Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid 

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til hyggeligt samvær omkring madlavning, men den fortæller også om initiativet bag organisationen Det Kærlige Måltid og stifter Charlotte Thyberg.

”I en familie falder hverdagen sammen, når et medlem bliver alvorligt syg. Sygdommen kan føre til, at der hverken er appetit eller overskud til at få lavet ordentlig mad, som ellers oftest giver et bedre sygdomsforløb,” siger Charlotte Thyberg, der selv har oplevet, hvordan det hyggelige familiefællesskab omkring et godt måltid forsvandt, da hendes mor blev syg.

”Da jeg var barn, stod min mor altid klar med hjemmebag, når vi kom fra skole – og jeg kan stadig huske smagen og duften, når hun serverede lækre retter med sæsonens friske grøntsager. Da min mor blev alvorligt syg, havde hun end ikke kræfter til at bestille mad udefra, og hun fik kun noget ordentligt at spise, når mine søskende og jeg kom på besøg.”

De traumatiske oplevelser har siden inspireret Charlotte Thyberg til at stifte Det Kærlige Mål, som i dag samler frivillige omkring tilberedning af måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune.

Ved at købe bogen støtter du Det Kærlige Måltid, da overskuddet fra bogen går ubeskåret til organisationen.

Her bringer vi et af Annette Harbech Olesens bidrag til bogen:

Lun rosenkålssalat med mandler og gulerods-citrus-dressing

Ingredienser

  • 500 g rosenkål
  • 2-3 rødløg (ca. 200 g)
  • 2-3 fed hvidløg
  • 12 soltørrede tomater
  • 1 økologisk citron
  • 2 kviste timian
  • Friskkværnet peber
  • 250 g små tomater
  • 75 g mandler eller bagte saltmandler
  • Smør eller vegansk smør til
  • stegning
  • Dressing
  • 3-4 gulerødder (ca. 200 g)
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 økologisk citron, saften herfra
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 dl kokosmælk, mandelfløde,
  • acido eller A38
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Skyl rosenkålene, kassér de yderste blade, og halvér kålene.
  2. Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i tynde både.
  3. Skær de soltørrede tomater i små stykker, riv skallen af den halve citron, og pres saften af hele citronen. Gem citronskallerne.
  4. Svits løg og hvidløg i smør på en pande i et par minutter, til hvidløgene er gyldne og karamelliserede. Tag dem af panden.
  5. Svits rosenkålene i smørret sammen med peber og timiankviste i mindre stykker. De skal have 5-6 minutter, så de er let gyldne, men stadig har bid.
  6. Når de er næsten færdige, fordeles citronsaften over rosenkålene, og de to halve citronskaller steges med i de sidste minutter.
  7. Fjern citronskallerne, og fordel de soltørrede tomater, hvidløg og løg imellem rosenkålene.
  8. Fordel de små tomater på salaten, og drys til sidst med revet citronskal og saltmandler.
  9. Rengør gulerødderne, og del dem i halve på den lange led. Læg dem i en gryde med kogende vand, og damp gulerødderne ved middelvarme i 8-10 minutter.
  10. Blend gulerødderne sammen med de øvrige ingredienser til dressingen til en homogen, cremet dressing.
  11. Smag den til med salt og peber, og justér eventuelt konsistensen.
  12. Servér dressingen i en skål ved siden af salaten.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hapsere med grillede forårsløg 

Skønne små mundfulde af parmaskinke rullet om grillet forårsløg og rygeost. Lækre til brunch såvel som appetizers til grill eller picnic.

Læs mere
Camilla Plums opskrift på de allerbedste fiskefrikadeller med hjemmerørt remoulade
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Fiskefrikadeller og hjemmerørt remoulade 

Skal der fisk på frokostbordet, så kan vi varmt anbefale Camilla Plums opskrift på fiskefrikadeller og den lækreste hjemmerørte remoulade. Opskriften byder på en lidt anden ingrediens-sammensætning end man traditionelt anvender i fiskefrikadellefars.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på italiensk bruschetta con cannellini e olio nuovo 

Bruschetta er en klassisk italiensk forret, der stammer fra det centrale Italien, særligt regionen Toscana. Denne enkle, men smagfulde ret har sine rødder i bondetraditioner, hvor brød blev genbrugt ved at riste det og gnide det med hvidløg og olie for at give det nyt liv. Det er en perfekt måde at…

Læs mere
Opskrifter til frokostbordet og madpakken
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Nem opskrift på kanelsnegle af Annemette Voss
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter til proteinrig morgenmad
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Heibergs gulerodskage
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^