Kategori: Sundhed

Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.

Ondt i ryggen påvirker livskvaliteten for mange danskere. Kvinder i alderen 30-49 år er særligt udsatte for rygsmerter. Forebyggelse af lænderygsmerter er vigtig for at undgå økonomiske konsekvenser.

Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af rygsmerter, som rammer tusindvis af danskere hvert år. Og det er især kvinder, der betaler prisen i form af lænderygsmerter.

Vidste du, at omkring 1 million danskere enten har haft ondt i ryggen i de sidste par uger eller lider af en diskusprolaps? Det er chokerende tal, der understreger, hvor stor en folkesygdom rygproblemer er i Danmark. En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, hvor dyrt det koster samfundet. Hvert år løber regningen op på omkring 33,5 milliarder kroner i tabt produktion. Det er penge, vi som samfund mister på grund af folk, der enten er sygemeldt eller tvunget til at stoppe med at arbejde, før de burde.

Men det er ikke bare statistikker. Det handler om mennesker – som dig og mig. Måske kender du selv nogen, der har måttet tage sygedage på grund af rygsmerter, eller måske har du prøvet det på egen krop. Det er ikke sjovt, og det går hårdt ud over både livskvalitet og arbejdsstyrken.

Hvem rammes hårdest?

Analysen, som bygger på svar fra Den Nationale Sundhedsprofil, viser, at det særligt er mænd mellem 50 og 66 år og kvinder mellem 30 og 49 år, der rammes økonomisk. Det er ikke kun sygedage, der koster – førtidspension er den største udgiftspost. Især kvinder bliver hårdt ramt, hvor tabet af arbejdsindtægt på grund af nytilkendt førtidspension er tre gange større end hos mænd.

Langvarigt sygefravær og tidlig død er også med til at øge omkostningerne. Det er et alvorligt problem, der kræver handling, hvis vi vil reducere både de menneskelige og økonomiske omkostninger ved denne folkesygdom.

En opfordring til dig

Hvis du selv har oplevet rygsmerter, ved du, hvor invaliderende det kan være. Men det er også noget, vi som samfund kan gøre noget ved. Det starter med os selv – med at passe på vores ryg og søge hjælp, når smerterne opstår, i stedet for at ignorere dem. Så husk at strække ud, løfte med omtanke og holde kroppen i gang. Din ryg vil takke dig for det - og det vil samfundet også.

 

Sundhed
Træthed, åndenød, væske i kroppen? Test dig selv for hjertesvigt 

Hjertesvigt er en kompliceret sygdom, og kan være svært at opdage tegnene i tide. Træthed, åndenød og væske i kroppen kan være nogle af symptomerne. Med kampagnen 'Hjertesvigt' oplyser hjerteforeningen.dk og hjertesvigt.dk om, hvad du skal være opmærksom på og her kan du også få testet dig selv.

Læs mere
Sundhed
Danskerne bliver tungere og tungere 

I løbet af 30 år er der sket en tredobling af andelen af svært overvægtige med en BMI på over 30.

Læs mere
Sundhed
Har du adgang til dit medicinkort? 

Ved at få adgang til dit medicinkort kan du få overblik over din medicin og se, om der ligger 'åbne' recepter fra din læge. Du kan også vælge at give andre, som har dig i behandling, adgang til oplysningerne, hvilket øger sikkerheden mod fejlmedicinering.

Læs mere
Sundhed
Hver femte lever med kronisk sygdom 

20 pct. af danskerne har mindst én af de hyppigste kroniske sygdomme, viser nye analyser fra Statens Serum Institut. Astma er den kroniske sygdom, der rammer flest, mens type 2-diabetes og KOL følger efter.

Læs mere
Sundhed
Hvor får du salt fra? 

Skal der spares på saltet, så skal man især være opmærksom på, at det meste fastfood indeholder store mængder salt. Men også fødevarer, vi bruger i forbindelse med madlavning, kan indeholde meget salt.

Læs mere
Sundhed
Vi gider ikke røg i hjemmet 

Der bliver aldrig røget i 75 pct. af danskernes hjem. For bare fem år siden gjaldt det kun for 59 pct. Selv dem, der ryger, har i stor stil sendt røgen udenfor. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Motion i pilleform 

Banebrydende ny forskning fra Københavns Universitet og Sydney University åbner op for, at man i fremtiden potentielt set kan udvikle et lægemiddel med samme sundhedsfordele som motion.

Læs mere
Sundhed
For hver selfie donerer Estée Lauder 10 kroner til Dansk Brystkræft 

I anledning af brystkræftmåneden lancerer Estée Lauder Danmark to initiativer, som skal sætte fokus sygdommen og samtidig samle midler til Dansk Brystkræft Organisation.

Læs mere
Sundhed
Kender du dit kolesteroltal? 

Ny undersøgelse viser, at mere end 96% af danskerne ikke kender deres kolesteroltal eller aldrig har fået det målt.

Læs mere
Sundhed
Kvinder bliver tykkere 

Trods kampagner for sund mad og mere bevægelse, så bliver flere og flere danske kvinder overvægtige. Det viser en nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^