borde og bænkerækker i klosterets spisesal og spiser, alt imens en munk læser op af bibelen, akkurat som det er skik og brug.

Alternativet
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er fængslende læsning, der indirekte sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi gør rigtigt ved at leve med fuld fart på, ignorere troen, glemme hinanden og nærværet, spise mere, end vi har godt af, og fylde os med kød.
Dette er i sandhed en bog, der præsenterer et attraktivt alternativ med en smagfuld kost, der baserer sig på grøntsager (herunder bælgfrugter), frugt, fisk/skaldyr og rigelige mængder olivenolie af god kvalitet. I det hele taget er det væsentligt, at råvarerne er gode og sunde i sig selv. Dvs. at de er rene og fri for gift – og det burde vel være en selvfølge?!

Variation i kosten med faste som værktøj
Munkene har 200 fastedage om året, der er inddelt i forskellige kategorier eller typer af fastedage, således at man må faste på forskellig vis de pågældende fastedage. Nogle dage er rent vegetariske eksempelvis.
Vin regnes ikke for et rusmiddel men som et næringsmiddel. Det har været en del af madkulturen så længe, at det er en selvfølgelighed. Men munkene nyder det kun i beskedne mængder, og da der er mange fastedage i årets løb, er der mange dages ophold, hvor der ikke nydes alkohol. Netop det, at der gøres ophold og pause med vin og andre fødevarer, menes at være medvirkende til, at påvirkningen bliver mindre massiv. Det er altså vigtigt, at vi husker at holde pause med såvel fisk, æg, mælk og vin.

En håndsrækning imod den store kræftrisiko
Hver tredje dansker kan forvente at få kræft, inden han eller hun fylder 75 år, fortæller Stig Ekkert i bogen, og det må i sig selv være motiverende for at give sig i kast med en livsstil, der kan nedbringe denne sandsynlighed. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” fortæller detaljeret, hvorfor munkene med deres kost og levevis har en markant mindre forekomst af kræft. Vi læsere får med Athos Kuren mulighed for at låne og gøre brug af nogle af de principper, munkene anvender i deres liv. Hvis det kan gives os et længere liv, er det al ære og respekt værd. Uanset hvad, så er maden i ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” ovenud smagfuld og deliciøs. Det vil under alle omstændigheder give masser af velbehag, glæde og - hvem ved – modstandskraft?!

Umådelig relevant
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er en flot bog med skønne billeder fra det smukke Grækenland. Ligeledes er beskrivelserne af munkene fornemt fortalt med respekt for den enkelte, men med øje for den gode historie om personen bag munkedragten. Bogen er meget mere end en bog om sundhed, kost og ernæring: Her er en perlerække af skønne vegetariske opskrifter, og på samme vis er bogen også et overflødighedshorn for de, der elsker fisk og skaldyr. Men lige så væsentlige er fortællingerne og indblikket i livet på Athos og mødet med menneskene. Dét er også rigtig interessant. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” dækker et emne, der ikke findes nye bøger om på dansk: middelhavskost og kræft. Det gør også, at bogen er særlig vedkommende. Men vigtigst af alt er dog, at bogen er ualmindelig velskreven og komplet. Lad os håbe, at rigtig mange vil lade sig inspirere!
Bestil online

Små retter stor smag, af Timm Vladimir

'Små retter', 'tapas', 'mezze', 'antipasti' – kært barn har mange navne. I sin bog 'Små retter stor smag' præsenterer Tim Vladimir 80 opskrifter på retter med stor smag fra hele verden.

Læs mere
Rug – Meget mere end rugbrød

Danmarks nationalbrød, rugbrødet, og hvad rugmel og kerner også kan bruges til i madlavningen. Bogen fortæller om, hvorfor rug er så fantastisk.

Læs mere
KÅL

Kål er lækkert. Kål er sundt. Og kål er billigt og tilgængeligt for alle. I køkkenet er der mange variations-muligheder med kålen. To passionerede kål-entusiaster kokken Peter Nøhr og ekspert i madkultur Asmus Gamdrup har sammen skrevet kogebogen 'KÅL'.

Læs mere
Spiselige Svampe

– Og lækre svamperetter.

Læs mere
Mit grønne køkken

Fra forfatteren bag 'Salater fra The Food Club' kommer nu en ny inspirerende kogebog med 80 velsmagende retter med det grønne som omdrejningspunkt.

Læs mere
Smagen af rabarber

Rabarberens syrlige smag er herlig sammen med søde jordbær og hvid chokolade, men også med både stjerneanis, fed and eller makrel - og så kan rabarber også blive til god chutney, marmelade, saft og vin.

Læs mere
Fisk på gaflen

Synes du også, at det er svært at få nok fisk i løbet af ugen? Rasmus Grønbech har skrevet 'Fisk på gaflen' lige netop til dig!

Læs mere
Plenty more - Forny dit grønne køkken

Yotam Ottolenghis grønne revolution fortsætter! Fuld af inspirerende opskrifter og farverige fotos er hans nye kogebog 'Plenty More' et must-have for såvel kødspisere som vegetarer.

Læs mere
Mit cowgirlkøkken

Louisa Lorang har en kæmpe kærlighed til Texas og hele den amerikanske madkultur. I 'Mit cowgirlkøkken' tager hun os med på et gastronomisk roadtrip, hvor hun gavmildt deler ud af sine bedste opskrifter.

Læs mere
Køkkenfest

Har du nogenside tænkt over, hvorfor en fest altid ender i køkkenet?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^