Kategori: Sundhed

Mænd overvurderer helbredet sammenlignet med kvinder 

Danske mænd synes selv, de er ved godt helbred, viser ny undersøgelse. Men der er stor forskel på mandens egen sundhedsopfattelse, og hvordan det i virkeligheden forholder sig – en forskel som kan få alvorlige konsekvenser og spænde ben for et bedre helbred, siger ekspert i mænds sundhed. Han understreger derfor vigtigheden af at tænke i alternative sundhedstilbud, når det kommer til mænd.

Til trods for at danske mænd ifølge statistikken er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme og lever 4-5 år kortere end kvinder, synes de selv, de er ved godt helbred, viser ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sanofi. Ifølge undersøgelsen synes hele 74% af mændene, at deres helbred er godt eller meget godt, og 55% er tilfredse med deres helbred. Kun 8% svarer, at de vil beskrive deres helbred som dårligt eller meget dårligt, og kun 12% svarer, at de ikke er tilfredse med deres helbred.

Sammenligner man tallene med, hvordan kvinderne oplever deres helbred, ser billedet stort set ens ud. 72% af kvinderne svarer, at de vil beskrive deres helbred som godt eller meget godt, og 48% at de er tilfredse med deres helbred. Kun 11% svarer, at de synes deres helbred er dårligt eller meget dårligt, og 13% at de ikke er tilfredse med deres helbred.

Mænd overvurderer, kvinder undervurderer
At der ikke er synderlig forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever deres helbred, på trods af at mænds helbred statistisk set er langt dårligere end kvinders, kommer ikke bag på Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed og chefpsykolog på Rigshospitalet. Undersøgelsens resultater er nemlig, ifølge Svend Aage Madsen, et klassisk eksempel på den måde, hvorpå de to køn vurderer deres eget helbred:
”Mænd har en tendens til at overvurdere deres helbred, hvorimod det hos kvinder ofte er omvendt. Det betyder, at det ofte kan se ud som om, at der ikke er den store forskel, når man spørger ind til kvinder og mænds helbred. Men virkeligheden er, at mænd er stærkt overrepræsenteret, når det kommer til stort set alle sygdomme, og at de dør tidligere end kvinder, som følge af sygdom”, fortæller Svend Aage Madsen.

Selvopfattelse kan spænde ben for helbredet
At manden har en anden og mere positiv opfattelse af eget helbred kommer yderligere til udtryk i undersøgelsen. Kun 13% af mændene svarer, at de er helt enige i, at de frygter at bliver ramt af en alvorlig sygdom som f.eks. kræft eller diabetes, hvorimod det blandt kvinderne er næsten dobbelt så mange, nemlig 23%.
Undersøgelsen viser også, at kvinder i højere grad end mænd passer på deres helbred. Eksempelvis er der flere kvinder end mænd, der svarer, at de prioriterer at passe på deres helbred i dagligdagen. Der er også flere kvinder end mænd, der svarer, at de spiser sundt, undlader at drikke for meget alkohol, sørger for at få nok søvn og passer på deres vægt – alt sammen for at passe på deres helbred. 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sanofi. Der er i alt gennemført 1024 CAWI-interview med danskere (520 kvinder og 504 mænd) i alderen 18+ år, i perioden 16.-19. december 2016

  • 54% af mændene og 63% af kvinderne i undersøgelsen siger, at de prioriterer at passe på deres helbred i hverdagen
  • 53% af mændene og 65% af kvinderne siger, de spiser sundt og varieret for at passe på deres helbred
  • 42% af mændene og 58% af kvinderne siger, de lader være med at drikke for meget alkohol for at passe på deres helbred
  • 52% af mændene og 63% af kvinderne sørger for at få nok søvn for at passe på deres helbred
  • 43% af mændene og 58% af kvinderne passer på deres vægt for at passe på deres helbred

Fakta om mænd sundhed

  • Mænd i Danmark lever 4-5 år kortere end kvinder.
  • Enlige mænd lever omkring 7 år kortere end mænd i parforhold.
  • Mænd er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme sammenlignet med kvinder. Det skyldes en kombination af dårlig livsstil, og at mænd ofte ikke kommer til lægen i tide.
  • Mænd går 30 pct. mindre til deres praktiserende læge sammenlignet med kvinderne.
  • Omkring 6.000 mænd i Danmark dør årligt, før de fylder 65 år – det er næsten dobbelt så mange som kvinder. 
Sundhed
Trist og ængstelig i en krisetid? 

I en krise, som den vi befinder os i lige nu, bliver man nemt overvældet af frygt og ængstelighed. Det er utrygt, når ingen med sikkerhed kan sige, hvordan situationen vil udvikle sig, og det er stressende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man selv eller ens pårørende smittes.

Læs mere
Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus 

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge…

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang 

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om…

Læs mere
Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig 

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Læs mere
Sundhed
Få ro gennem vejrtrækning og visualisering af farver 

Savner du en effektiv metode til at slippe stresstanker og uro i kroppen? Ved at trække vejret dybt og visualisere farver, kan du fjerne tanker fra ting, der gør dig anspændt og negativ.

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327% 

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden…

Læs mere
Sådan undgår du allergisk eksem fra rengøringsmidler
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem 

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning? 

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder…

Læs mere
Sundhed
Women’s Healthy Weight Day 

Den tredje torsdag i januar er det ’Women’s Healthy Weight Day’. Dagen er, ligesom mange andre mærkedage, af amerikansk oprindelse og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at have en sund og stabil kropsvægt. Når det ligefrem kræver en mærkedag, så skyldes det nok, at mange, og ikke mindst…

Læs mere
Sundhed
Fuldkornsdagen kan være en god start på slankekuren 

Hvert år i januar afvikles Fuldkornsdagen, som skal minde danskerne om, at de skal huske deres 75 gram fuldkorn om dagen. Det gælder ikke kun denne dag, men året rundt. For selvom fuldkorn er populært, så er det ikke alle danskere, der får de anbefalede mængder.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^