Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Kartofler - sunde og fedtfattige
Årstidens råvarer
Kartofler - sunde og fedtfattige 

Kartoflen er en alsidig og populær grønsag - og den lille knold kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af sygdomme. For kartoflen både mætter, er fedtfattig og kilde til livsvigtige stoffer. Faktisk er kartoflen en af de billigste og mest tilgængelige kilder til C-vitamin, som er en af de…

Læs mere
Sundhed
Hvad er din foretrukne kur mod stress? 

Ifølge en ny undersøgelse af danskernes ferievaner føler stort set alle danskere stress i større eller mindre udstrækning. Vores foretrukne kur mod stressen er motion, naturoplevelser og ferie.

Læs mere
Sundhed
Får du for meget salt? Tag testen! 

Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har lavet beregninger der viser, at 400.000 færre danskere vil have forhøjet blodtryk, hvis vi tager toppen af vores saltforbrug.

Læs mere
Sundhed
Byt mættet fedt ud med umættet fedt 

Ifølge de nyeste tal om danskernes kostvaner spiser danskerne for meget mættet fedt. Men vi kan opnå en sundere fedsyresammensætning ved at bytte rundt på nogle af de fødevarer, vi spiser, skriver DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere
Den kommer snigende....
Sundhed
Den kommer snigende.... 

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp..En forkølelse er irriterende, og da der ikke findes nogen medicinsk behandling tyr mange til alternativ behandlingsmetoder. Men hvilke virker?

Læs mere
Sundhed
Børn og energidrikke 

Børn, der drikker energidrikke, får let alt for meget koffein. Det kan føre til, at børnene får svært ved at sove, får hjertebanken, bliver irritable, nervøse eller angste.

Læs mere
Giv dig selv en god start på dagen
Sundhed
Giv dig selv en god start på dagen 

For mange af os, er en god start på dagen en forudsætning for at fungere optimalt. Her får du psykologens guide til, hvordan du hjælper dig selv godt i gang med dagen.

Læs mere
Sundhed
Mere energi og overskud 

Hvis du, trods masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det være, at du skal prøve at lægge mærke til, hvordan du administrerer din energi.

Læs mere
Sundhed
Nøglehullet  

Fra 1. marts udvider Fødevareministeriet muligheden for at bruge det grønne ernæringsmærke Nøglehullet.

Læs mere
Salte snacks som mellemmåltid
Sundhed
Salte snacks som mellemmåltid 

Hvor mange salte snacks, som f.eks. popcorn, peanuts, riskager og chips, kan man få indenfor et mellemmåltids 100 kalorier?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^