Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Sundhed
Konsekvenserne af corona: Flere bliver ramt af angst og depression 

Endnu en skyggeside af den lange nedlukning af samfundet viser sig nu. I de første fem måneder af 2021 har 25 pct. flere end i samme periode sidste år gjort brug af deres sundhedsforsikring, fordi de er ramt af angst eller depression. Det viser helt nye tal fra Topdanmark.

Læs mere
Sundhed
I topform på bare fødder  

Indimellem kan man glemme, hvor vigtigt det er at passe på fødderne. Ofte er det først, når fødderne gør ondt, at man bliver opmærksom på, hvor vigtige de er – for det er jo dem, der bærer os gennem hverdagen. Heldigvis er der meget man selv kan gøre, for at forebygge problemer med fødderne og få…

Læs mere
Sundhed
Fem myter om modermærkekræft 

Ligesom i så mange andre sammenhænge, så florerer der flere myter om modermærkekræft. For at sikre, at mænd og kvinder ikke overser vigtige tegn på denne form for hudkræft, er det vigtigt at alle har styr på, hvad der er fup og hvad der er fakta.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Danske unge har europarekord i druk 

Mere end fire ud af ti forældre til 15-17-årige, der drikker alkohol, er bekymrede for deres børns alkoholindtag. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Forældrenes bekymring er ikke uden grund. Danske unge har forsat europarekord i druk. Initiativet 'Drukfri Ungdom' mener, at en…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Unge har solariedebut med mor 

En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med mor. Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Læs mere om 5 udbredte myter om…

Læs mere
Sundhed
Apotekeren: Slip af med nikotintyggegummiet 

Nikotinprodukter som tyggegummi, plaster eller spray er en god hjælp for dem, der gerne vil stoppe med at ryge. Men det er ikke alle, der følger anbefalingen og får trappet ud. Nogle bliver hængende i forbruget af nikotinprodukter længe efter den anbefalede nedtrapningsperiode på mellem 3 og 6…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Sundhed
Lyst og glæde motiverer os til fysisk aktivitet 

Hver dag er vi fysisk aktive på et væld af forskellige måder. Hver femte cykler til og fra job eller uddannelse, hver 10. har fysisk anstrengende arbejde, hver 10. udfører havearbejde flere gange om ugen, og syv ud af ti, deltager mindst fem gange om ugen i forskellige bevægelsesaktiviteter i…

Læs mere
Sundhed
Mulig sammenhæng mellem æteriske olier og krampeanfald 

I kosmetik, hud- og hårplejeplejeprodukter, aromaterapi, vaskemidler, i duftlys, diffusere, slik og i naturmedicin. Æteriske olier (eller essentielle olier) er svære at komme udenom. Især blandt såkaldte ’naturprodukter’ anvendes de ofte som aktive ingredienser, der traditionelt anses for at have en…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^