Kategori: Parforhold

Personlighedsforstyrrelse i parforhold

En partners personlighedsforstyrrelse kan være en tikkende bombe i parforholdet, forvandle kærlighed til kaos og efterlade dybe følelsesmæssige ar.

Parforhold: 4 fascinerende men giftige personlighedstræk 

Menneskets sind er komplekst og mangfoldigt, og personlighedens skygger kan tage mange former. Nogle mennesker bærer træk, der kan være både fascinerende og farlige, og i parforhold kan disse træk, afhængig af sværhedsgraden, skabe en dynamik, der er alt andet end sund.

Blandt de mest problematiske personlighedstræk er machiavellisme, sociopati, psykopati og narcissisme. De fire personlighedstyper har både fælles og unikke træk, som kan skabe udfordringer i parforhold.

Det er vigtigt at have indsigt i, hvordan de enkelte personlighedstyper agerer, så man kan identificere dem og være bedre rustet til at håndtere de kritiske situationer, der ofte følger med deres adfærd:

  1. Machiavellisme

    Personer med machiavelliske træk er mestre i manipulation og strategisk tænkning. De prioriterer egne interesser højest og har ingen skrupler med at bruge andre for at nå deres mål. Moral og etik betyder lidt for dem, og de lyver og bedrager uden tøven. Deres relationer præges af kontrol og magtspil, hvilket kan skabe usikkerhed og konstant konflikt i parforhold, da partneren føler sig udnyttet og manipuleret.
     
  2. Sociopati

    Sociopater er kendt for impulsiv og uforudsigelig adfærd. De mangler empati og har svært ved at knytte ægte følelsesmæssige bånd til andre. Deres antisociale adfærd betyder, at de ofte bryder samfundets regler og normer uden skyld eller anger. Relationer med sociopater er typisk ustabile og kaotiske, da deres impulsivitet fører til hyppige konflikter og upålidelighed.
     
  3. Psykopati

    Psykopater er måske de mest skræmmende af disse personlighedstyper på grund af deres dybe følelsesmæssige afstumpethed og mangel på samvittighed.

    De kan fremstå charmerende og veltalende, men det er ofte facade. Under overfladen mangler de dybe følelser og empati. Deres antisociale adfærd er kontrolleret og beregnende, hvilket gør dem særligt farlige. I et parforhold kan de være ekstremt manipulerende og kontrollerende, og partneren kan føle sig fanget i et net af løgne og følelsesmæssig afpresning.
     
  4. Narcissisme

    Narcissisme er karakteriseret ved en overdreven følelse af egen vigtighed, et stort behov for beundring og mangel på empati.

    Narcissistiske personer har en grandios selvopfattelse og føler sig berettigede til særlig behandling. De er meget følsomme over for kritik og har svært ved at håndtere fejl og afvisning. Deres relationer præges af deres fokus på egne behov og ønsker, hvilket ofte fører til konflikter.


Kan personlighedsforstyrrelser behandles?

Mennesker med personlighedsforstyrrelser har ofte svært ved at indse, at deres adfærd skader deres relationer. Konsekvenser som gentagne brud på relationer, problemer på jobbet eller skilsmisse kan dog få dem til at erkende, at noget må ændres.

Behandling er kompleks og afhænger af sværhedsgraden. Kognitiv adfærdsterapi og andre terapiformer kan hjælpe med at give indsigt i adfærden, forstå konsekvenserne og opnå en mere realistisk selvopfattelse. Gruppebehandling kan være gavnlig, men det er vigtigt at arbejde med en terapeut, der har erfaring med personlighedsforstyrrelser. Medicinering kan også være nødvendig for at behandle underliggende problemer som angst eller depression.

Parforhold
Mænd har de bedste intentioner 

Hvordan kan det være, at de gode intentioner din mand har, om at gøre noget særligt for dig, oftest havner i glemmebogen? Det mener chokoladeproducenten Anthon Berg, at der er en videnskabelig forklaring på.

Læs mere
Parforhold
Min mand vil have at vi har mere alenetid 

Hun er i tvivl om, hvordan hun skal tolke de udbrud af vrede og irritation, der kommer fra hendes nye mand. Han giver udtryk for, at være glad for hendes børn, men han insisterer samtidig på, at han vil have mere alenetid med hende. Han synes hendes ældste søn burde være mere hos sin far, men hun…

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab 

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Parforhold
Gratis hjælp til nyskilte  

Nu lanceres portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram, der giver konkret viden og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv og fremme samarbejdet med ex-partneren.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Parforhold
Hun vil mødes med sin gamle kæreste 

Fra brevkassen: Hun spørger parterapeuten, hvorvidt hun bør fortælle sin mand, at hun vil mødes med sin ekskæreste.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Parforhold
Ny hjælp til voldsramte unge 

'Bryd Tavsheden' åbner i dag Danmarks første Snapchat-rådgivning for børn og unge, der er udsat for vold i familien eller fra kæresten. Hver dag vil de frivillige rådgivere sidde parate på Snapchat for at hjælpe unge, som er udsat vold, eller hvis man har venner, som har brug for professionel hjælp.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
#STÅRSTADIG 

Hvert år udsættes 33.000 kvinder for partnervold i hjemmet i Danmark, skriver Danners Krisecenter. Nu efterlyser Danner din støtte til at hjælpe voldsramte kvinder til et liv uden vold.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^