Kategori: Sundhed

Brystkræft

Brystkræft  

4000 kvinder rammes af brystkræft hvert år. Det gør brystkræft til den mest almindelige kræftsygdom blandt kvinder i Danmark...

4000 kvinder rammes af brystkræft hvert år. Det gør brystkræft til den mest almindelige kræftsygdom blandt kvinder i Danmark. Risikoen for at udvikle brystkræft er øget markant i løbet af det seneste århundrede. Siden 1940'erne er der sket en firdobling i antallet af brystkræft tilfælde. Det skyldes, dels at der er sket en stigning i befolkningstallet, dels at der er blevet flere ældre kvinder. Men den vigtigste årsag er, at sygdommen er blevet mere hyppig blandt kvinder i alle aldre.

I dag vil 1 ud af 9 af alle danske kvinder få brystkræft inden de bliver 75 år og denne alvorlige udvikling ser desværre ud til at fortsætte i de kommende år.

En statistik kan dog ikke bruges til at forudsige noget om den enkeltes risiko for at få kræft. En statistik kan heller ikke sige noget om, hvorvidt en patient bliver rask eller ej. Statistik er udelukkende baseret på gennemsnit af grupper af personer og patienter uanset alder, køn, livsstil osv. Og ingen er som gennemsnittet. Derfor er det vigtigt at alle kvinder, uanset om de umiddelbart er i risikogruppen eller ej, er opmærksomme på knuder i brystet, så sygdommen bliver opdaget så tidligt som muligt.

Hvad skyldes brystkræft?
Der forskes meget i brystkræft, men endnu er vores viden om hvorfor en normal celle i et bryst udvikler sig til brystkræft relativt begrænset. Man ved dog, at der er en række faktorer, der har indflydelse på risikoen for at få brystkræft. Det lader til, at hormoner spiller en afgørende rolle for udviklingen af brystkræft. Både mængden samt længden af det tidsrum hvori kroppen er udsat for hormonerne østrogen og/eller progesteron er altså afgørende for hvor stor risikoen er. Derudover er der tegn på at generel livsstil, herunder overvægt, motionsniveau, et vist alkoholforbrug samt arv spiller en rolle for udviklingen af brystkræft.
På denne baggrund er der nedenfor opstillet en række faktorer der kan have indflydelse på risikoen for brystkræft.

Fysisk aktivitet
Kvinder, der ikke er fysisk aktive, har en øget risiko for at udvikle brystkræft. Dette gælder kvinder i alle aldre. Jo mere fysisk aktivitet, des mindre risiko. Fysisk aktivitet nedsætter risikoen, uanset om man er overvægtig eller ej. Fysisk aktive kvinder har omkring 30 procent mindre risiko for brystkræft end kvinder, der ikke dyrker motion. Årsagen hertil kan hænge sammen med at fysisk aktivitet bland andet sænker østrogenproduktionen.

Hormon tilskud
Brug af hormontilskud efter overgangsalderen øger risikoen for at få brystkræft, og jo længere tid man tager hormontilskud, jo mere stiger risikoen. Risikoen falder igen, når man stopper med at tage hormontilskud – også selvom man har taget hormoner i mange år. Kombinationspræparater med gestagen og østrogen giver den samme eller en øget risiko i forhold til ren østrogenbehandling.
P-piller giver muligvis en let øget risiko for brystkræft

Alkohol
Kvinder, der drikker alkohol, har en øget risiko for brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke drikker alkohol. Risikoen stiger des mere alkohol, der indtages. Det gør ingen forskel, om der indtages vin, øl eller spiritus. I en europæisk undersøgelse fra 2003 anbefales det, at kvinder højst drikker syv genstande i alt om ugen. Det skønnes, at alkohol er skyld i tre procent af brystkræfttilfældene i Europa.

Tobak
Brug af tobak kan have indflydelse på risikoen for brystkræft. Det tyder på at tidspunktet for hvornår kvinder begynder at ryge har indflydelse på risikoen for brystkræft da kvinder der begynder at ryge tidligt, og inden første barn, har større risiko. Det kan hænge sammen med at brystet først er færdigudviklet efter første fødsel og derfor er mere modtageligt for kræftfremkaldende stoffer fra puberteten og frem til første fødsel.

Arvelighed
Brystkræft er arvelig i cirka fem procent af tilfældene. Mistanken om, at brystkræft er arvelig, er især til stede, hvis:
1. Der er flere tilfælde af brystkræft i flere generationer i samme familie.
2. Et eller flere familiemedlemmer fik brystkræft i en ung alder (under 40 år).
3. Brystkræft findes i begge bryster hos et familiemedlem.
4. Der er tilfælde af æggestok-kræft (ovariecancer) eller æggelederkræft (salpinxcancer) i familien.

Brystkræft hos mænd
Mænd kan i sjældne tilfælde også udvikle brystkræft. Hos mænd er overvægt i ungdommen en risikofaktor. Udvikling af bryst hos mænd, ekstra kønskromosomer og at testiklerne ikke er sunket ned i pungen er muligvis også faktorer, der øger risikoen for brystkræft hos mænd.

Helbredelse
Muligheden for helbredelse er størst, hvis kræftknuden opdages, mens den er lille og endnu ikke har spredt sig.

En klinisk mammografiundersøgelse kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, altså mens knuden er så lille, at man ikke selv kan mærke den med fingrene.

Når diagnosen er stillet, er behandlingen af brystkræft oftest en operation. Der kan enten foretages en operation hvor hele brystet fjernes eller en brystbevarende operation. Hvilken slags operation der vælges afhænger blandt andet af hvornår i forløbet der diagnosticeres, knudens størrelse og knudens placering i brystet.

Afhængig af sygdomsstadiet får man ofte strålebehandling eller medicinsk behandling efter operationen. Efter brystbevarende operationer vil der altid være medicinsk eller strålebehandling.

Du kan læse meget mere om brystkræft på

Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Undgå tømmermænd: Reflekter over dine drikkevaner med vores nye kampagne.
Job & karriere
Dansk alkoholkultur: Et enkelt glas er sjældent nok – hele flasken tømmes 

Det er surt at bruge en hel søndag på tømmermænd og ærgrelser over, at man endnu engang fik for meget indenbords. Det kan næsten få en til at fortryde, hvad der ellers var en hyggelig aften, mener mange danskere. En ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 65 procent af voksne…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^