Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

40 - 44-årige får flere aborter
Sundhed
40 - 44-årige får flere aborter 

Aborttal for 2003 viser en stigning i antallet af aborter, hvoraf aldersgruppen 40-44 år tegner sig for den største procentvise stigning...

Læs mere
Hormonforstyrrende stoffer
Sundhed
Hormonforstyrrende stoffer 

Pressen skriver for tiden en del om hormonforstyrrende stoffer. Men hvad er stofferne for nogle, hvor findes de og hvad kan man selv gøre? Miljø & sundhed har set på sagen ...

Læs mere
Plastikoperationer
Sundhed
Plastikoperationer 

Over 10.000 får årligt plastikoperationer i Danmark.

Læs mere
Ryggen
Sundhed
Ryggen 

700.000 danskere har langvarige muskel- og skeletlidelser. Rygsygdom udgør den største gruppe af lidelserne. Slidgigt i arme og ben, leddegigt og knogleskørhed, er andre lidelser i denne sygdomsgruppe.

Læs mere
Store cykeldag
Sundhed
Store cykeldag  

Find jernhesten frem, for på søndag 12. juni er det Store Cykledag. Hele familien Danmark triller af sted fra op mod 100 forskellige afgangssteder landet over. Der er ture for enhver kondition og lækre præmier på spil....

Læs mere
Kranio Sakral Terapi
Sundhed
Kranio Sakral Terapi 

- tilbud fra vores sponsor -

 

Har du problemer med stress ? Så kan det være at

Kranio Sakral Terapi kan hjælpe dig.

Læs mere
Øget helbredsrisiko for folk med store taljemål
Sundhed
Øget helbredsrisiko for folk med store taljemål 

Forskningsresultater fra Kræftens Bekæmpelse viser at det har stor betydning for helbredet, hvor på kroppen fedtet sidder....

Læs mere
Fedtsugning mindsker ikke følgesygdomme
Sundhed
Fedtsugning mindsker ikke følgesygdomme 

En amerikansk undersøgelse viser, at fedtsugning af så meget som 9-10 kg fedt fra underhuden ikke mindsker risikoen for at udvikle følgesygdomme til overvægt.

Læs mere
Mad til rigtige mænd
Sundhed
Mad til rigtige mænd 

Rigtige mænd vil have kød på tallerkenen. En mulig forklaring er, at det mandlige kønshormon testosteron stiger, når man spiser meget kød...

Læs mere
Grønt til knoglerne
Sundhed
Grønt til knoglerne 

Vegetarer har gode knogler...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^