Alt om homøopati

Homøopati bygger på princippet om lighedens lov, hvor små doser af et stof kan helbrede symptomer, det ellers ville forårsage i store mængder. Behandlingerne er stærkt fortyndede for at minimere risikoen for bivirkninger. Denne metode har mange tilhængere - men også kritikere ...

Hvad er homøopati? Myter, midler og videnskab forklaret 

Forestil dig at lide af hyppige migræneanfald, og at gentagne lægebesøg ikke har givet den ønskede lindring. Ville du i en sådan situation måske overveje alternative behandlingsmetoder?

Blandt de mest populære er homøopati, hvor en homøopat for eksempel kunne anbefale en behandling med et ekstremt fortyndet udtræk af den giftige plante galnebær. At behandle med midler, som i større doser kan være livstruende, er et centralt paradoks i homøopatien, her arbejdes der nemlig ud fra princippet om 'lighedens lov' – idéen om, at dét, som i store doser forårsager symptomer, i små doser kan helbrede dem. Men hvordan virker homøopati, og hvad siger videnskaben om det?

De grundlæggende principper

Homøopati er baseret på ideen om, at kroppen kan helbrede sig selv, hvis den stimuleres korrekt. I stedet for at bekæmpe sygdomssymptomer direkte, bruger homøopater stærkt fortyndede midler for at hjælpe kroppen med at genoprette balance. Denne proces kaldes potensering, hvor stoffet fortyndes i en sådan grad, at det ofte ikke længere indeholder noget af det oprindelige aktive stof. Ifølge homøopatien bevarer vandet eller alkoholopløsningen dog en slags 'hukommelse' af stoffet.
 

Homøopatiske midler: Hvad siges de at behandle?

Der findes et stort udvalg af homøopatiske midler, med hver deres specifikke anvendelse. Her er en liste over de 10 mest populære midler og deres påståede virkninger ifølge homøopatien:

  1. Apis mellifica
    Fremstillet af hele, døde honningbier (Apis mellifera), som knuses og fortyndes efter homøopatiske principper. Det bruges til at behandle hævelser og inflammationer, især hvor huden er rød og varm, som ved et bistik.
     
  2. Arnica montana
    Udvundet af blomsterne fra planten Arnica montana, som på dansk kaldes guldblomme. Det bruges til at lindre smerter, hævelser og blå mærker efter skader. Anvendes ofte til sportsskader og postoperativ heling.
     
  3. Belladonna
    Fremstillet af bladene fra galnebær (Atropa belladonna), en meget giftig plante, der på dansk også kaldes søvnbær. Homøopater bruger det til at behandle pludselige feberanfald med rødme og varme.
     
  4. Bryonia alba
    Udtræk fra roden af planten hvidbryonia (Bryonia alba), som er yderst giftig. På dansk kaldes planten også for hvid drueplante. Det bruges til behandling af hoste, ledsmerter og betændelsestilstande, især når symptomerne forværres ved bevægelse.
     
  5. Cannabis
    Fremstillet af cannabisplanten (Cannabis sativa eller Cannabis indica). I homøopati bruges det mod tilstande som søvnløshed, angst, hovedpine, muskelspasmer og smerter. De homøopatiske præparater er dog så stærkt fortyndet, at de ikke indeholder målbare mængder af de aktive psykoaktive stoffer som THC.
     
  6. Coffea cruda
    Lavet af rå kaffebønner fra kaffetræet (Coffea arabica). Det bruges mod søvnløshed og rastløshed. I homøopatisk form hævdes det at virke beroligende, selvom kaffe normalt forårsager opvågning.
     
  7. Nux vomica
    Fremstillet af frøene fra bræknødplanten (Strychnos nux-vomica), som indeholder den dødelige gift stryknin. Homøopatisk bruges det til at behandle fordøjelsesbesvær, kvalme og hovedpine, især efter overspisning eller alkoholindtag.
     
  8. Phosphorus
    Udvundet af elementet fosfor, som er naturligt forekommende i jorden og planter. Fosfor i ren form er meget reaktiv og brandfarlig, men i homøopatisk form bruges det mod luftvejssygdomme, blødninger og nervøs uro.
     
  9. Rhus toxicodendron
    Lavet af bladene fra giftefeu (Toxicodendron radicans), som på dansk kaldes giftsumak. Homøopater bruger det til at behandle ledsmerter og muskelstivhed, især når smerten forbedres ved bevægelse og forværres efter hvile.
     
  10. Sulphur
    Fremstillet af det kemiske grundstof svovl, som findes naturligt i vulkanske områder. Homøopater bruger det mod hudsygdomme som eksem og kløe, samt til at behandle kroniske udslæt og irriteret hud.
     

Er der fare for forgiftning?

De fleste homøopatiske midler er så fortyndede, at der næppe findes noget aktivt stof tilbage. Dette betyder, at der i princippet ikke er nogen fare for forgiftning, selv når midlerne oprindeligt er fremstillet af potentielt farlige eller giftige stoffer som arsenik, belladonna eller stryknin. Dog er det vigtigt at huske på, at homøopatiens fortyndingsmetoder betyder, at midlerne ofte ikke indeholder noget, der kan måles, hvilket gør dem harmløse – men også ineffektive, ifølge mange forskere.
 

Hvordan sikrer du dig en kvalificeret homøopat?

