Der er ingen bjerge i Danmark

Der er ingen bjerge i Danmark 

Julia Butschkows novellesamling består af tretten noveller, der tilsammen tegner et portræt af landet, hvor den så tilsyneladende normale overflade kan dække over alverdens særheder og hemmeligheder ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Der er ingen bjerge i Danmark
Forfatter: Julia Butschkow
Forlag: Samleren


Nutidig novellekunst med vidde og vid
Julia Butschkows nye novellesamling hedder ”Der er ingen bjerge i Danmark”, og titlen kan du som læser spekulere en del over. I en af novellerne indgår frasen, men hvorfor lige netop det bliver dette udsagn, der skal karakterisere forfatterens nyeste udspil er svært at sige. Ligesom vores danske land er præget at store vidder og rummelighed, er også denne samling imidlertid varieret og facetteret. Sådan som mennesker er flest, og forfatteren vælger at afspejle dem i 13 vidt forskellige fine noveller i ”Der er ingen bjerge i Danmark”.

Vidende forfatter
”Der er ingen bjerge i Danmark” er en interessant samling noveller for en læser med interesse for, hvordan man kan forstå samfundet og mennesket anno 2011. Jeg finder personligt Julia Butschkows bud vedkommende, klogt og givende med deres åbne slutninger, der rummer rige muligheder for egen refleksion og tanke. Og alligevel er der en klar og ganske tydelig pen, der fejer hen over papiret. Ført af en forfatter der diskret, vidende og klogt formår at markere sine holdninger til tilværelsen. Præcis som andre kompetente forfattere evner Julia Butschkow at vække undren hos sin læser, og dét gør læsningen af novellesamlingen til en frydefuld fornøjelse. For det er sikkert sundt at blive mindet om, at vi alle er mere eller mindre småsære på hver vores måde, og gemmer på forskellige hemmeligheder.

Anerkendt forfatter
Forfatterens seneste bog Apropos Opa, har jeg brugt i en læsekreds. En bog der høstede stor anerkendelse fra anmeldere og læsere. Her var det Julia Butschkows egen skæbne som barnebarn af en nazibødel, der dannede forlæg. Apropos Opa gav anledning til debat og pirrede nysgerrigheden, samtidig med vi blev mindet om, hvor svært det er at løsrive sig fra sig skæbne og åg. Kan ”Der er ingen bjerge i Danmark” på samme vis glæde den litterært interesserede?

Mere mellem linjerne
I skrivestil er novellerne ligetil og på ingen måde nye eller eksperimenterende, sådan som vi så Julia Butschkow lege meget mere aktivt i Apropos Opa. Romanen var fx speciel med de indimellem meget korte passager. Forfatteren skriver kort og enkelt i sin novellesamling. Oftest en kende køligt og afstandstagende. ”Der er ingen bjerge i Danmark” rammer imidlertid uhyre præcist, med et nutidigt og nuanceret billede af danskerne. Novellerne tager os med rundt til hver en flække i Danmark. Vi møder alle typer, sociale lag og segmenter med hver deres psykologiske problemstillinger pakket ind i underfundige fortællinger. Julia Butschkow ser bagom de store sten og bakker, der gemmer sig i det danske landskab – samfund -, og får øje på de ting, vi har tendens til at overse bevidst eller ubevist. Hun åbner vores øjne, så vi stille og rolig bliver parat til at se mere end det, der står skrevet. En flot detalje der gør, at glæden derfor er aldeles stor og oprigtig over ”Der er ingen bjerge i Danmark”.

Tristesse
Julia Butschkow lader en stille tristesse hvile ned over land og by, mens hun beskriver rammende og præcist. Og dog uden at svaret kan aflæses i linjerne, men derimod i de åbne slutninger, der præger de allerfleste noveller. Kun en enkelt novelle har en positiv udgang. På afstand kan vi iagttage personerne forspilde muligheder og vedblive at stå i et vadested uden perspektiv, mens de fylder sig selv eller hinanden med selvbedrag og løgne. Drømme er der, men de giver ikke næring til at vores personer kommer til at blomstre. Alle disse visne blomster gør ondt at iagttage. Men samtidig er det heri at bogens kvalitet skal findes. For vi ved at det er sandt! ”Der er ingen bjerge i Danmark” er derfor en absolut anbefalelsesværdig novellesamling. Bestil online

Sæt En Vagtpost Ud, af Harper Lee

Femoghalvtreds år efter at Harper Lees eneste roman og udødelige klassiker "Dræb ikke en sangfugl" udkom, kommer der nu endelig en toer. "Sæt en vagtpost ud" foregår i midten af 1950’erne og 20 år efter "Dræb ikke en sangfugl".
Den nu 26 år gamle Scout er vendt hjem fra New York, for at besøge faren…

Læs mere
En roman om kærlighed

Ester Nilsson er digter og skribent og lever et stille liv koncentreret om at læse, tænke, skrive og samtale. En dag bliver hun bedt om at holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Hun forelsker sig hovedkulds i den store kunstner, og de har et par seksuelle møder, men Hugo Rask synes ikke…

Læs mere
Iben Mondrup modtager DR Romanprisen 2015

En enstemmig jury har kåret Iben Mondrup som vinder af DR Romanprisen 2015. Hun modtager prisen for sin roman ’Godhavn’.

Læs mere
Bastarden af Anne-Marie Vedsø Olesen
Bastarden af Anne-Marie Vedsø Olesen

En roman om kvinders udfordringer, styrker og handlekraft henlagt til en voldsmættet og skelsættende periode i Europas historie.

Læs mere
Nye tider
Nye tider

I tråd med den populære tv-serie ”Downton Abbey” inviterer Fay Weldon med sit sædvanlige lune og bid endnu engang sine læsere ind i den aristokratiske familie Dilbernes liv og kærlighedsaffærer.

Læs mere
Den kongelige egyptiske automobilklub
Den kongelige egyptiske automobilklub

Med den fashionable Automobilklub som omdrejningspunkt, beskriver Al-Aswany intenst og levende relationer og magtspil mellem udlændige og egyptere - og blandt egypterne selv, i Kairo i 1950´erne.

Læs mere
Af ingenting
Af ingenting

En historie om hvordan mennesker kan komme til at betyde alt for hinanden, hvordan barndommen kan have konsekvenser langt ind i det voksne liv og om hvor højt man kan elske. Stærk roman af Vibeke Marx.

Læs mere
For meget lykke, af Alice Munro
For meget lykke, af Alice Munro

Den nobelprisvindende forfatter Alice Munro skriver om mennesker. I hendes novellesamling For megen lykke handler det om kvindeliv, om lykke og skuffelser, og om ærgrelser over vores alt andet end perfekte mænd, børn og tilværelse.

Læs mere
Skæbnens bog, af Parioush Sanlee
Skæbnens bog, af Parioush Sanlee

Halvtreds års kvindeskæbne i Iran ...

Læs mere
Faberges Hemmelighed
Faberges Hemmelighed

Nyder du en god thriller, så vil du med sikkerhed føle dig i godt selskab med ”Fabergés hemmelighed” skrevet af debutantforfatteren Nicole W. Fox. Det er en super velskrevet og spændende thriller, som fører læseren på en hæsblæsende rejse tilbage i Europas historie og til 1900- tallets St.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^