Kategorier: Spiritualitet  -  Sundhed

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?

Du kender sikkert de klassiske husråd om, hvordan vitaminer og mineraler kan forebygge og lindre forkølelse. Men er der evidens for de påståede egenskaber?

Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

I øjeblikket døjer mange med generende forkølelsessymptomer og med hovedpinen, trætheden og den generelle utilpashed, som ofte følger i kølvandet på en forkølelse. Og desværre kan forkølelse ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med en effektiv antibiotika-kur. Man må bare væbne sig med tålmodighed og vente på at kroppens eget immunforsvar får bugt med sygdommen.

I mellemtiden kan man forsøge at finde lindring ved hjælp af håndkøbsmedicin, som næsespray og smerte- og hostestillende medicin. Man kan også forsøge sig med nogle af de gamle husråd. Her er især inhalation af kamilletedampe samt tilskud af c-vitamin, purpursolhat, hvidløg og zink populære råd. Den varme damp kan virke slimløsende og lindrende i næse og svælg, til gengæld er det kun lykkedes videnskaben at dokumentere en beskeden positiv effekt ved indtag af c-vitamin, solhat, hvidløg og zink.

C-vitamin
Regelmæssig indtagelse af C-vitamin kan ikke holde forkølelse fra døren. Til gengæld har C-vitamin en dokumenteret, om end beskeden, effekt på hvor lang tid du skal døje med forkølelsen. 

Echinacea
Fordi de tilgængelige Echinacea præparater på markedet varierer meget, hvad angår indhold og fremstilling, er det ikke muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. Men nogle af undersøgelserne synes at bekræfte at præparater baseret på urter af Echinacea Purpurea forkorter varigheden eller reducerer symptomerne på forkølelsen.

Hvidløg
Hvidløgs effekt på forkølelser, mangler at blive ordentligt videnskabeligt undersøgt, dog viser en enkelt undersøgelse, at mennesker, der tager hvidløg hver dag i tre måneder, har færre forkølelser.

Zink
Studier har vist at zink i relativt høje doser kan mindske forkølelsens varighed og sværhedsgrad, når det indtages indenfor 24 timer efter symptomernes indtræden. Til gengæld kan indtaget af zink også give bivirkninger som kvalme.

 

Kilder: Forskningsnetværket Cochrane, Nyhedsmediet Videnskab.dk

Sundhed
Sådan forebygger du blærebetændelse 

Rigtig mange kvinder døjer med urinvejsinfektioner. Samtidig er behandling af blærebetændelse et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika, hvilket er med til at øge risikoen for antibiotikaresistens. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' fokus på, hvad…

Læs mere
Sundhed
Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Alkoholforbrug er stadig for højt 

Over halvdelen af voksne danskere mener, at alkoholforbruget er for højt i Danmark. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Og der er noget om snakken. Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Læs mere
Sundhed
Styrk dig selv med zoneterapi og akupressur 

Nyt stort opslagsværk om zoneterapi og akupressur viser hvordan man selv, med enkle terapeutiske teknikker, kan lindre uro, smerte og småskavanker, og stimulere følelsen af fysisk og mental ro, overskud og balance.

Læs mere
Sundhed
Overflødigt kropsfedt øger risikoen for depression 

10 kg ekstra kropsfedt øger risikoen for depression med 17 procent, fremgår det af et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Læs mere
Forbrugernyt
Er du utryg ved kopimedicin? 

Generisk medicin, som i folkemunde kaldes kopimedicin, sparer hvert år både samfundet og patienter for milliarder af kroner. Men mange patienter er utrygge ved, at medicinen hedder noget forskelligt og kan se forskellig ud fra gang til gang. Lægemiddelstyrelsen lancerer derfor en kampagne, der skal…

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil i Forum 2020 

Den store sundhedsmesse 'Sund Livsstil' er et tilbagevende event, der samler mre end 150 udstillere indenfor helsekost, sundhedsprodukter, velværeydelser, alternativ behandling, naturlig krops- og hudpleje samt økologiske produkter.

Læs mere
Sundhed
Trods madpakker føler børn sig sultne i løbet af skoledagen 

At madpakken trofast bliver lagt ned i skoletasken, er lige så sikkert som amen i kirken. En ny undersøgelse viser, at mere end 8 ud af 10 børn i alderen 6-15 år har madpakke med mindst fire dage om ugen. Alligevel føler mange børn sig sultne.

Læs mere
Sundhed
Sund Livsstil Aarhus 

Aldrig har begrebet 'sund livsstil' interesseret så mange – og netop 'Sund Livsstil' er også navnet på de to store helsemesser, der afvikles i København i september og i Aarhus i februar.

Læs mere
Sundhed
Hver femte over 30 år har tandprotese: Det er blevet et enormt tabu 

På trods af at 800.000 danskere har en tandprotese, er de kunstige tænder et stort tabu. Patienter holder dem skjult for ægtefæller, og efterspørgslen på de mest livagtige proteser er eksploderet i de seneste år, siger klinisk tandtekniker.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^