Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Eksperternes bedste kur
Sundhed
Eksperternes bedste kur 

Læge Jerk W. Langer og kostekspert Louise Bruun sammenfatter deres erfaringer og den nyeste forskning i en 10-ugers kur, der giver vægttab på op til 10 kilo !

Læs mere
1,2 million vælger alternativ behandling
Sundhed
1,2 million vælger alternativ behandling 

1,2 million danskere har det seneste år valgt at ty til alternativ behandling for lindring af milde symptomer, sygdomsforebyggelse, men også for at opnå øget velvære.

Læs mere
Sammenhæng mellem inaktiv livsstil og alkoholproblemer
Sundhed
Sammenhæng mellem inaktiv livsstil og alkoholproblemer 

En inaktiv livsstil øger risiko for udvikling af alkoholproblemer, viser et nyt, stort dansk videnskabeligt studie.

Læs mere
Fysisk inaktivitet er dobbelt så farligt som fedme
Sundhed
Fysisk inaktivitet er dobbelt så farligt som fedme 

Fysisk inaktivitet dræber dobbelt så mange som fedme, viser nye europæiske studier. Den gode nyhed er, at mennesker med en inaktiv livsstil, kan reducere risikoen betragteligt ved blot en lille daglig indsats.

Læs mere
Følger af hjernerystelse
Sundhed
Følger af hjernerystelse 

Af de 25.000, der hvert år anslås at få en hjernerystelse, har hver tiende stadig følger et år efter. Og mange af dem føler sig overset og misforstået. Der mangler viden og forskning, siger kritikerne.

Læs mere
Flere kvinder end mænd er ulykkelige
Sundhed
Flere kvinder end mænd er ulykkelige 

Markant flere kvinder end mænd er deprimerede eller ulykkelige. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Læs mere
Sundhed i balance
Sundhed
Sundhed i balance 

Ny bog i leksikon-størrelse samler populære sundhedseksperters råd til kvindeliv i balance.

Læs mere
Karen Simonsen ambassadør for Støt Brysterne
Sundhed
Karen Simonsen ambassadør for Støt Brysterne 

I år er Karen Simonsen ambassadør for Støt Brysterne-armbåndene. Læs her Karen Simonsens personlige beretning om, hvorfor hun nu er gået aktivt ind i kampen mod brystkræft.

Læs mere
Kvinder bliver også afhængige af pengespil
Sundhed
Kvinder bliver også afhængige af pengespil 

Casino, bingo, skrabespil, poker og betting. Også blandt kvinder kan hyggeligt tidsfordriv med pengespil udvikle sig til afhængighed, som kan have store menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis man ikke får taklet problemet i tide.

Læs mere
Hovedpine i forbindelse med sex
Sundhed
Hovedpine i forbindelse med sex  

Selvom hovedpine i forbindelse med sex måske er bedst kendt som en dårlig undskyldning, så er smerterne for en del mennesker et reelt problem.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^