Kategori: Kogebøger

Alle kan lære at lave mad

Alle kan lære at lave mad 

Damn good ! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation, skriver boganmelder Nønne Lønne Votborg ...

Forfatter: Jamie Oliver
Omfang: 359 sider
Forlag: Lindhardt & Ringhof




Damn good! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation. Denne gang har Jamie Oliver sat sig for at hjælpe de tusindvis af mennesker, for hvem madlavning er forbundet med fiasko, fejl og håbløshed. Bogen er skrevet til de mange, der synes, at madlavning er svært, og føler, at de ikke magter det. Og her er virkelig god hjælp at hente!

Trin-for-trin-billeder
Jamie Oliver har udvalgt en række populære retter og præsenterer dem her i form af enkle, men gode opskrifter, ledsaget af billeder trin for trin, så det er overskueligt og ligetil. Der indledes med en håndfuld sider om køkkengrej og forråd, men her slipper novicen for at skulle i gennem alverdens "grundskoler" og lange passager om det ene og andet, som tit forvirrer mere end det gavner. Her satses på det enkle og sikre.

Hurtig mad hitter
Meget strategisk handler det første kapitel om "Mad på 20 minutter", og mon ikke det er meget motiverende for mange af dem, der ikke har været i gang ved hakkebrættet i lang tid? 20 minutter lyder overkommeligt, men er det realistisk? Jeg sendte min mand i køkkenet for at teste en af opskrifterne og se, om tidsrammen kunne overholdes. Samtidig kunne vi se frem til en dejlig ret kreeret af Jamie Oliver. Efter kun et kvarter fik vi serveret en dejlig laksetikka med agurke-yoghurt, og lækkert var det.

Populære opskrifter
"Alle kan lære at lave mad" kommer hele verden rundt i de 14 afsnit, der bl.a. byder på Lyn-pasta, Skønne salater, Enkle supper, Vild med wok, Lækre grøntsager, Klassiske fiskeretter samt Morgenstund har guld i mund for blot at nævne nogle af dem, jeg valgte at glæde mig over.
Blandt de afsnit, der har en særlig engelsk karakter og kulinarisk stil, er Nemme Curry-retter, Simreretter, En lækker steg, og hvad dertil hører, Kød og fisk på ingen tid samt Søde sager.

Klassiske retter med et twist
Jamie Olivers fantasifulde stil går igen overalt sammen med den snilde, han har qua de mange år som kok og madelsker. Og netop kun med en oprigtig passion for den gode mad kan man formidle det, Jamie Oliver gør her. Vi får mad med saft og kraft. Der bliver ikke skudt genveje, selv om det er nybegyndere, der skal i lære og måske gerne havde set lidt hjælp her og der. Kun i kapitlet med currys anbefaler Jamie en curry-pasta til de, der ikke selv vil eller har tid til at lave deres egen krydderiblanding. Om det er rigtigt gjort eller forkert er en smagssag.

Bogen her er i præcis samme layout som de tidligere bøger, vi har set fra Jamie Olivers hånd. Kendetegnende er dejligt store bøger med lækre store farvefotos af samtlige retter. Nogle ville måske foretrække, at opbygningen ved hver ret var ens med samme antal billeder eller i det mindste numre ved billederne, så det var en anelse nemmere at følge med i billedserien. For os, der har styr på madlavningen og rækkefølge, giver den model, der er valgt, en dejlig dynamik, men den er desværre uheldig for nogle af novicerne.

Klare holdninger
Det er som altid uhyre positivt, at Jamie Oliver benytter enhver given lejlighed til at slå et slag for økologi og dyrevelfærd. Og af en kødspiser at være, må Jamie Oliver vist siges at være ganske nuanceret og human i sin indstilling. Der gives eksempelvis tip til at tage hensyn til de fiskearter, der er truet af overfiskning, og købe kød, der er særligt "velfærdskød". Det må siges at være en god og ansvarlig indstilling, når der nu skal gris på gaflen!

Salat guide
Jamie flyttede for nogle få år siden på landet og har i en af sine tidligere kogebøger beskrevet, hvordan vi kan bruge alle de gode grønne sager, som køkkenhaven bugner af. Afsnittet med salater er fremragende og rummer en guide til, hvordan man bygger en salat op. Dette værktøj vil uden tvivl blive værdsat i mange hjem og efterhånden, som man er fortrolig med de seks kategorier, en salat ifølge Jamie skal bestå af, kan der til hver af grupperne suppleres med flere slags, end der i bogen er foreslået.

Glad for mad
Jamies engagement og lovprisning af forskellige råvarer og retter smitter i den grad. Det er som om, hans snakketøj og urolige sjæl er inkluderet i bogen på en eller anden usynlig og charmerende måde. Opskrifterne er selvsagt beskrevet lige ud ad landevejen, som det hør og bør til en begynderkogebog, og tingene klapper.

Det lykkes fint for Jamie Oliver at formidle sin tiltro til sit projekt "Alle kan lære at lave mad". Ja, selvfølgelig kan de det, når bare de har en glad Jamie Oliver ved deres side!

Well done!

Bestil online

Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Mad I Fad - af Anne Van Der Merwed

At tilberede mad i fad, er ikke kun nemt og praktisk, men giver også en særlig intens oplevelse af, hvordan ingredienserne fungerer sammen.

Med Anne Van Der Merwedes bog ’Mad I Fad’ får man øjnene op for de mange muligheder og variationer, der er, når man tilbereder måltider i fad.

Læs mere
Valdemarsro – Aftensmad

Med mere end 50.000 solgte eksemplarer, er ’Valdemarsro – Aftensmad’, tidens absolutte bestseller indenfor kogebøger.

Læs mere
Valdemarsro - Grøn Aftensmad

Så er der grønne opskrifter fra tidens ubestridte populære leverandør af opskrifter. Med ’Valdemarsro – Grøn aftensmad’ deler Ann-Christine Hellerup Brandt sine dejligste opskrifter til det grønne køkken.

Læs mere
Glutenfri: 'Madpakker - Uden Gluten' af Karina Baagø

Døjer du med hyppige mavesmerter, diarré og ufrivilligt vægtab, så kan det dreje sig om en reaktion på glutenholdige madvarer.

Ved at undgå gluten i en periode, kan du udelukke om du har glutenintolerance, men at spise glutenfrit kan godt være lidt af en udfordring. Heldigvis er der rigtig god…

Læs mere
Keto: KETO og kulhydrater?

Alle der har taget KETO til sig som livsstil ved, at man i videst muligt omfang bør gå uden om kulhydrater. Grunden er - for dem der ikke er bekendt med KETO - at kroppen med KETO kost er i en tilstand af ketose, hvor den brænder fedt i stedet for at forbrænde kulhydrater.

Læs mere
Chad Robertson - Mere Af Det Gode Brød

Fra manden bag det berømte 'Tartine Bakery' i San Francisco, kommer en bagebog, hvor han deler 85 opskrifter på fuldkornsversioner af hans absolutte favoritter.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^