Det er vigtigt at vælge en behandler med den nødvendige erfaring og viden, når man overvejer homøopati. I mange lande, herunder Danmark, er titlen 'homøopat' imidlertid ikke en beskyttet titel, hvilket betyder, at enhver kan kalde sig homøopat uden krav om specifik uddannelse eller certificering.

Homøopater arbejder ofte uden for det etablerede sundhedssystem og er derfor ikke underlagt de samme krav og tilsyn som autoriserede sundhedspersoner, såsom læger og sygeplejersker. Derfor bør man være forsigtig med at vælge en behandler, der ikke ignorerer konventionel medicin ved alvorlige tilstande.
 

Videnskabelig kritik: Er der noget om snakken?

Videnskaben stiller sig yderst skeptisk over for homøopati. Mange kliniske studier har vist, at homøopatiske midler ikke har større virkning end placebo. Når midlerne fortyndes så meget, at der ikke er nogen målbare mængder af det oprindelige stof tilbage, kan de ifølge moderne videnskab ikke have nogen farmakologisk effekt.

En systematisk gennemgang fra 2015 udført af den australske National Health and Medical Research Council konkluderede, at der ikke var nogen troværdige beviser for, at homøopati virker til behandling af nogen tilstand. Lignende konklusioner er nået i Storbritannien og USA, hvor homøopati betragtes som pseudovidenskab.
 

Hvad bør man være opmærksom på?

Selvom homøopati har mange tilhængere, er det vigtigt at huske, at det ikke bør bruges som en erstatning for konventionel medicin, især ved alvorlige eller kroniske tilstande. Hvis man alligevel vælger at prøve homøopatiske midler, bør man altid konsultere en læge for at sikre, at det ikke forhindrer nødvendig behandling.
 

En sund skepsis

Homøopati er et af de mest kontroversielle områder inden for alternativ medicin. For nogle er det en skånsom, naturlig behandlingsform, der tager højde for kroppens evne til at helbrede sig selv. For andre er det en ineffektiv metode uden videnskabeligt belæg. Uanset hvad man vælger at tro, er det altid vigtigt at træffe informerede beslutninger om sit helbred og ikke ignorere videnskabeligt baserede behandlinger.

Helsemesse: Krop-Sind-Ånd i Århus
Livsstilsmesser
Krop-Sind-Ånd Helsemesse Århus 2024 

'Krop-Sind-Ånd Helsemesse' i Aarhus er den store, tilbagevendende holistiske helsemesse, som i år samler 120 udstillere, eksperter og foredragsholdere inden for alternativ behandling, holistisk livsstil, personlig udvikling og spiritualitet.

Læs mere
Find de rette krystaller til dit stjernetegn og spirituelle behov.
Spiritualitet
Krystalhealing: 12 sten og krystallers unikke energier 

Det er svært ikke at blive en lille smule betaget af småsten, fossiler og krystaller. Med fine farvespil og unikke former, virker de så indbydende, at man er fristet til at samle dem op for at studere dem nærmere.

Gennem mange tusinde år har de spillet en vigtig rolle i traditionel medicin, ligesom…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Aromaterapi: Om 10 æteriske olier og deres terapeutiske egenskaber.
Spiritualitet
Aromaterapi: 10 æteriske oliers effekt på krop og sind  

Ofte kan selv en ganske flygtig duft vække store følelser og stærke minder. Mens nogle dufte - helt ubevidst - synes at vække en indre uro, så kan andre virke beroligende, stimulerende og opkvikkende.

Læs mere
Få dit månedshoroskop fra den erfarne astrolog Adrian Duncan på KvindeGuiden
Spiritualitet
Horoskoper v. Adrian Ross Duncan - September 2024 

Har du endnu ikke tjekket dit månedshoroskop? Klik ind og læs september måneds horoskoper, udarbejdet af den populære og erfarne astrolog og forfatter Adrian Ross Duncan. Med sit unikke klarsyn og præcise forudsigelser kan du få en fornemmelse af, hvad måneden vil byde på af muligheder, udfordringer…

Læs mere
Spirituel messe: Mystikkens Univers
Livsstilsmesser
Mystikkens Univers 2024 

Forestil dig at træde ind i et univers fyldt med mystik, indsigt og åndelig fordybelse – *Mystikkens Univers* er præcis dette magiske sted. I begyndelsen af november byder København velkommen til en messe, hvor sjæle finder ro, og nysgerrighed vækkes. Her kan du opleve den dybe forbindelse mellem…

Læs mere
Livsstilsmesser
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Brøndby Hallen 2025 

Den 31. januar 2025 åbnes dørene til tre dages eventyrligt oplevelsesmekka for alle, der ønsker at vide mere om alternativ medicin, naturterapeutiske behandlingsmetoder samt personlig og spirituel udvikling. Brøndby Hallen danner rammen om det store arrangement, som præsenterer det største og mest…

Læs mere
Helsemesse: Krop-Sind-Ånd i Aalborg
Livsstilsmesser
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Aalborg 2025 

Fra den 28. februar og tre dage frem forvandles Europahallen i Aalborg Kongres & Kultur Center til et inspirerende univers af alternativ behandling, holistisk livsstil og personlig udvikling. I en atmosfære præget af ro og nysgerrighed kan du gå på opdagelse blandt spændende stande og få nye…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Dyrk din egen urtete: De bedste planter til tebrygning i haven
Spiritualitet
Planteguide: Hvilke planter egner sig bedst til urtete?  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille og hestemynte kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske eller tørrede blade og blomster med kogende vand og lader drikken trække nogle minutter, så har man en velsmagende urtete.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
^