Kategori: Sundhed

Listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil er så lang, at selv den tungeste sofakartoffel burde føle sig motiveret til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.

Slip din indre sofakartoffel 

I vores samfund sidder vi stille som aldrig før - i bilen, foran skærmen på arbejdet og i sofaen derhjemme. Vi ved jo godt, at det er skidt for helbredet, men hvad kan man gøre, når man er op imod magelighed og faste rutiner? Det har videnskabsjournalisten Mikael Schneider et godt bud på. I sin bog 'Op af stolen' introducerer han 'aktive pauser' som en nem og overkommelig vej ud af stillesidning.

Det stillesiddende dødssyndrom
Næsten halvdelen af erhvervsaktive voksne danskere har stillesiddende arbejde. Det svarer til omkring en million mennesker, der i hverdagen sætter bagdelen godt til rette i en kontorstol, et bilsæde eller en helt tredje anordning, der sikrer dem fuld fokus på den opgave, de skal løse - men samtidig holder dem helt og aldeles i ro.
"Hjemme i stuen er det sofaen, der står model til vores bagdeles sidderi. Mere end 3 timer om dagen lider den gennemsnitlige sofahynde overlast, mens fjernsynet, iPad´en og telefonen holder os hen i absolut stillesidning" fastslår Mikael Schneider. "Sådan har det ikke altid været. Fænomenet er nyt, og derfor er det først nu, at forskerne kan løfte sløret for, hvilke effekter det har på os. Det ser ærlig talt skidt ud."
'Det stillesiddende dødssyndrom', kalder eksperterne det, når mennesker dør af at sidde stille.
"Og det gør vi" siger Mikael Schneider. "Om ikke bogstaveligt, så af følgevirkningerne af at sidde stille og være inaktive alt for længe hver dag. Stillesiddende adfærd øger risikoen for overvægt og en række livsstilssygdomme, som i sidste ende kan tage livet af os."

6 nemme og overkommelige råd til at undgå stillesidning
Mikael Schneiders bog handler ikke om motion eller hård fysisk aktivitet. Motion i sig selv kan nemlig ikke kompensere for for meget stillesiddende adfærd. Bogen handler i stedet om de små ting, der hjælper os i kampen mod det stillesiddende dødssyndrom.
"Vi skal slukke for skærmene, stå i stedet for at sidde, holde aktive pauser, finde syslerne frem igen. Alt hvad der kan få os op af stolen og øge vores energiforbrug bare en lille smugle. For de små forandringer kan have stor betydning i sidste ende" skriver forfatteren.

Med 6 nemme råd guider Mikael Schneider dig til en hverdag som ikke-stillesidder. Men først præsenteres du for forskningens svar på, hvorfor og hvad stillesiddende adfærd gør ved din krop og dit helbred. Her understreges alvoren, for listen over konsekvenserne ved den stillesiddende livsstil, er lang. Med den viden in mente, så vil selv den tungeste sofakartoffel være klar til at gøre en indsats. Den gode nyhed er, at der faktisk skal mindre til, end man tror.   

Titel: Op af stolen - Gode råd til at undgå stillesidning
Forfatter: Mikael Schneider
Forlag: Fadl´s Forlag

 

Sundhed
Forskning: Nyt om senfølger efter COVID-19 

Et nyt videnskabeligt studie af senfølgerne af COVID-19 sygdom, vækker bekymring. Tidligere undersøgelser bekræfter, at man i mange måneder efter sygdom som følge af COVID-19, fortsat kan være plaget af symptomer. Nu viser en ny undersøgelse, at der blandt COVID-19-smittede, der har haft alvorlige…

Læs mere
Sundhed
Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre? 

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så…

Læs mere
Sundhed
Konspirationsteorier: 30 påstande om COVID-19, vacciner, forebyggelse og helbredelse 

Gennem historien har der ofte opstået mistanke om, at der er grupper af mennesker i samfundet, som, på andres bekostning, udfører kriminelle eller umoralske handlinger, for at opnå magt og økonomisk vinding.

Mange gange har konspirationsteorierne vist sig at have hold i virkeligheden, og derfor ser…

Læs mere
Sundhed
Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Læs mere
Sundhed
Smertestillende medicin kan forårsage hovedpine og afhængighed 

De fleste af os tyr til smertestillende håndkøbsmedicin, for at lindre en hovedpine. Men har man hyppige, tilbagevendende anfald af hovedpine, så er håndkøbsmedicin ikke løsningen.

Læs mere
Sundhed
Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker  

Mens alle er enige om, at ytringsfrihed og retten til at udtrykke vores holdninger, er vigtig, så kan det for nogle have været en udfordring at lægge øre til de seneste to års konspirationsteorier.

”COVID-19-vaccinen er faktisk helt unødvendig, for COVID-19 er bare en almindelig influenza”,…

Læs mere
Sommer
Vigtige tips i sommervarmen 

I sommervarmen bliver soppebassiner hurtigt forurenet med alger og colibakterier, som i værste fald kan give diarré, udslæt og øjenbetændelse.

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen 

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sundhed
Grænseløst.dk - Nyt onlineforum til unge om seksuelle grænser 

Hvordan mærker jeg mine seksuelle grænser, hvordan kan jeg sige fra når noget føles ubehageligt, og hvordan passer jeg på mig selv, når jeg udforsker min seksualitet? For langt de fleste unge, er det normalt at eksperimentere med sine seksuelle grænser, men det er ikke altid tydeligt hvornår grænsen…

Læs mere
Sundhed
Forbruget af tobaks- og nikotinprodukter stiger blandt børn og unge  

E-cigaretter, IQOS, snus og nikotinposer. Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år. Ifølge opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed bruger mere end hver fjerde unge nu mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^