Kategorier: Spiritualitet  -  Sundhed

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?

Du kender sikkert de klassiske husråd om, hvordan vitaminer og mineraler kan forebygge og lindre forkølelse. Men er der evidens for de påståede egenskaber?

Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

I øjeblikket døjer mange med generende forkølelsessymptomer og med hovedpinen, trætheden og den generelle utilpashed, som ofte følger i kølvandet på en forkølelse. Og desværre kan forkølelse ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med en effektiv antibiotika-kur. Man må bare væbne sig med tålmodighed og vente på at kroppens eget immunforsvar får bugt med sygdommen.

I mellemtiden kan man forsøge at finde lindring ved hjælp af håndkøbsmedicin, som næsespray og smerte- og hostestillende medicin. Man kan også forsøge sig med nogle af de gamle husråd. Her er især inhalation af kamilletedampe samt tilskud af c-vitamin, purpursolhat, hvidløg og zink populære råd. Den varme damp kan virke slimløsende og lindrende i næse og svælg, til gengæld er det kun lykkedes videnskaben at dokumentere en beskeden positiv effekt ved indtag af c-vitamin, solhat, hvidløg og zink.

C-vitamin
Regelmæssig indtagelse af C-vitamin kan ikke holde forkølelse fra døren. Til gengæld har C-vitamin en dokumenteret, om end beskeden, effekt på hvor lang tid du skal døje med forkølelsen. 

Echinacea
Fordi de tilgængelige Echinacea præparater på markedet varierer meget, hvad angår indhold og fremstilling, er det ikke muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. Men nogle af undersøgelserne synes at bekræfte at præparater baseret på urter af Echinacea Purpurea forkorter varigheden eller reducerer symptomerne på forkølelsen.

Hvidløg
Hvidløgs effekt på forkølelser, mangler at blive ordentligt videnskabeligt undersøgt, dog viser en enkelt undersøgelse, at mennesker, der tager hvidløg hver dag i tre måneder, har færre forkølelser.

Zink
Studier har vist at zink i relativt høje doser kan mindske forkølelsens varighed og sværhedsgrad, når det indtages indenfor 24 timer efter symptomernes indtræden. Til gengæld kan indtaget af zink også give bivirkninger som kvalme.

 

Kilder: Forskningsnetværket Cochrane, Nyhedsmediet Videnskab.dk

Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus 

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge…

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang 

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om…

Læs mere
Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig 

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Læs mere
Sundhed
Få ro gennem vejrtrækning og visualisering af farver 

Savner du en effektiv metode til at slippe stresstanker og uro i kroppen? Ved at trække vejret dybt og visualisere farver, kan du fjerne tanker fra ting, der gør dig anspændt og negativ.

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327% 

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden…

Læs mere
Sådan undgår du allergisk eksem fra rengøringsmidler
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem 

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning? 

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder…

Læs mere
Sundhed
Women’s Healthy Weight Day 

Den tredje torsdag i januar er det ’Women’s Healthy Weight Day’. Dagen er, ligesom mange andre mærkedage, af amerikansk oprindelse og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at have en sund og stabil kropsvægt. Når det ligefrem kræver en mærkedag, så skyldes det nok, at mange, og ikke mindst…

Læs mere
Sundhed
Fuldkornsdagen kan være en god start på slankekuren 

Hvert år i januar afvikles Fuldkornsdagen, som skal minde danskerne om, at de skal huske deres 75 gram fuldkorn om dagen. Det gælder ikke kun denne dag, men året rundt. For selvom fuldkorn er populært, så er det ikke alle danskere, der får de anbefalede mængder.

Læs mere
Sundhed
Tegn på tvangsoverspisning - Binge Eating Disorder (BED)  

Omkring 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for overvægt anslås af have en grad af spiseforstyrelsen Binge Eating Disorder (BED) eller på dansk 'tvangsoverspisning'. Derfor er det vigtigt at kende symptomerne, som især kommer til udtryk gennem ens tilgang til mad, til sin krop og til sig…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^