Kategori: Kogebøger

Athos kuren

Athos kuren 

- munkene, maden og det gode helbred

En smuk, ualmindelig velskreven og komplet bog om den græske halvø Athos, munkenes leve- og spisevaner samt pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad ...

Anmeldt af: Nønne Lønne Votborg
Titel: Athos Kuren
- munkene, maden og det gode helbred
Forfatter: Stig Ekkert


Nyd de græske munkes mirakelmad
Måske lyder ”mirakelmad” overdrevent og usandsynligt, men efter endt læsning af ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er det ikke desto mindre den klare opfattelse, jeg sidder tilbage med. Lægen Stig Ekkert har i sin unikke bog skrevet om halvøen Athos, munkenes leve- og spisevaner samt nedfældet en lang række pragtfulde opskrifter på sund og smagfuld mad.

Den hellige halvø
Baggrunden for, at Stig Ekkert rejste til halvøen Athos, var en undersøgelse om sammenhængen mellem færre kræfttilfælde og den kost, munkene fik. Athos betegnes som den oldkristne kirkes hellige sted og regnes som en pendant til den romersk katolske kirkes hovedstad Vatikanet. Området er på størrelse med Langeland. Der er 20 klostre og omkring 2000 fastboende munke, der hvert år får besøg af 50.000 pilgrimme (mandlige gæster). Munkene har skabt store økologiske mønsterhaver, der forsyner alle med hovedparten af den daglige kost.
Stig Ekkert skriver fantastisk levende og fyldestgørende om munkenes liv og levned. Læseren bliver inviteret med på nærmeste hold, når Stig Ekkert sidder ved de lange borde og bænkerækker i klosterets spisesal og spiser, alt imens en munk læser op af bibelen, akkurat som det er skik og brug.

Alternativet
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er fængslende læsning, der indirekte sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi gør rigtigt ved at leve med fuld fart på, ignorere troen, glemme hinanden og nærværet, spise mere, end vi har godt af, og fylde os med kød.
Dette er i sandhed en bog, der præsenterer et attraktivt alternativ med en smagfuld kost, der baserer sig på grøntsager (herunder bælgfrugter), frugt, fisk/skaldyr og rigelige mængder olivenolie af god kvalitet. I det hele taget er det væsentligt, at råvarerne er gode og sunde i sig selv. Dvs. at de er rene og fri for gift – og det burde vel være en selvfølge?!

Variation i kosten med faste som værktøj
Munkene har 200 fastedage om året, der er inddelt i forskellige kategorier eller typer af fastedage, således at man må faste på forskellig vis de pågældende fastedage. Nogle dage er rent vegetariske eksempelvis.
Vin regnes ikke for et rusmiddel men som et næringsmiddel. Det har været en del af madkulturen så længe, at det er en selvfølgelighed. Men munkene nyder det kun i beskedne mængder, og da der er mange fastedage i årets løb, er der mange dages ophold, hvor der ikke nydes alkohol. Netop det, at der gøres ophold og pause med vin og andre fødevarer, menes at være medvirkende til, at påvirkningen bliver mindre massiv. Det er altså vigtigt, at vi husker at holde pause med såvel fisk, æg, mælk og vin.

En håndsrækning imod den store kræftrisiko
Hver tredje dansker kan forvente at få kræft, inden han eller hun fylder 75 år, fortæller Stig Ekkert i bogen, og det må i sig selv være motiverende for at give sig i kast med en livsstil, der kan nedbringe denne sandsynlighed. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” fortæller detaljeret, hvorfor munkene med deres kost og levevis har en markant mindre forekomst af kræft. Vi læsere får med Athos Kuren mulighed for at låne og gøre brug af nogle af de principper, munkene anvender i deres liv. Hvis det kan gives os et længere liv, er det al ære og respekt værd. Uanset hvad, så er maden i ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” ovenud smagfuld og deliciøs. Det vil under alle omstændigheder give masser af velbehag, glæde og - hvem ved – modstandskraft?!

Umådelig relevant
”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” er en flot bog med skønne billeder fra det smukke Grækenland. Ligeledes er beskrivelserne af munkene fornemt fortalt med respekt for den enkelte, men med øje for den gode historie om personen bag munkedragten. Bogen er meget mere end en bog om sundhed, kost og ernæring: Her er en perlerække af skønne vegetariske opskrifter, og på samme vis er bogen også et overflødighedshorn for de, der elsker fisk og skaldyr. Men lige så væsentlige er fortællingerne og indblikket i livet på Athos og mødet med menneskene. Dét er også rigtig interessant. ”Athos Kuren: munkene, maden og det gode helbred” dækker et emne, der ikke findes nye bøger om på dansk: middelhavskost og kræft. Det gør også, at bogen er særlig vedkommende. Men vigtigst af alt er dog, at bogen er ualmindelig velskreven og komplet. Lad os håbe, at rigtig mange vil lade sig inspirere!
Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^