Danmarks dygtigste kogebogsforfattere bakker op om Det Kærlige Måltid 

Fra non-profit organisationen Det Kærlige Måltid kommer en vigtig bog om mad og fællesskab, og om omsorg for mennesker, der på grund af akut sygdom mangler overskud i hverdagen. Med opbakning og bidrag fra nogle af Danmarks dygtigste kogebogsforfatter giver bogen først og fremmest inspiration til hyggeligt samvær omkring madlavning, men den fortæller også om initiativet bag organisationen Det Kærlige Måltid og stifter Charlotte Thyberg.

”I en familie falder hverdagen sammen, når et medlem bliver alvorligt syg. Sygdommen kan føre til, at der hverken er appetit eller overskud til at få lavet ordentlig mad, som ellers oftest giver et bedre sygdomsforløb,” siger Charlotte Thyberg, der selv har oplevet, hvordan det hyggelige familiefællesskab omkring et godt måltid forsvandt, da hendes mor blev syg.

”Da jeg var barn, stod min mor altid klar med hjemmebag, når vi kom fra skole – og jeg kan stadig huske smagen og duften, når hun serverede lækre retter med sæsonens friske grøntsager. Da min mor blev alvorligt syg, havde hun end ikke kræfter til at bestille mad udefra, og hun fik kun noget ordentligt at spise, når mine søskende og jeg kom på besøg.”

De traumatiske oplevelser har siden inspireret Charlotte Thyberg til at stifte Det Kærlige Mål, som i dag samler frivillige omkring tilberedning af måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune.

Ved at købe bogen støtter du Det Kærlige Måltid, da overskuddet fra bogen går ubeskåret til organisationen.

Her bringer vi et af Annette Harbech Olesens bidrag til bogen:

Lun rosenkålssalat med mandler og gulerods-citrus-dressing

Ingredienser

  • 500 g rosenkål
  • 2-3 rødløg (ca. 200 g)
  • 2-3 fed hvidløg
  • 12 soltørrede tomater
  • 1 økologisk citron
  • 2 kviste timian
  • Friskkværnet peber
  • 250 g små tomater
  • 75 g mandler eller bagte saltmandler
  • Smør eller vegansk smør til
  • stegning
  • Dressing
  • 3-4 gulerødder (ca. 200 g)
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 økologisk citron, saften herfra
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 dl kokosmælk, mandelfløde,
  • acido eller A38
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Skyl rosenkålene, kassér de yderste blade, og halvér kålene.
  2. Pil rødløg og hvidløg, og skær dem i tynde både.
  3. Skær de soltørrede tomater i små stykker, riv skallen af den halve citron, og pres saften af hele citronen. Gem citronskallerne.
  4. Svits løg og hvidløg i smør på en pande i et par minutter, til hvidløgene er gyldne og karamelliserede. Tag dem af panden.
  5. Svits rosenkålene i smørret sammen med peber og timiankviste i mindre stykker. De skal have 5-6 minutter, så de er let gyldne, men stadig har bid.
  6. Når de er næsten færdige, fordeles citronsaften over rosenkålene, og de to halve citronskaller steges med i de sidste minutter.
  7. Fjern citronskallerne, og fordel de soltørrede tomater, hvidløg og løg imellem rosenkålene.
  8. Fordel de små tomater på salaten, og drys til sidst med revet citronskal og saltmandler.
  9. Rengør gulerødderne, og del dem i halve på den lange led. Læg dem i en gryde med kogende vand, og damp gulerødderne ved middelvarme i 8-10 minutter.
  10. Blend gulerødderne sammen med de øvrige ingredienser til dressingen til en homogen, cremet dressing.
  11. Smag den til med salt og peber, og justér eventuelt konsistensen.
  12. Servér dressingen i en skål ved siden af salaten.
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hollandaise sauce - Perfekt til sæsonens grønne og hvide asparges  

En hjemmelavet hollandaise sauce er skøn til både fisk og skaldyr, kylling - og ikke mindst til asparges. Hollandaise minder om bearnaisesauce, men indeholder ikke estragon og persille. Saucen er bedst, hvis den tilberedes umiddelbart før serveringen, da den ikke kan opvarmes uden at skille.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Bløde, fudgy brownies med stor chokoladesmag 

Forestil dig duften af nybagte brownies, der fylder hele køkkenet, og den fyldige chokoladesmag og bløde, fudgy konsistens, der bare smelter i munden. Heldigvis er de små chokoladefirkanter også super nemme at bage, hvilket gør dem til en klar favorit både blandt den erfarne såvel som knap så…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Focacciabrød med rosmarin - Nem opskrift! 

Focacciabrødet stammer fra den solrige region Ligurien i Italien og har været en del af den italienske madkultur i århundreder. Oprindeligt blev brødet bagt i landsbyens fællesovn, og det blev hurtigt populært for sin lækre smag. Den klassiske focaccia har siden udviklet sig til at inkludere…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^