Kategori: Kogebøger

Alle kan lære at lave mad

Alle kan lære at lave mad 

Damn good ! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation, skriver boganmelder Nønne Lønne Votborg ...

Forfatter: Jamie Oliver
Omfang: 359 sider
Forlag: Lindhardt & Ringhof




Damn good! Så er det sagt med det samme. Jamie Olivers nye kogebog er en fornem præstation. Denne gang har Jamie Oliver sat sig for at hjælpe de tusindvis af mennesker, for hvem madlavning er forbundet med fiasko, fejl og håbløshed. Bogen er skrevet til de mange, der synes, at madlavning er svært, og føler, at de ikke magter det. Og her er virkelig god hjælp at hente!

Trin-for-trin-billeder
Jamie Oliver har udvalgt en række populære retter og præsenterer dem her i form af enkle, men gode opskrifter, ledsaget af billeder trin for trin, så det er overskueligt og ligetil. Der indledes med en håndfuld sider om køkkengrej og forråd, men her slipper novicen for at skulle i gennem alverdens "grundskoler" og lange passager om det ene og andet, som tit forvirrer mere end det gavner. Her satses på det enkle og sikre.

Hurtig mad hitter
Meget strategisk handler det første kapitel om "Mad på 20 minutter", og mon ikke det er meget motiverende for mange af dem, der ikke har været i gang ved hakkebrættet i lang tid? 20 minutter lyder overkommeligt, men er det realistisk? Jeg sendte min mand i køkkenet for at teste en af opskrifterne og se, om tidsrammen kunne overholdes. Samtidig kunne vi se frem til en dejlig ret kreeret af Jamie Oliver. Efter kun et kvarter fik vi serveret en dejlig laksetikka med agurke-yoghurt, og lækkert var det.

Populære opskrifter
"Alle kan lære at lave mad" kommer hele verden rundt i de 14 afsnit, der bl.a. byder på Lyn-pasta, Skønne salater, Enkle supper, Vild med wok, Lækre grøntsager, Klassiske fiskeretter samt Morgenstund har guld i mund for blot at nævne nogle af dem, jeg valgte at glæde mig over.
Blandt de afsnit, der har en særlig engelsk karakter og kulinarisk stil, er Nemme Curry-retter, Simreretter, En lækker steg, og hvad dertil hører, Kød og fisk på ingen tid samt Søde sager.

Klassiske retter med et twist
Jamie Olivers fantasifulde stil går igen overalt sammen med den snilde, han har qua de mange år som kok og madelsker. Og netop kun med en oprigtig passion for den gode mad kan man formidle det, Jamie Oliver gør her. Vi får mad med saft og kraft. Der bliver ikke skudt genveje, selv om det er nybegyndere, der skal i lære og måske gerne havde set lidt hjælp her og der. Kun i kapitlet med currys anbefaler Jamie en curry-pasta til de, der ikke selv vil eller har tid til at lave deres egen krydderiblanding. Om det er rigtigt gjort eller forkert er en smagssag.

Bogen her er i præcis samme layout som de tidligere bøger, vi har set fra Jamie Olivers hånd. Kendetegnende er dejligt store bøger med lækre store farvefotos af samtlige retter. Nogle ville måske foretrække, at opbygningen ved hver ret var ens med samme antal billeder eller i det mindste numre ved billederne, så det var en anelse nemmere at følge med i billedserien. For os, der har styr på madlavningen og rækkefølge, giver den model, der er valgt, en dejlig dynamik, men den er desværre uheldig for nogle af novicerne.

Klare holdninger
Det er som altid uhyre positivt, at Jamie Oliver benytter enhver given lejlighed til at slå et slag for økologi og dyrevelfærd. Og af en kødspiser at være, må Jamie Oliver vist siges at være ganske nuanceret og human i sin indstilling. Der gives eksempelvis tip til at tage hensyn til de fiskearter, der er truet af overfiskning, og købe kød, der er særligt "velfærdskød". Det må siges at være en god og ansvarlig indstilling, når der nu skal gris på gaflen!

Salat guide
Jamie flyttede for nogle få år siden på landet og har i en af sine tidligere kogebøger beskrevet, hvordan vi kan bruge alle de gode grønne sager, som køkkenhaven bugner af. Afsnittet med salater er fremragende og rummer en guide til, hvordan man bygger en salat op. Dette værktøj vil uden tvivl blive værdsat i mange hjem og efterhånden, som man er fortrolig med de seks kategorier, en salat ifølge Jamie skal bestå af, kan der til hver af grupperne suppleres med flere slags, end der i bogen er foreslået.

Glad for mad
Jamies engagement og lovprisning af forskellige råvarer og retter smitter i den grad. Det er som om, hans snakketøj og urolige sjæl er inkluderet i bogen på en eller anden usynlig og charmerende måde. Opskrifterne er selvsagt beskrevet lige ud ad landevejen, som det hør og bør til en begynderkogebog, og tingene klapper.

Det lykkes fint for Jamie Oliver at formidle sin tiltro til sit projekt "Alle kan lære at lave mad". Ja, selvfølgelig kan de det, når bare de har en glad Jamie Oliver ved deres side!

Well done!

Bestil online

Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sunde grønne retter: Mummum - Kun Aftensmad, af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen

Nemme, sunde, grønne retter. Det er udgangspunktet for Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsens kogebog 'Mummum - Kun Aftensmad'.

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^