Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sociologiske faktorer
Sundhed
Sociologiske faktorer 

Det faktum, at samfundet ser skævt til drikkende kvinder, gør også, at langt flere kvinder end mænd drikker i smug, drikker alene eller drikker i hjemmet...

Læs mere
Alkoholisme - kemisk afhængighed
Sundhed
Alkoholisme - kemisk afhængighed 

I Danmark er der totalt ca. 500.000 mennesker, der drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler...

Læs mere
Behandling
Sundhed
Behandling 

Projekter af forskellige art har vist, at der formentlig er en tendens til, at kvinder i højere grad end mænd er tilbageholdende med at benytte det etablerende alkoholbehandlingssystem.

Læs mere
G-punktet
Sundhed
G-punktet 

G-punktet - findes det? Det har man diskuteret siden 1944. Man diskuterer stadig selv om de, der hævder at have fundet og jævnligt frekventerer det, bliver stadig flere. Nu spekulerer man sågar også over punktets formål.

Læs mere
Perikum og p-piller
Sundhed
Perikum og p-piller  

Naturlægemidlet Perikum, der anvendes ved nedtrykthed, modløshed og tristhed bør ikke indtages samtidig med p-piller...

Læs mere
Selvundersøgelse for brystkræft
Sundhed
Selvundersøgelse for brystkræft 

Chancerne for at opdage brystkræft ved selvundersøgelse er dårlige, dokumenterer to undersøgelser omtalt i Ugeskrift for Læger.

Læs mere
Sundhedsinformation via nettet
Sundhed
Sundhedsinformation via nettet 

Cirka halvdelen af de patienter, der søger læge, søger viden om sundhed via internettet, viser en undersøgelse gennemført af Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet...

Læs mere
10 gode råd til at hjælpe din mand
Sundhed
10 gode råd til at hjælpe din mand 

De spiser for meget, bevæger sig for lidt, ryger og drikker for meget alkohol. Og de knokler på arbejdet. Men de snakker ikke om det. Det gør mænd ikke. Danske mænd lever livet hårdt – og mange af dem dør alt for tidligt...

Læs mere
Tvillinger løser gåder
Sundhed
Tvillinger løser gåder 

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet...

Læs mere
Gennembrud i stamcelleforskning
Sundhed
Gennembrud i stamcelleforskning  

Stamcelleforskere er, med en banebrydende opdagelse, et lille skridt nærmere på at kunne benytte stamceller i forbindelse med behandling af f.eks. Alzheimers syge og hjerteproblemer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^