Kategori: Parforhold

Personlighedsforstyrrelse i parforhold

En partners personlighedsforstyrrelse kan være en tikkende bombe i parforholdet, forvandle kærlighed til kaos og efterlade dybe følelsesmæssige ar.

Parforhold: 4 fascinerende men giftige personlighedstræk 

Menneskets sind er komplekst og mangfoldigt, og personlighedens skygger kan tage mange former. Nogle mennesker bærer træk, der kan være både fascinerende og farlige, og i parforhold kan disse træk, afhængig af sværhedsgraden, skabe en dynamik, der er alt andet end sund.

Blandt de mest problematiske personlighedstræk er machiavellisme, sociopati, psykopati og narcissisme. De fire personlighedstyper har både fælles og unikke træk, som kan skabe udfordringer i parforhold.

Det er vigtigt at have indsigt i, hvordan de enkelte personlighedstyper agerer, så man kan identificere dem og være bedre rustet til at håndtere de kritiske situationer, der ofte følger med deres adfærd:

  1. Machiavellisme

    Personer med machiavelliske træk er mestre i manipulation og strategisk tænkning. De prioriterer egne interesser højest og har ingen skrupler med at bruge andre for at nå deres mål. Moral og etik betyder lidt for dem, og de lyver og bedrager uden tøven. Deres relationer præges af kontrol og magtspil, hvilket kan skabe usikkerhed og konstant konflikt i parforhold, da partneren føler sig udnyttet og manipuleret.
     
  2. Sociopati

    Sociopater er kendt for impulsiv og uforudsigelig adfærd. De mangler empati og har svært ved at knytte ægte følelsesmæssige bånd til andre. Deres antisociale adfærd betyder, at de ofte bryder samfundets regler og normer uden skyld eller anger. Relationer med sociopater er typisk ustabile og kaotiske, da deres impulsivitet fører til hyppige konflikter og upålidelighed.
     
  3. Psykopati

    Psykopater er måske de mest skræmmende af disse personlighedstyper på grund af deres dybe følelsesmæssige afstumpethed og mangel på samvittighed.

    De kan fremstå charmerende og veltalende, men det er ofte facade. Under overfladen mangler de dybe følelser og empati. Deres antisociale adfærd er kontrolleret og beregnende, hvilket gør dem særligt farlige. I et parforhold kan de være ekstremt manipulerende og kontrollerende, og partneren kan føle sig fanget i et net af løgne og følelsesmæssig afpresning.
     
  4. Narcissisme

    Narcissisme er karakteriseret ved en overdreven følelse af egen vigtighed, et stort behov for beundring og mangel på empati.

    Narcissistiske personer har en grandios selvopfattelse og føler sig berettigede til særlig behandling. De er meget følsomme over for kritik og har svært ved at håndtere fejl og afvisning. Deres relationer præges af deres fokus på egne behov og ønsker, hvilket ofte fører til konflikter.


Kan personlighedsforstyrrelser behandles?

Mennesker med personlighedsforstyrrelser har ofte svært ved at indse, at deres adfærd skader deres relationer. Konsekvenser som gentagne brud på relationer, problemer på jobbet eller skilsmisse kan dog få dem til at erkende, at noget må ændres.

Behandling er kompleks og afhænger af sværhedsgraden. Kognitiv adfærdsterapi og andre terapiformer kan hjælpe med at give indsigt i adfærden, forstå konsekvenserne og opnå en mere realistisk selvopfattelse. Gruppebehandling kan være gavnlig, men det er vigtigt at arbejde med en terapeut, der har erfaring med personlighedsforstyrrelser. Medicinering kan også være nødvendig for at behandle underliggende problemer som angst eller depression.

Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Derfor lyver vi om vores ulykkelige parforhold 

Der er så meget prestige i at have styr på parforholdet, at vi danskere er verdensmestre i at bilde os selv og andre ind, at alt er i den skønneste orden, selvom der i virkeligheden er knas i kærligheden, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler 

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Parforhold
Hendes selvværd afhænger af mænds bekræftelse 

Hun er ved at være godt træt af at hendes selvværd skal afhænge af, hvorvidt mænd finder hende sød, sjov og attraktiv. Samtidig overvejer hun at sætte en stopper for et forhold, hun gennem et år har haft til en gift mand, og spørger nu KvindeGuidens parterapeut, hvordan hun kommer videre.

Læs mere
Parforhold
Hendes kæreste har datingprofiler 

Hun mistænker sin kæreste for at have datingprofiler og for at lyve om dem. Nu er hun opsat på at bevise, at han lyver.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^